Špecialitou je tu grilovaný potkan. Slovák opísal krajinu, kde sa našincovi podniká ako v rozprávke

  • Michal sa na svojich cestách zamiloval do Kambodže
  • V roku 2015 si tu otvoril kaviareň a neskôr aj bar
  • Robotník dostáva mesačnú výplatu len 100 až 200 dolárov
cestovatel Michal a Kambodža
archív MZ, Unsplash/Mariola Grobelska
  • Michal sa na svojich cestách zamiloval do Kambodže
  • V roku 2015 si tu otvoril kaviareň a neskôr aj bar
  • Robotník dostáva mesačnú výplatu len 100 až 200 dolárov

Cestovanie nie je len o oddychu v luxusných rezortoch. Čoraz väčšie množstvo Slovákov zaujímajú cestovatelia, ktorí navštevujú netradičné krajiny. Namiesto luxusu skúmajú nevídanú chudobu a miestnych, ktorých životy sú od tých našich diametrálne odlišné. 

Niektorí cestovatelia však pri svojom skúmaní sveta zistia, že svoj domov našli za hranicami. Domov sa vrátiť neplánujú a ich domovom sa stále nejaká exotická krajina. Tam skúšajú podnikať a niektorí tam zostanú natrvalo. 

Michal Guza žije v Kambodži od roku 2015. V rozhovore pre Startitup hovorí o tom, prečo sa v juhovýchodnej Ázii našincovi podniká ako v rozprávke, čo potrebujú Kambodžania pre pohodlný dôchodok a či mu chutila miestna špecialita – grilovaný potkan.

V Kambodži žiješ už roky. Kedy si ju navštívil prvýkrát a ako si tam vôbec zakotvil?

Kamarát žil v Thajsku a ja som pracoval v Nemecku. Chcel som vidieť svet, tak som šetril hlavne na cestovanie. V roku 2014 som išiel za ním do Ázie a na niekoľko týždňov sme sa zastavili aj v Kambodži.

Pamätám si, ako sme ležali v mori a kamoš sa ma pýta: „Mišo, čo ti tu chýba? Sú tu ženy, more, párty. Všetko.“ Hovorím, že má pravdu, nič mi tu nechýba a je tu super. Kývli sme na seba, že toto je ono (smiech). Do Kambodže sme sa vrátili ešte raz, spravili si prieskum trhu a zistili sme, že v našom letovisku Sihanoukville chýba normálna kaviareň.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá