Slovensko má problém: Firmy márne zháňajú čašníkov a kuchárov, väčšina z nich sa už nikdy do gastra nevráti

  • Hotely, reštaurácie či kaviarne po celom Slovensku majú hlavy v smútku a to nielen kvôli poklesu tržieb
  • Chceli by zamestnať nových ľudí, no je len hŕstka takých, ktorí sa neboja začať pracovať v gastro segmente
gastro casnik
TASR/AP/Bob Edme, Unsplash/Hoja studio
  • Hotely, reštaurácie či kaviarne po celom Slovensku majú hlavy v smútku a to nielen kvôli poklesu tržieb
  • Chceli by zamestnať nových ľudí, no je len hŕstka takých, ktorí sa neboja začať pracovať v gastro segmente

Cestovnému ruchu chýbajú ľudia. Ako ukazuje najnovší prieskum spoločnosti Elanor Slovakia zameraný na zotavovanie sa jednotlivých odvetví po covidovej kríze, sektor, ktorý doplatil na pandémiu najviac, sa aj najťažšie bude zotavovať.

8-hodinová pracovná doba môže byť minulosťou. Je reálne, že budeme pracovať kratšie a efektívnejšie, tvrdí expertka

Chýba mu totiž kvalifikovaná pracovná sila. „Až takmer 70 % z bývalých čašníkov, kuchárov a pomocného personálu sa pretransformovalo na iné pracovné pozície mimo sektora a už sa neplánujú vrátiť,“ upozorňuje na základe výsledkov prieskumu country manažér Elanor Slovakia Ivan Zizič.

Nepomáhajú ani lepšie platy

Spoločnosť uskutočnila prieskum s cieľom zmonitorovať aktuálnu situáciu na trhu aj vzhľadom na post covidovú transformáciu firiem. Do prieskumu sa zapojilo viac ako 32 % veľkých spoločností, 60 % stredných a 8 % malých firiem a živnostníkov.

Oslovené firmy boli naprieč sektormi hospodárstva, vrátane IT a administratívy, stavebníctva, výroby, bankovníctva, ako aj zdravotníctva. Práve v HORECA sektore zápasili na prelome mája a júna, mnohé prevádzky hotelov a reštaurácií po svojom znovuotvorení s absolútnym nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov.

zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin

A to aj napriek tomu, že prevádzkovatelia v HORECA segmente zásadne zatraktívnili platové podmienky a formy zamestnávania,“ konštatuje Ivan Zizič.

Priemerný hrubý mesačný plat čašníkov sa na Slovensku pohybuje od 623 eur (10 % zamestnancov) po 1125 eur (90 % zamestnancov). V prípade kuchárov je to 642 eur až 1681 eur. Vyplýva to z dát portálu Platy.sk.

Celkovo po súčasnej druhej vlne pandémie priznáva 27 % firiem zlúčenie či transformáciu pracovných miest, 2 % ešte zvažujú prepúšťanie, no 12 % už ohlásilo nábor zamestnancov.

Dostal si sa kvôli pandémii do finančných problémov?

Najčastejšie k transformácii pracovných miest či zmene pracovnej náplni došlo v IT a administratíve (60 %), v sektore výroby (55 %) a retaile (44 %). Najmenej transformácia miest zasiahla bankový a finančný sektor (15 %),“ spresňuje odborník. 

Pandémia vyhnala z pozície kuchára aj 27-ročného Silvestra, ktorý roky pracoval v reštaurácii pri Nitrianskom hrade.

„Kvôli pandémii som dostal výpoveď. Teraz sa živím ako technik, absolvoval som niekoľko kvalifikačných kurzov, lepšie zarábam a do gastro biznisu sa už nevrátim. Človek nevie, kedy príde ďalšia vlna a opäť zostane celkom bez práce, chcem sa tomu vyvarovať,“ objasnil bývalý kuchár pre Startitup.

Hľadajú sa aj učitelia

V roku 2021 je zo strany Slovákov zatiaľ najväčší záujem najmä o pozície na recepcii, informátorov a informátoriek, pracovnej sily na upratovanie a údržbu či administratívne a ekonomické pozície ako aj na sekretárku riaditeľa, hospodára či účtovníka. Vyplýva to z analýzy portálu Edujobs.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

zdroj: Edujobs.sk

Na celom Slovensku je aktuálne najvyšší dopyt po učiteľoch a učiteľkách 2. stupňa. Najžiadanejší sú uchádzači a uchádzačky so zameraním na fyziku, matematiku a informatiku.

Analýzy však dlhodobo poukazujú na problematický nezáujem uchádzačov o  ponúkané učiteľské pozície. „Odrádzanie od takejto kariéry spôsobuje najmä komunikovanie problémov, platových podmienok či psychickej náročnosti. V spoločnosti sa už menej hovorí o príležitostiach a benefitoch, ktoré prináša táto práca. Kým ostatní zamestnanci majú k dispozícii 4 (respektíve 5) týždňov dovolenky, v prípade učiteľov zákon stanovuje 8 týždňov,“  píše sa v analýze Edujobs.sk.

Návrat do kancelárií?

Spoločnosť Elanor sa v prieskume zaujímala aj o situáciu s home office, ktorý už prestal byť vo väčšine firiem hlavným benefitom. Ako ukazujú výsledky prieskumu, firmy preferujú návrat do kancelárií a kooperáciu s kolegami.

Kým v Európe to uprednostňuje štvrtina firiem, na Slovensku podporuje návrat zamestnancov do kancelárií až 30 % firiem,“ podotýka Ivan Zizič. Štvrtina firiem u nás chce v home office pokračovať, kým v Európe je to 33 %. Zvyšok preferuje čiastočný návrat.

dovolenka, muz, leto, letenky, more
zdroj: Unsplash/Max Kukurudziak

„Ak niekto zostane pracovať výlučne na home office aj po ukončení pandémie, je potrebné si tento sociálny kontakt saturovať nejakými vhodnými prostriedkami. Z môjho pohľadu je výhodný určitý „hybridný model“ fungovania. To znamená, že zamestnanec funguje na home office, ale minimálne jeden deň v týždni trávi v kancelárii, kde má osobný kontakt s kolegami a upevňuje svoje sociálne väzby,“ objasnila pre Startitup psychologička Lucia Šandrik z poradensko vzdelávacej spoločnosti Pozitivo.

Práca v kanceláriách tiež prechádza zmenami. Zriaďujú sa neformálne komunikačné a lounge zóny, kútiky pre kávičkárov a na rýchle porady,“ podotýka odborník.

V prieskume sa až 22 % firiem vyjadrilo, že zaviedli, ale čoskoro zavedú model „share desk“, teda zdieľané stoly, keďže sa už prestáva počítať so 100 % obsadenosťou všetkými zamestnancami počas celého dňa.

Podporuje sa flexibilita a kreativita,“ dodáva country manažér Elanor Slovakia. Celkovo v prvom polroku došlo k výraznej zmene štruktúry benefitov až v 42 % firiem. 

Zdroje: Profesia.sk, Platy.sk, Edujobs.sk, Elanor Slovakia

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK