Urbanovu vežu v Košiciach čaká obnova, cez eurofondy opravia strechu a fasády

Urbanovu vežu v Košiciach čaká obnova, cez eurofondy opravia strechu a fasády

Urbanovu vežu stojacu vedľa Dómu svätej Alžbety na košickej Hlavnej ulici čaká rekonštrukcia. Nezisková organizácia Perly Gotickej cesty na tento účel získala cez eurofondy zhruba 590.000 eur. Minulý týždeň došlo k dlhoočakávanému podpisu grantovej zmluvy.

Rekonštrukcia košickej zvonice pre obmedzené zdroje zahŕňa v rámci projektu exteriérovú časť od strechy po zastrešenie spodnej ochodze s arkádami. „Strecha spodnej ochodze, ktorá je v dezolátnom stave a z ktorej padajú škridly, bude obnovená z dotácie Košického samosprávneho kraja, ktorý nám poskytol na tento účel 10.000 eur,“ uviedla projektová manažérka organizácie Perly Gotickej cesty Mária Bartková.

Aktuálnym je teraz podľa Bartkovej dokončenie prebiehajúceho verejného obstarávania na zhotoviteľa, so začiatkom prác sa počíta ešte tento rok. Dĺžka trvania zákazky je 18 mesiacov. V rámci nasledujúcej výzvy programu EÚ je zámerom získať prostriedky na dokončenie obnovy priestoru pod arkádami so vzácnymi stredovekými náhrobnými kameňmi a začať s obnovou interiéru veže. (tasr)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá