Čiližrút hodnotí: Špičková praženica, dokonalý miláčik s ovocím aj krupicová kaša. Vitaj v Žufete

  • Jeden z prvých bratislavských gastrolovebrandov je späť na novom mieste
  • Od chlebíka s nátierkou cez praženicu až po dokonalý miláčik s ovocím
Žufet
Žufet/Čiližrút
  • Jeden z prvých bratislavských gastrolovebrandov je späť na novom mieste
  • Od chlebíka s nátierkou cez praženicu až po dokonalý miláčik s ovocím

Znie mi to až neuveriteľne, že už to budú tri roky, čo prišla smutná správa, že bistro Žufaňa, ktoré sa práve vtedy malo sťahovať, natrvalo zatvára. Príbeh sa začal, keď trojica kamošiek Janka, Kristína a Eva so skúsenosťami z architektúry, módy a HR otvorila malé bistro na Duláku a začali variť kaše.

Môže toto byť začiatok niečoho funkčného v gastre? Asi áno, veď vieš alebo čítaj ďalej. A nezačal sa tým len jeden gastropríbeh, ktorý vyústil do milovaného lovebrandu, miesta na dokonalé raňajky či legendárnu praženicu, paštéty s uhorkami a ikonický miláčik.

Ono sa tu tak nejako začalo aj s budovaním komunity v tomto hoode, miesta, kam človek príde a strávi pohodový čas. Sám pri práci s kávou alebo pri knihe, na rande s budúcou životnou partnerkou, ako sa to stalo mne, alebo s partiou priateľov pri rozhovore a nadšení z toho, ako jednoducho a prirodzene sa dá vytvárať krásno.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Nie všetko je ale úplne ružové. Priestor začal byť malý a začalo sa uvažovať o sťahovaní. Vybral sa väčší priestor v podstate len cez cestu a mohlo sa zdať, že to je dokonalé riešenie.

Ale ako to často býva, nevôľa ľudí „dobrej vôle“ z bytovky, kde tuším namiesto mäsiarstva mala svoje kotvy spustiť Žufaňa, vyústila do mesiacov behačiek, prosičiek až do následnej rezignácie. A tak Žufaňa svoje pôsobenie v kamennej prevádzke skončila v auguste 2020.

Ale ani toto nemal byť koniec, keďže sa objavil priestor v Rači, kde sa malo otvoriť koncom roka, a my všetci sme si vydýchli. Začali sa práce a prípravy, ale rodinné povinnosti či druhá vlny pliagy rozhodli, že toto sťahovanie sa nedokončí. Nasledovali nejaké pop-upy, akcie, školy varenia, pečenie, donášky a spolupráce a čakalo sa, čo bude ďalej.

zdroj: Žufet/Čiližrút

No a pred pár mesiacmi sa začal meniť nádherný priestor amfiteátra na Železnej – miesto, kde som trávil obrovské množstvo času počas detstva. Začal tu vznikať nový a krajší bufet, aké si toto krásne miesto v podstate v strede Bratislavy zaslúži. A nie je to len taký obyčajný bufet, je to „Žufet“.

Koncom mája otvorila Žufaňa na svojom novom mieste medzi stromami a detskými ihriskami. Ja si naozaj úprimne neviem ani predstaviť krajšie a prirodzenejšie miesto pre toto bistro. Tak vitajte a dajte nám ochutnať.

Cez týždeň je otvorené od 10:00 do večera a cez víkend sa podávajú raňajky už od ôsmej. Raňajkové menu si dáš do 11:30 a je plné peciek známych a milovaných, a potom od 12:00 stála ponuka, čiže obed, olovrant a večera. K tomu naozaj, ale naozaj dobrá káva.

Čiližrút hodnotí: Žufet

Mal som batch aj cappuccino a napriek tomu, že ide o bufet a nie specialty coffee prevádzku, tak kvalita kávy, teplota aj pena cappuccina nezaostávali ani trochu. Takže aj ak premýšľaš, či si tu dáš kávu počas prechádzky, vôbec neváhaj. No a poďme ochutnať.

Na raňajky je tu ťažko si dať jednu vec. Odporučím ale tri pecky. Jednou je legendárne Žufa kombo dokonalej praženice s dvoma párkami. Výborné vajíčka, kvalitné, praskavé párky.

zdroj: Žufet/Čiližrút

Pridaj vynikajúci kusisko čerstvého chleba a ochutený šalátik, obzri sa okolo seba na jedno z najkrajších miest v Bratislave a krochkaj blahom.

Cena je 9,50 € a odporúčam skôr pre dvoch. Lebo hneď potom si musíš dať ešte tú krupicovú kašu, ktorá ti pripomenie detstvo. Sladká kaša, tona kakaa a kocka masla. Dá sa viac? Nedá. Cena 4 €.

zdroj: Žufet/Čiližrút

Nezabudnuteľné sú aj žufaňácke nátierky. Ja som mal vajíčkovú a je to blaho. Nezamieňať, prosím, s podobným menom, ktoré blaho rozhodne nespôsobuje. Dva riadne krajčiská dostaneš za fér 4 €.

Nedalo mi neochutnať aj obedy. Ponuka je extra jednoduchá, možno na prvý pohľad nie mega zaujímavá. Ale, choď, daj si a ochutnaj.

Kulajda je polievka, ktorá by sa mala povinne robiť všade. A tu je skvostná. Silná, krémová, výrazná a v nej akurátne ochutené vajíčko a dokonalá chuť a vôňa kôpru. Cena 4 €. Morčacie fašírky za 8,5 € s kašou a paradajkovou omáčkou mne osobne neznie ako vysnívaný obed.

zdroj: Žufet/Čiližrút

Na moje šťastie ma usmiaty personál ukecal práve na toto jedlo. Myslím si, že v Ottovom slovníku, Webster dictionary aj Wikipédii bude zrejme fotka tohto jedla pri pojmoch comfort food či soul food.

Zober si len lyžicu, alebo pokojne žufaňu, naberaj mäkučkú fašírku s haldou sladkavej omáčky a pyré a papaj. Nemám čo viac povedať. Nebo. 

Ach jo, pekne vie byť chvíľami na tomto popletenom svete. Niekedy stačí tak málo ako príjemný úsmev, úprimný záujem personálu a skvelé jedlo. A vlastne to vôbec nie je málo. Je to nadpriemerne veľa. Žufaňa, tešíme sa, že si späť.

Foodie event

Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie.

Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v júli. Teraz v už ikonickom NUDA bare a tentokrát vám navarím a napárujem jedlá ja s pár kamošmi.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Večer, na ktorý sa nezabúda.NUDA bar na Židovskej, kde sa nalieva krásne a živé víno a vedú debaty, ti pripravíme nezabudnuteľných a hravých cca. 7 chodov a spolu s Rasťom, tvárou NUDY, napárujeme neošúchané vína.

Na varení sa tentokrát budem podieľať aj ja – Čiližrút a fantastický kuchár a kamarát, ktorého stretávate na mnohých akciách – Dávid. O zábavu a mocné chute, s ktorými sa riadne vyhráme, bude postarané. Tešíme sa na vás.

Lístky kúpiš tu.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá