Spoznaj 9 najhorších slovenských jedál. V prestížnom rebríčku pohorela ikonická pochúťka

  • V rebríčku nechýbajú ikonické jedlá, na ktoré Slováci nedajú dopustiť
  • Pohoreli aj spišské párky
Žena s mužom robia halušky a treska s rožkom na tanieri.
Ilustračné foto TASR/Miroslav Košírer, Cook Slovak/Reprofoto
  • V rebríčku nechýbajú ikonické jedlá, na ktoré Slováci nedajú dopustiť
  • Pohoreli aj spišské párky

Portál Taste Atlas, známy svojimi hodnoteniami jedál z celého sveta, nedávno zverejnil rebríček 9 najhorších slovenských jedál. Prekvapivo sa v ňom ocitli aj ikonické slovenské špeciality, ako sú strapačky, spišské párky a dokonca aj obľúbená treska.

Slovenské pochúťky sa v minulosti umiestnili v negatívnych aj pozitívnych hodnoteniach. Ako sme ťa informovali ešte minulý rok, až tri naše jedlá sa umiestnili medzi stovkou najhorších z celého sveta, no naše zastúpenie nechýbalo ani v „top 100“ rebríčku.

Najnovší rebríček Taste Atlas zostavil na základe hodnotení užívateľov, ktorí hodnotili chuť, vzhľad a celkový zážitok z jedla. Tieto výsledky sú preto pre mnohých šokujúce, keďže tieto jedlá sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kulinárskej tradície.

Sladké, ale aj slané ikonické jedlá Slovákov

Medzi najhoršie slovenské jedlá sa na 9. mieste umiestnil bratislavský rožok (4 z 5 hviezdičiek). „Bratislavský rožok je tradičné slovenské pečivo, ktoré má stáročnú tradíciu. Dodáva sa v dvoch rôznych variantoch – mesiačikovom pečive plnené makom alebo v tvare C, ktoré je plnené mletými vlašskými orechmi,“ uvádza portál Taste Atlas.

Hneď za bratislavským rožkom sa na 8. mieste umiestnili spišské párky (4 z 5 hviezdičiek). V tradičnej receptúre sa na výrobu používa zmes čerstvého hovädzieho a bravčového mäsa, bravčovú kožu a korenie, ako sladkú a štipľavú papriku.

Tieto ingrediencie dávajú klobáse jej charakteristickú ružovo-červenú farbu. Hotovú klobásu zavesia v udiarni na sušenie a údenie. Tak získava jedinečnú vôňu a chuť.

Za týmito tradičnými slovenskými pochúťkami nasledujú na 7. mieste strapačky (4 z 5 hviezdičiek). Na 6. mieste sa nachádza makovník, ktorý získal 4 z 5 hviezdičiek. Portál uvádza, že táto slovenská pochúťka sa tradične „konzumuje spolu s čajom alebo kávou a zvyčajne sa pripravuje na slávnosti, ako sú Vianoce alebo iné zimné sviatky“.

V rebríčku najhorších slovenských jedál sa ocitol na 5. mieste aj demikát (4 z 5 hviezdičiek). Demikát je tradičná slovenská polievka. Vyrába sa z cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze. Typicky sa ochucuje čiernym korením, rascou a mletou červenou paprikou. Pred podávaním sa ozdobuje nasekanou pažítkou.

Toto sú 4 najhoršie slovenské jedlá >>>

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Taste Atlas, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá