Muskova Tesla išla v čase zrážky s hasičským autom na autopilota

Muskova Tesla išla v čase zrážky s hasičským autom na autopilota

Vodič automobilu značky Tesla, ktorý minulý rok zozadu vrazil do odstaveného hasičského auta, mal v čase zrážky zapnutý systém autopilota. Vozidlo pred ním však náhle zmenilo jazdný pruh a on nemal čas zareagovať. Vodič pritom vôbec nezaregistroval odstavené hasičské auto a nebrzdil, uviedol v utorok americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB). Nebrzdila zjavne ani jeho Tesla Model S vyrobená v roku 2014. Informuje SITA.

Táto správa vyvoláva ďalšie otázky o efektivite systému Tesly, ktorý bol aktivovaný aj pri niekoľkých ďalších nehodách, vrátane tých, pri ktorých zahynuli dvaja ľudia na Floride a jeden v Silicon Valley. Tesla pritom vodičov upozorňuje, že systém nie je plne autonómny a vodiči musia byť pripravení zasiahnuť.

NTSB neuviedol príčinu nehody a záverečnú správu zverejní v stredu. Vodič Tesly sa pri nehode z 22. januára 2018 nezranil, rovnako sa nič nestalo ani hasičom. V čase nehody pritom vodič podľa správy NTSB nemal ruky na volante a podľa svedectva iného šoféra sa pozeral na svoj mobilný telefón alebo iné zariadenie.

Vyšetrovanie v Kalifornii prichádza v čase, keď má federálna vláda iba málo nariadení týkajúcich sa autonómnych vozidiel a systémov asistencie pre vodiča, ktoré dokážu za určitých okolností samostatne viesť vozidlo. Systémy dokážu výrazne obmedziť nehody, avšak vozidlá riadené počítačom môžu rovnako urobiť chybu.

zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá