Slovensko má na to získať Michelina. Prestížni kuchári prezradili, kedy si nás všimne svet

  • Michelin guide je bedeker považovaný aj za gastro bibliu
  • Nesie si so sebou aj veľa kontroverzie
michelin
Ilustračný obrázok, Unsplash/ Pablo Merchán Montes, ECK Restaurant
  • Michelin guide je bedeker považovaný aj za gastro bibliu
  • Nesie si so sebou aj veľa kontroverzie

Je veľká pravdepodobnosť, že si nemal ešte v živote možnosť vyskúšať reštauráciu s Michalin hviezdou. O tomto svetovom bedekri si však už dozaista počul. Každý rok Michelin guide uverejňuje svoj bedeker toho najlepšieho, čo ti svetová gastronómia môže ponúknuť.

Nielen fanúšikovia, ale najmä šéfkuchári a majitelia reštaurácií stoja každým rokom v pozore, či sa práve ich reštaurácia dostane do výberu.

Ako funguje Michelin guide? 

Sprievodca Michelin je považovaný za najrešpektovanejší gastroturistický bedeker na svete. Najskôr sa poďme pozrieť na asi najznámejšie ocenenie, a to hviezdy.

Tieto hviezdy udeľujú porotcovia potom, ako navštívia reštauráciu. Podnik môže získať 1 až 3 hviezdičky celkovo. Hviezdy sa udeľujú na základe piatich kritérií: kvalita použitých surovín, ovládanie chutí a techník varenia, osobnosť šéfkuchára v jeho kuchyni, hodnota za peniaze a konzistentnosť medzi návštevami.

1 hviezda predstavuje ocenenie pre reštauráciu, ktorá dosahuje vysoko kvalitné jedlo, ktoré stojí za zastavenie sa.

2 hviezdy predstavujú ocenenie pre reštauráciu, ktorá podáva vynikajúcu kvalitu jedla a stojí za znovu zastavenie sa.

3 hviezdy predstavujú ocenenie, ktoré skutočne dosiahne len málo reštaurácií. Predstavuje skutočne výnimočnú kvalitu jedla, ktorá si zaslúži veľký obdiv. 

Inšpektori reštaurácie pri udeľovaní hviezdičiek nehľadia na výzdobu interiéru, prestieranie ani kvalitu služieb – tie sú namiesto toho označené počtom „príborov“, ktoré dostane, reprezentovaných symbolom vidličky a lyžice.

Reštaurácie môžu získať od jedného príboru Michelin až po 5 príborov, ktoré označujú nepredvídateľný luxus. 

Bib Gourmand

Cena Bib Gourmand síce nie je hviezda Michelin, ale rovnako to nie je ani žiadna cena útechy. Toto ocenenie je pomenované podľa maskota značky Michelin – Bibendum.

Oceňuje podniky, v ktorých vieš nájsť skvelé jedlo a skvelú atmosféru. To, čo je základným rozdielom, je cena. Pri tomto hodnotení sa viac pozerá na sumu, ktorú necháš za jedlo. Oceňované sú teda podniky, ktoré zvolia správny pomer ceny a kvality. 

ocenenie na stene
zdroj: The Caterer

Vzniklo popri tom, ako hodnotiaci prechádzali najrôznejšie fine dining reštaurácie. Zároveň našli skvelé jedlo za ľudovú cenu. Podniky však nespĺňali všetky atribúty na získanie hviezdy. Konkrétne v Európe je vrchná hranica ceny 35 eur za dve hlavné jedlá a dezert. Pokiaľ reštaurácia prekročí túto cenu, tak stratí možnosť zisku Bib Gourmand ceny. 

Kto tie podniky hodnotí? 

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá