Biochemik namiešal „koktejl dlhovekosti“: Nečakaj zázrak z jednej tabletky. Tieto látky užíva, aby spomalil starnutie

  • Okolo doplnkov na dlhovekosť koluje množstvo mýtov
  • Biochemik prezradil, ktoré látky skutočne predlžujú život
Odborník na dlhovekosť Jakub Chvosta, ovocný pohár
  • Okolo doplnkov na dlhovekosť koluje množstvo mýtov
  • Biochemik prezradil, ktoré látky skutočne predlžujú život
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Dlhovekosť už nepredstavuje len kuriozitu alebo štatistický údaj v demografických tabuľkách. Stáva sa jedným z najambicióznejších cieľov, a to nielen vo vedeckých kruhoch, ale aj medzi laikmi, podnikateľmi či technologickými inovátormi.

Moderná veda prestáva vnímať starnutie ako pasívny proces. Namiesto toho ho chápe ako súbor ovplyvniteľných mechanizmov. Ak človek pochopí, čo sa deje v jeho bunkách, dokáže proces starnutia nielen spomaliť, ale ho aj potencionálne zvrátiť.

Čo skutočne podporuje dlhovekosť

Vedci skúmajú množstvo látok, ktoré môžu ovplyvniť starnutie na molekulárnej úrovni, od vitamínov a minerálov cez bioaktívne zlúčeniny až po adaptogény. S vedeckým pokrokom kráča ruka v ruke aj rastúci trh s doplnkami výživy, no zároveň pribúda množstvo mýtov, poloprávd a neoverených tvrdení.

Aby sme sa v tejto téme lepšie zorientovali, oslovili sme Ing. Jakuba Chvostu, ktorý vyštudoval výrobu a syntézu liečiv na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe. Dnes pôsobí ako CEO spoločnosti Flow Nutrition, ktorá sa zameriava na výživové doplnky podporujúce vitalitu, mentálny výkon či dlhovekosť. Spolu s ním odpovedal aj Matěj Krupčík, bývalý profesionálny športovec a spoluzakladateľ Flow Nutrition.

  • Ktoré vitamíny a minerály najviac podporujú dlhovekosť?
  • Ako sa jednotlivé živiny navzájom ovplyvňujú?
  • Majú trendové látky ako NAD+ či resveratrol reálny účinok?
  • Aké doplnky užíva biochemik Jakub Chvosta?

Vitamín D je často spomínaný v súvislosti s dlhovekosťou. Niektoré predklinické štúdie naznačujú, že by mohol predĺžiť strednú dĺžku života až o 33 %. Ktoré ďalšie vitamíny alebo minerály najviac prispievajú k dlhovekosti?

Áno, v súčasnosti sa veľa hovorí o vitamíne D, no jednotlivé vitamíny a minerály sa len ťažko dajú presne vyhodnotiť podľa ich prínosu pre dlhovekosť. Predĺženie života je totiž veľmi zložitá téma a každý z týchto prvkov tvorí len jednu časť skladačky zdravého a dlhého života.

Ak by som mal vybrať ešte jeden, určite by to bol horčík. Jedným z kľúčových predpokladov dlhovekosti je regulácia množstva stresu a celkový wellbeing. Práve horčík výrazne ovplyvňuje rovnováhu organizmu a psychickú odolnosť.

Existujú aj také vitamíny alebo minerály, ktoré sú v súvislosti s dlhovekosťou preceňované alebo patria medzi najkontroverznejšie?

Nespomínam si na žiadny, ktorý by bol nejakým spôsobom „preceňovaný“. Najkontroverznejší je asi sodík, teda soľ. Bežná západná strava zvyšuje jeho príjem.

To, či môže spôsobiť problémy, závisí najmä od životného štýlu jednotlivca. Človek, ktorý je fyzicky aktívny, sa zvyčajne nemusí obávať vyššieho príjmu sodíka.

V poslednom čase sa čoraz viac hovorí o tom, že na účinnosť vitamínov a minerálov vplýva aj čas, kedy ich užívame. Čo by sme mali vedieť o tzv. nutrient timingu?

Telo funguje podľa vlastných biologických hodín a všetko sa riadi v cykloch. Je teda pravda, že napríklad vitamín D3 je vhodné užívať ráno – telo si jeho stúpajúcu hladinu spája so svetlom. Nemyslím si však, že by sa účinnosť výrazne líšila v závislosti od času užitia, ide skôr o drobné rozdiely.

A čo kombinácie jednotlivých živín? Sú nejaké vitamíny a minerály, ktoré navzájom zvyšujú svoju účinnosť a môžu mať synergický efekt?

Áno, niektoré vitamíny a minerály pôsobia synergicky a navzájom podporujú vstrebávanie a využitie v tele. Príkladom je už spomínaný vitamín D a horčík.

Opaľovanie
zdroj: Freepik

Často sa spomína aj vitamín B3 a jeho deriváty. Pre dlhovekosť sú však najdôležitejšie rovnováha všetkých mikronutrientov a celkový wellbeing.

Nájdu sa aj opačné prípady, teda kombinácie vitamínov a minerálov, ktoré si navzájom prekážajú a pri dlhodobom užívaní spôsobujú problémy?

Rovnako ako niektoré mikroživiny spolupracujú, iné majú prirodzene opačný vzťah. Problematický môže byť súčasný vysoký príjem horčíka a vápnika. Obe látky využívajú ten istý transportný systém v tele, a preto sa pri nadmernom množstve zhoršuje ich vstrebávanie.

Podobne to platí aj pre železo a vápnik. Treba však dodať, že vstrebávanie závisí od prijatého množstva a od aktuálnej hladiny jednotlivých mikronutrientov v tele.

Veľkým trendom medzi celebritami a biohackermi sú suplementy ako NAD+, NMN alebo resveratrol. Sú ich účinky podložené štúdiami alebo je to len marketing?

Na začiatku je okolo toho vždy veľké nadšenie. Objaví sa nejaká látka, ktorá vyzerá veľmi sľubne pri podpore dlhovekosti, vyjdú nové štúdie a každý ju chce vyskúšať. Postupne pribúdajú ďalšie a ďalšie výskumy a nakoniec sa vytvára určitý konsenzus o skutočných účinkoch.

Resveratrol zažil pred pár rokmi veľký boom, no časom odborníci zistili, že jeho vstrebateľnosť a účinnosť nemusia byť až také úžasné, ako sa na prvý pohľad zdalo.

V každom prípade látky, ktoré nejakým spôsobom ovplyvňujú množstvo NAD v tele, majú sľubnú budúcnosť, pretože sa zdá, že NAD je kritickým dielikom skladačky dlhovekosti.

Ktoré ďalšie bioaktívne zlúčeniny alebo antioxidanty podporujú dlhovekosť a spomaľujú biologické starnutie?

Jednoducho sa dá povedať, že všetky látky, ktoré nejakým spôsobom ovplyvňujú tvorbu a optimalizáciu NAD⁺/NADH, chránia DNA, poskytujú antioxidačnú ochranu, podporujú energetický metabolizmus, regulujú sirtuíny, posilňujú mitochondrie a ich biogenézu, priaznivo pôsobia na črevný mikrobióm, chránia nervový systém a ovplyvňujú skracovanie telomér, zohrávajú svoju úlohu v podpore dlhovekosti.

Zároveň však nemožno očakávať zázraky od jednej látky. Ide o komplexný proces a zameranie sa len na jeden úzky aspekt neprinesie zásadný účinok. Či už ide napríklad o NR, CoQ10, quercetín, fisetín, vitamín D, cykloastragenol alebo iné, všetky predstavujú len dieliky skladačky.

Čo hovoríte na „frontloading“ antioxidantov, teda užívanie vysokých dávok ráno? 

Vždy záleží na dávke, ale v tomto prípade by som mal isté obavy z tzv. antioxidačného paradoxu, teda situácie, keď veľké množstvo antioxidantov môže mať opačný účinok a v tele narobiť viac škody než úžitku.

Najviac záleží na antioxidačnej kapacite organizmu, nie na množstve prijatých antioxidantov.

Niektoré výskumy varujú, že vysoké množstvo antioxidantov môže podporovať prežitie a progresiu nádorových buniek. Ako teda vyvážiť ich príjem?

Antioxidanty treba prijímať hlavne z prirodzenej stravy a ich príjem zvyšovať len vtedy, keď je organizmus pod veľkou záťažou. Napríklad pri intenzívnej fyzickej aktivite alebo pri pohybe v znečistenom prostredí.

Je výhodnejšie prijímať antioxidanty z prírodných zdrojov alebo prostredníctvom doplnkov?

Strava tvorí vždy základ. Pri antioxidantoch však môže byť výhodné doplniť ich aj výživovými doplnkami, pretože dnešné západné stravovanie, vyčerpaná pôda a chemikálie používané pri pestovaní plodín znižujú obsah antioxidantov v potravinách.

V krajinách s vysokým počtom storočných ľudí, ako je napríklad Japonsko, sa medzi superpotraviny na dlhovekosť zaraďujú morské riasy, matcha či ryby. Je možné dosiahnuť porovnateľné účinky aj v našich končinách?

Ťažko povedať. Ide o špecifické oblasti, kde ľudia žijú a stravujú sa spôsobom, ktorý sa nedá jednoducho preniesť do iných častí sveta. Inými slovami, ak by sme sa v Európe snažili napodobniť ich životný štýl a jedli rovnakú stravu, nedosiahneme rovnaký efekt.

Matcha vs. káva
zdroj: Pexels.com/Wancukz

Výsledok závisí od kombinácie viacerých faktorov – strava v tom hrá svoju úlohu, ale dôležitý je aj životný štýl, psychická pohoda a stres, spoločenské väzby, fyzická aktivita, genetika, prostredie, v ktorom žijeme, a ďalšie prvky.

Nájdu sa aj medzi slovenskými alebo českými potravinami také, ktoré by ste považovali za nedocenené „superpotraviny dlhovekosti“?

Ako prvé mi napadli čučoriedky, nielen pre obsah antokyánov. Prinášajú množstvo benefitov vrátane antioxidačnej ochrany a podpory kognitívnych funkcií.

Napriek tomu platí, že strava by mala byť predovšetkým rozmanitá.

Ak by sme si chceli namiešať „koktejl dlhovekosti“, čo by v ňom podľa vás nemalo chýbať?

Esenciálne vitamíny, minerály, aminokyseliny a omega-3 mastné kyseliny. Telo ich potrebuje každý deň. Nezáleží na tom, čo človek nárazovo skonzumuje na podporu dlhovekosti, ale na tom, čo pravidelne prijíma počas celého života.

V oblasti doplnkov na dlhovekosť koluje množstvo mýtov. Čomu ľudia najčastejšie veria, aj keď to veda zatiaľ nepotvrdila?

Myslím si, že mnohí ľudia veria, že ich „spasí“ jeden doplnok stravy. Práve preto potom zanedbávajú iné dôležité oblasti života.

Spolu s užívaním doplnkov musia ísť ruka v ruke aj kvalitný spánok, pravidelný pohyb, vyvážená strava, stres management a „zmysel života“.

Stretli ste sa s prípadom, keď snaha o podporu zdravia a dlhovekosti prerástla do nadmerného užívania doplnkov a viedla k opačnému efektu?

S ničím takým som sa osobne nestretol, ale verím, že sa to môže diať. Nielen pri doplnkoch, ale vo všeobecnosti platí, že všetko treba robiť s mierou a všetkého veľa škodí.

Pri dlhovekosti neplatí „čím viac, tým lepšie“, ale skôr to, že existuje optimálne množstvo spánku, pohybu, stravy, doplnkov a ďalších faktorov.

Užívate vy osobne nejaké doplnky s cieľom spomaliť proces starnutia?

Áno, užívam v určitých cykloch náš produkt Longevity, vitamín D3, horčík a zároveň sa snažím optimalizovať aj ďalšie aktivity – otužovanie, saunovanie, šport, kalorickú reštrikciu a podobne.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroj: Ing. Jakub Chvosta a Matěj Krupčík

Najnovšie videá

Trendové videá