Stav úverov na bývanie sa blíži k sume 30 mld. eur

Stav úverov na bývanie sa blíži k sume 30 mld. eur

Za desať rokov sa zvýšila suma týchto úverov viac ako trojnásobne.

Stav úverov rastie stále rastie

Stav úverov na bývanie vzrástol aj v júli. Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska, ku koncu siedmeho mesiaca to bola suma 29,125 mld. eur pri medziročnom náraste o 9,8 %. Tempo medziročného rastu sa však postupne spomaľuje. Minulý mesiac to bol rast o 10 %, mesiac predtým o necelých 11 %.

Za posledných desať rokov sa objem úverov na bývanie výrazne zvýšil, v roku 2009 to pritom nebola ani suma 10 mld. eur. Najvyššie trhové dvojciferné podiely majú v rámci úverov na bývanie dlhodobo Slovenská sporiteľňa, VÚB banka, Tatra banka a ČSOB. Ostatné banky majú podiel pod desať percent.

Môžu za to výhodné pôžičky

Pod rýchle tempo rastu zadlžovania sa podpisuje ekonomický vývoj. Získanie pôžičky je výhodné aj pre politiku Európskej centrálnej banky, ktorá drží úrokové sadzby na nule. „Ľudí bude k riešeniu vlastného bývania stále motivovať nízka úroková sadzba hypoték,“ povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

K rastu úverov prispieva podľa Národnej banky Slovenska tiež aktivita finančných sprostredkovateľov, ktorých podiel postupne mierne rastie. Ich pôsobenie prispieva k vysokej miere konkurencie na trhu úverov na bývanie. Konkurencia medzi bankami pri poskytovaní úverov na bývanie je na Slovensku vyššia ako vo väčšine krajín eurozóny.

Refinancovanie aj spotrebné úvery

Zároveň pretrváva podľa národnej banky zvýšená miera refinancovania. Tá je spojená s navyšovaním istiny úveru. Medzi najvýraznejšie výkyvy patrila reakcia na legislatívnu zmenu v maximálnom poplatku za predčasné splatenie úveru na bývanie z roku 2016, ktorá prispela k zrýchleniu rastu úverového portfólia.

Úvery na bývanie poskytuje 17 bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

 

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá