Slovenský gastrosvet má novú bibliu. Svoje tajomstvá v nej prezradilo 20 profesionálov

  • Simonu Budinskú mnohí poznajú vďaka projektu Kávičkári.sk, portálu, ktorý Slovákom ukazuje, kam ísť za dobrou kávou a koláčmi
  • Dnes však svetu predstavila novinku z iného súdka, knihu plnú rád tých najväčších odborníkov zo slovenského aj českého gastro priemyslu
  • Nová "(ne)učebnica GASTROlove" spája v 7 kapitolách tajomstvá na úspech v podnikaní s dobrým jedlom
tlacovka
Tomáš Turek, Kristína Brezinová - Ridekyová
  • Simonu Budinskú mnohí poznajú vďaka projektu Kávičkári.sk, portálu, ktorý Slovákom ukazuje, kam ísť za dobrou kávou a koláčmi
  • Dnes však svetu predstavila novinku z iného súdka, knihu plnú rád tých najväčších odborníkov zo slovenského aj českého gastro priemyslu
  • Nová "(ne)učebnica GASTROlove" spája v 7 kapitolách tajomstvá na úspech v podnikaní s dobrým jedlom

Simona Budinská je autorkou projektu gastronomického portálu Kávičkári.sk a zatiaľ čo v začiatkoch si myslela, že bude len z času na čas fotiť kávičky v štýlových kaviarňach po Slovensku, popularita portálu medzi fanúšikmi aj svetom profesionálov, jej prerástla cez hlavu (v tom dobrom zmysle). Priznáva, že pri svojej práci sa v prevádzkach pravidelne stretávala s rôznymi otázkami majiteľov prevádzok, ktorí sa snažili svoj podnik vylepšiť a dotiahnuť do dokonalosti. Neriešili však len dizajn, ako by si si mohol myslieť, ale aj vážnejšie témy ako cenotvorbu, kvalitnú kávu, ale hlavne kvalitný personál. A jedného dňa vznikla kniha „(ne)učebnica GASTROlove“.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Tomáš Turek, Kristína Brezinová - Ridekyová

Povedali sme si, že musíme ísť tam, kde často problém vzniká. A to k mladým študentom a začínajúcim podnikateľom, ktorí sa často bez skúseností päšťajú do strmých vôd gastro podnikania. Pokiaľ nemajú kapitál, dostatok informácií, tak sa to často končí neúspechom. Rozhodli sme sa, že zostavíme manuál na to, ako s láskou prežiť a žiť v gastronómii a pomôžu nám v tom reálne osobnosti, ktoré sú v tejto oblasti úspešné,“ hovorí Simona. V siedmych kapitolách teda kniha spolu s kolektívom prepojila tie najdôležitejšie body, na ktoré by mal úspešný gasto podnikateľ myslieť. Je to miesto, káva, kuchyňa, prevádzka, osobnostný rozvoj, personalistika a marketing.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Tomáš Turek, Kristína Brezinová - Ridekyová

Vo vzniku tejto publikácie samotnú autorku posmelil aj riaditeľ známej piešťanskej hotelovej akadémie, a práve do škôl sa jedného dňa chce kniha dostať. Okrem rozhovorov s kuchármi, manažérmi či baristami sa za každou podkapitolou ukrýva 5 šikovných tipov pre tých, ktorí potrebujú instantne nakopnúť.

A čo presne tu nájdeš? O dokonalom koncepte sa dočítaš vďaka Viktorovi Mészárosovi z Café Štefánik v Ivanke pri Dunaji, o dôležitosti vyberať ten správny personál viac autorom knihy prezradila Renáta Sedminová, ktorá je dnes spolumajiteľkou personálnej agentúry pre oblasť hotelierstva a gastronómie HOTELITY a stála pri zrode hotelov Kempinski na Slovensku, to, ako si vybrať zariadenie sa dozvieš od René Kotlasa a Rada Skurčíka, ktorí sú špičkami vo svojom odbore u nás.

Vyberáme 5 zaujímavých tipov od tých najlepších:

  • Zachovajte si nadhľad. Ide o veľa, ale stále nie o život. (Michal Fajin)
  • Výborná technická vybavenosť – kvalitný stroj a kvalitná káva zaručia kvalitný zážitok. (Miroslav Škovránek, U baristku)
  • Spoznajte svoju klientelu. Rozprávajte sa s hosťami a pýtajte si feedback. Sledujte kde sa pohybuje vaša klientela. (Andrea Palušková, Enjoy Bistro)
  • Budujte si dobrú reputáciu, ktorá vám pomôže. (Jakub Čech, daren & curtis)
  • „Go the extra mile“ – vyvíjajte mimoriadne úsilie a ukážte svoju vášeň (Kathrin Noll, Kempinski)

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech