Soňa odišla z vysokej školy zachraňovať korytnačky do Indonézie. Dnes učí Slovákov vegánstvu v Simply Vegan

  • Vysoká škola ju nenapĺňala, tak sa rozhodla vydať do sveta
  • Indonézska akcia síce nedopadla najlepšie, no Soňa ju považuje za svoj odrazový mostík
  • Po návrate sa s najlepšou kamoškou pustila do podnikania a v Prievidzi ukazujú čaro vegánskej kuchyne
Soňa Makranská
archív Soňa Makranská
  • Vysoká škola ju nenapĺňala, tak sa rozhodla vydať do sveta
  • Indonézska akcia síce nedopadla najlepšie, no Soňa ju považuje za svoj odrazový mostík
  • Po návrate sa s najlepšou kamoškou pustila do podnikania a v Prievidzi ukazujú čaro vegánskej kuchyne

„Bolo to tak dávno a odvtedy sa zmenilo tak veľa. Vysoká škola ma vôbec nenapĺňala a nevedela som si predstaviť, čo vlastne budem robiť, aj keď ju doštudujem. Ale to som vlastne nevedela ani bez výšky. Roky som riešila otázku, ktorú aj v tejto chvíli rieši veľa mladých ľudí. A veru nebojte sa, nie ste jediní stratení v živote. To sme všetci, aj my, už teraz ‚dospelí‘,“ začína svoje rozprávanie Soňa Makranská, ktorá sa rozhodla odísť zo školy a vybrať sa do Indonézie zachraňovať korytnačky.

Hovorí, že jediná cesta k spokojnosti je nájsť samého seba. Spoznať sa, povedať nahlas veci, čo máš rád a ísť si za nimi. Na takéto veci prišla práve vtedy, keď sa stratila niekde ďaleko vo svete. Indonézska akcia síce nedopadla najlepšie, no dnes ju berie ako odrazový mostík, ktorý potrebovala nato, aby sa stala človekom, ktorým je dnes.

Spoločne s priateľom ich kroky viedli na malý ostrovček neďaleko Bornea. Plánovali tam zostať dva mesiace, ale o dva týždne už boli doma.

„Ja som to tam nedala, mala som z toho ešte pár mesiacov po návrate nedobrý pocit. Nuž, boli to tie veľkolepé predstavy, ktoré sa stretli s realitou. Mnohé situácie a emócie ma tam prevalcovali. No zažili sme tam neskutočné veci, na ktoré mám po čase iný pohľad. Plánujem sa tam ešte niekedy vrátiť, ale ako úplne iná osoba. Zlým pocit, s ktorým som odtiaľ odchádzala, chcem zmeniť na vďaku, ktorú spätne pociťujem,“ hovorí.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Soña Makranská (@sova_huhu)

„Bežné dni“ nabrali nový rozmer

Následne nadlho na Áziu zanevrela, no aj tak ju to tam nejakým spôsobom ťahalo. Až o pár rokov neskôr s priateľom išla na dovolenku na Bali.

„Vtedy som pochopila veci, ktoré som predtým nevedela ani pomenovať. Taký ten pocit, keď všetko do seba zapadne a vy sa cítite vnútorne doma. Cestovanie ma zmenilo a zocelilo. Aj vďaka nemu mám jasný cieľ, ako svojou trochou prispieť k tomu, aby mohli takúto krásnu planétu objavovať aj generácie po nás,“ objasňuje Soňa.

Po návrate z Indonézie sa rozhodla vstúpiť do podnikania so svojou najlepšou kamarátkou Petrou. V Prievidzi si otvorili vegánske bistro, no ani po piatich rokoch v gastro biznise sa nepovažujú za podnikateľky.

„Sme len dve baby, ktoré robia, čo milujú. To bol hlavný hnací motor pri rozbiehaní nášho bistra. Vyskúšať, či sa naozaj dá plniť si sny a ukázať ľudom, že vegánske jedlo je skvelé, farebné a plné chutí, až nespoznáte rozdiel,“ ozrejmuje Soňa, ktorá sa dlhodobo zaujíma o ekológiu, planétu a vnútorná empatia z nej pred 15 rokmi urobila vegetariánku a posledných osem rokov dokonca vegánku.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Soña Makranská (@sova_huhu)

Simply Vegan na prievidzskej scéne 

Simply Vegan otvorila svoje brány v júni 2016 na Bakalárskej 2 v Prievidzi. Počiatočné investície boli na dve baby, ktoré ani nevedeli, čo robia, trochu vyššie. Veľa si však v bistre urobili svojpomocne. Od podlahy a obkladu až po nábytok. 

„Peťka je veľmi zručná nielen v kuchyni, navrhla dokonca kuchynskú linku, ktorú sme si dali narezať a potom to celé poskladala. Je sen mať niekoho takého, s kým sa dokonalo dopĺňate, po svojom boku. Každá sme dobrá v niečom inom, no spolu to tvorí harmóniu a jeden celok,“  vyjadrila sa Soňa.

V začiatkoch to však nebola prechádzka ružovou záhradou. Majiteľky o sebe častokrát pochybovali. Soňa priznáva, že išlo o krok do neznáma.

„Paradoxne, najťažšie bolo ustáť tlak zákazníkov, o ktorých sme vďakabohu nemali od začiatku núdzu. Naučiť sa povedať nie, vybudovať pevné základy a myslieť aj na seba. To sa nám podarilo zosúladiť s chodom podniku až po štyroch rokoch fungovania. Taká tá pomyselná dokonalosť, ktorá síce neexistuje, no obe sme veľké perfekcionistky a máme na seba tie najvyššie nároky,“ približuje Soňa s tým, že priemernosť je niečo, čo ich ubíja. Buď robia niečo na 100 %, alebo to nerobia vôbec.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SIMPLY VEGAN (@simply.vegan.kitchen)

Kuchyňa z celého sveta, ale aj slovenské klasiky 

Čím je podľa Soni Simply Vegan originálne? „Myslím si, že naši zákazníci z nás cítia tú lásku a starostlivosť, ktorou hýčkame náš podnik. Varíme poctivo, bez zbytočných polotovarov a vždy tak, ako keby sme varili pre seba. A pre seba chceme len to najlepšie. Je to kolobeh, ktorý funguje. Keď my dáme maximum, tá spätná väzba sa nám vracia. Kľúč ku všetkému je nasadenie, vášeň a nestagnovať. Snažiť sa byť inovatívny, kreatívny a každý deň sa snažiť byť lepší ako včera,“ tvrdí.

Vo svojej ponuke sa snažia o maximálnu pestrosť, preto okrem denného menu, ktoré sa mení každý deň, menia aj celú ich ponuku. Všetko si vyrábajú samé, každá robí to, čo jej najviac ide a čo ju najviac baví.

Vďaka tomu je denná ponuka naozaj bohatá a od domácich plnených žemličiek či plnú vitrínu vegánskych koláčov tam nájdeme aj obľúbené chia pudingy, budha bowls, studené šaláty, domáce strukovinové nátierky, donuty, slané a sladké kysnuté pečivo alebo sendviče z kváskového chleba, ktorý sami pečú. Špecialitou v ponuke sú slovenské klasiky po vegánsky: (ne)bryndzové halušky, sviečková na smotane či sójo, knedlo, zelo.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SIMPLY VEGAN (@simply.vegan.kitchen)

Cena celého menu tam stojí 7 eur. Ak chcete len polievku, jej suma je 2,20 eur a samostatne hlavné jedlo bude za 5,90 eur.

Ich ponuka je naozaj pestrá, usilujú sa do nej dostať kuchyňu z celého sveta. Aj vďaka tomu sa pri výbere surovín nemôžu spoliehať len na lokálne suroviny.

„Máme overených dodávateľov, od ktorých objednávame zeleninu, často aj v bio kvalite. Cez leto zas máme množstvo surovín z vlastných záhrad, ale bohužiaľ, ak chceme mať pestrú ponuku, ktorá vonia všetkými kútmi sveta, nemôžeme sa zameriavať len na lokálnosť. Preto u nás ľudia nájdu aj exotickejšie pokrmy, nech si príde na svoje naozaj každý,“ hovorí nadšenkyňa rastlinnej stravy.

Budúcnosť je vegánska

Kedysi sa vegetarián či vegán nemal kde najesť, dnes je na tejto scéne konkurencia naozaj vysoká.

„Je to naozaj neporovnateľné, ako sa to neskutočne pohlo dopredu. Nestačím sa čudovať. Darmo, budúcnosť je vegánska. Ešte si živo pamätám moje začiatky a jedno suché tofu, ktoré bolo v regáloch. Aj to bolo nechutné a vtedy som nevedela, čo s ním. Teraz je to až príliš jednoduché, na mňa niekedy príliš polotovarové. No chápem, že takéto produkty vedia pomôcť reducetariánom meniť svoje stravovacie návyky. Ja som šťastná, že pochádzam z tej punkovej základne vegánstva, kedy sme nemali žiadne polotovary a museli si všetko uvariť a vymyslieť. Možno aj vďaka tomu dnes viem variť,“ spomína na svoje začiatky vegánstva Soňa.

Dodáva však, že aj napriek tomu, že sa to v tomto smere rozbehlo, konkurenciu na trhu naozaj nevnímajú. „Vnímame, ako byť lepšie a jediná naša súťaživosť je tá vlastná, v našej kuchyni. Fandíme každému novému vegánskemu podniku, ktorý sa pustí do tohto “boja”. Hlavná je myšlienka, ktorú máme spoločnú a sme v tom spolu. Tak isto sa tešíme, keď do svojej ponuky pridávajú vegánske možnosti aj rokmi zabehnuté reštaurácie. Je skvelé sa len tak niekde ocitnúť a nebyť hladný,“ hovorí spolumajiteľka Simply Vegan.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Soña Makranská (@sova_huhu)

Niektoré mesiace potiahli z rezervy, iné ich zas milo prekvapili

Gastro v súčasnosti čelí nesmiernej kríze. Majiteľky Simply Vegan ale môžu s vďačnosťou povedať, že pandémia sa ich dotkla len málo. Priznávajú, že niektoré mesiace museli potiahnuť z rezervy, iné ich zas milo prekvapili.

„No celkovo nám pandémia viac dala, ako vzala. Dostali sme priestor na vyčistenie hlavy, určenie si ďalšich cieľov a keďže sú interiéry podnikov zatvorené už nemálo mesiacov, pustili sme sa aj do prerábky časti pre zákazníkov. Preto keď toto všetko raz pominie, môžu sa naši zákazníci tešiť na vynovené a pohodlnejšie sedenie či ešte lepšie služby,“ objasňuje Soňa s vďakou všetkým, ktorí ich počas tejto neľahkej situácie nenechali v štichu.

Pandémia im ukázala úplne inú tvár fungovania podniku. Uistili sa hlavne v tom, že menej je viac. Práve preto do budúcna nemajú veľké plány. Ich víziou nie je bistro rozširovať do iných miest na Slovensku. Podľa Soni je Simply Vegan výnimočné tým, že sú to vlastne ony. Štyri baby, ktoré majú rady svoju prácu.

„Nie je to anonymný podnik s investorom. My sme Simply Vegan ako celok a len spolu môžeme byť najlepšie, keď sa dopĺňame. Ľudia nás poznajú po mene, je to u nás priateľské až rodinné a myslíme si, že aj preto sa k nám radi vracajú. Lebo cítia ten osobitý prístup a našu prácu, ktorú vedia oceniť. Sme spokojné v tom našom malom bistre, kde dokážeme neskutočne veľa vyprodukovať. Máme určite ciele a túžby do budúcna, ostávame však nohami na zemi s hlavou v oblakoch. Samé sa nevieme dočkať, keď sa o päť rokov neskôr obzrieme späť. Necháme sa unášať, nech to ten život vymyslí najlepšie, ako vie. Len jedným som si istá – že to bude najlepšie,“ hovorí Soňa. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SIMPLY VEGAN (@simply.vegan.kitchen)

Čo by Soňa poradila Slovákovi, ktorý chce prejsť na bezmäsitú, prípadne vegánsku stravu?

„Netlačiť na seba, ujasniť si v sebe, prečo som sa takto rozhodol a mať jasný zámer. Svet nespasí pár extrémnych vegánov, ale veľká kopa ľudí, ktorí sa rozhodnú aspoň pozmeniť svoj jedálniček a vynechať napríklad mäso v niektorých pokrmoch. Je fajn sa zaujímať o túto problematiku, až človek zistí, že nechce byť súčasťou toho, čo robíme zvieratám, planéte a vlastne aj sebe,“ približuje Soňa s tým, že na začiatok je skvelé si napríklad raz do týždňa urobiť bezmäsitý deň so skúmaním nových chutí.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech