Apple kupuje divíziu modemov pre smartfóny od Intelu za 1 mld. USD 

Apple kupuje divíziu modemov pre smartfóny od Intelu za 1 mld. USD 

Apple urobil veľký krok k tomu, aby sa viac osamostatnil v oblasti čipov. Od Intelu kupuje väčšinu v jeho divízii modemov pre smartfóny za 1 miliardu USD (898 miliónov eur). Jedným z dôvodov akvizície je prechod na budúcu generáciu bezdrôtovej technológie. Informovala TASR.

Dohoda bola oznámená vo štvrtok (25. 7.), tri mesiace po tom, čo Apple ukončil dlhotrvajúci spor s Qualcommom, ktorý je jedným z rivalov Intelu. To zabezpečilo, že Apple bude mať prístup k čipom, ktoré bude potrebovať, aby sa budúce iPhony mohli pripojiť k sieťam novej generácie 5G. Apple uzavrel s Qualcommom licenčnú dohodu platnú do apríla 2025 s možnosťou jej predĺženia o ďalšie dva roky.

Spor medzi Apple a Qualcommom spôsobil, že Intel sa vzdal snáh robiť čipy pre 5G modemy. Apple po dokončení predaja neskôr v tomto roku prevezme okolo 2200 zamestnancov Intelu a 17.000 technologických patentov. Ak sa neobjavia žiadne komplikácie, transakcia sa dokončí niekedy medzi októbrom a decembrom 2019. Akvizícia patentov pre smartfónové modemy a ďalších technológií zrejme podporí snahu Apple vyrábať svoje vlastné 5G čipy a znížiť svoju závislosť od Qualcommu.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá