Dopravný podnik Bratislava nakúpi motory do trolejbusov len od firmy Škoda Electric

Dopravný podnik Bratislava nakúpi motory do trolejbusov len od firmy Škoda Electric

Dopravný podnik Bratislava vyzval českú spoločnosť Škodu Electric, aby sa zúčastnila priameho rokovacieho konania o dodaní trakčných motorov v hodnote 130-tisíc eur. Vyplýva to z informácií vo Vestníku Úradu verejného obstarávania.

„Škoda Electric je jediným vlastníkom technickej dokumentácie, dizajnu a celkového know how pre výrobu predmetných produktov. Disponujeme potvrdením, že Škoda Electric je jediným zhotoviteľom trakčných motorov do trolejbusov typov Škoda 25 Tr, 30 Tr a 31 Tr.

Preverovali sme aj iného dodávateľa, avšak ten by bol iba medzičlánkom, a teda cena by nemohla byť nižšia. Z technických príčin nie je možné nahrádzať uvedené motory inými typmi, ani náhradami,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Nové trakčné motory zaplatí jediný akcionár obstarávateľa, uviedla Volfová, čo v praxi znamená, že ich bude financovať magistrát Bratislavy.

Dopravný podnik prevádzkuje trolejbusy typu Škoda 25 Tr od roku 2006 a trolejbusy Škoda 30 Tr a 31 Tr od roku 2014. Motory do týchto typov trolejbusov vyrába len spoločnosť Škoda Electric so sídlom v Plzni v Českej republike. Využitie náhrad alebo iných alternatív DPB nepripúšťa, pretože by museli žiadať Škodu Electric o súhlas na prestavbu vozidla, čo je „dosť nákladné,“ uviedli vo výzve na priame rokovacie konanie. Podľa DPB by sa mohli vyskytnúť aj problémy s poisťovňou v prípade poistnej udalosti.

Dopravný podnik Bratislava, a. s., bol zapísaný v Obchodnom registri SR 20. apríla 1994, má základné imanie 42,985 mil. eur. Akcionárom spoločnosti je Hlavné mesto SR Bratislava. Spoločnosť prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu v Bratislave.

Zdroj:  SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá