Česká vláda odmietla návrh na zrušenie povinného prechyľovania ženských priezvisk

Česká vláda odmietla návrh na zrušenie povinného prechyľovania ženských priezvisk

Česká vláda odmietla v pondelok návrh vládnej splnomocnenkyne pre ľudské práva Heleny Válkovej, aby si ženy mohli vybrať, či budú svoje priezvisko prechyľovať pridávaním koncovky -ová alebo či ho budú používať v mužskom tvare.

„Podľa ministerstva vnútra nie sú pre takúto zmenu vecné dôvody. Prechyľovanie priezviska je charakteristickým rysom českého gramatického systému,“ povedal po rokovaní vlády minister vnútra Jan Hamáček, ktorého v utorok citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Hamáček dodal, že zákon o matrikách v súčasnosti pripúšťa neprechyľovanie iba v odôvodnených prípadoch; predovšetkým vtedy, ak žena žije v zahraničí, je vydatá za cudzinca, rovnako ako v prípade žien hlásiacich sa k inej ako českej národnosti.

„Osobne si však myslím, že je každého vec, ako sa chce volať,“ dodal Hamáček s tým, že v Poslaneckej snemovni po dôkladnej diskusii môže nakoniec dôjsť k takej zmene zákona o matrikách, aby voči používaniu priezviska nebol taký prísny.

Válková argumentuje tým, že ženy v poslednej dobe intenzívne volajú po slobode zvoliť si formu mena. „Ženy majú pre voľbu spôsobu uvádzania svojho priezviska svoje vlastné subjektívne dôvody, ktorých závažnosť by nemal posudzovať štát a nemal by klásť nelegitímne prekážky pre realizáciu slobodnej voľby,“ uviedla splnomocnenkyňa.

Jazykovedci varujú pred prílišným uvoľnením pravidiel. Ústav pre jazyk český Akadémie vied Českej republiky vo svojej internetovej príručke argumentuje s narážkou na bývalé tenisové hviezdy: „Účelom spájania je zmysluplné dorozumenie, snaha vyhnúť sa nejednoznačným vetám typu Seleš porazila Graf.“ Podľa exriaditeľa ústavu Karla Olivu je ženská koncovka najprirodzenejším príznakom gramatického ženského rodu.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá