Startup chce už čoskoro priniesť na trh alkohol, po ktorom nebudeš mať „opicu“

  • Na svete sa objavil startup, ktorý sľubuje revolúciu v pití alkoholu
  • Vieš si predstaviť celú noc popíjať tvoje obľúbené drinky a ráno nemať ani náznak „opice“
  • Profesor Nutt so svojim tímom založil startup, ktorý vyvíja alkohol, ktorý v tvojom tele metabolizuje tak, že neprichádza k nepríjemným a nebezpečným vedľajším účinkom
zdroj: unsplash.com
  • Na svete sa objavil startup, ktorý sľubuje revolúciu v pití alkoholu
  • Vieš si predstaviť celú noc popíjať tvoje obľúbené drinky a ráno nemať ani náznak „opice“
  • Profesor Nutt so svojim tímom založil startup, ktorý vyvíja alkohol, ktorý v tvojom tele metabolizuje tak, že neprichádza k nepríjemným a nebezpečným vedľajším účinkom

Nutt, ktorý v minulosti pôsobil ako hlavný drogový poradca britskej vlády a ktorý o prácu prišiel po tom, čo potvrdil, že extáza a LSD sú menej nebezpečné ako alkohol, vytvoril molekulu „alcosynth“ nahradzujúcu alkohol.

Tvrdí, že syntetický alkohol objavil už v roku 1983, kedy v rámci doktorátu študoval účinky alkoholu na GABA receptory. Jeho syntetický alkohol má dokázať identifikovať receptory, ktoré majú na svedomí nepríjemné vedľajšie účinky pitia alkoholu, ako je napríklad bolesť hlavy.

„Účinky alkoholu sú komplikované, vieme, že má dobré aj zlé účinky. My ale môžeme cieliť na časti mozgu, na ktoré chceme cieliť,” tvrdí.

Vďaka tomu si môžeš dať napríklad na obed pohárik, dostať sa „do nálady”, no nebude možné sa z neho nekontrolovateľne opiť, píše denník The Independent.

Nutt zároveň dbá na to, aby jeho upravený alkohol nebol ani v najmenšej miere toxický. Zároveň už pred troma rokmi založil so svojimi spolupracovníkmi startup Alcarelle, ktorý by mal pretaviť Nuttovu víziu na komerčne úspešný produkt.

Syntetický alkohol je už v princípe pripravený dostať sa na trh. Je však potrebné doladiť detaily týkajúce sa nie príliš lahodnej chuti. V priebehu nadchádzajúcich 5-tich rokov by mali byť ukončené všetky potrebné testy.

Alcarelle zaujal aj odborníkov. Ak Nutt spoločne s tímom vyladí všetky detaily, je tu pomerne slušná šanca, že výrobcovia alkoholu nebudú brať Alcarelle ako konkurenciu. Táto novinka by sa totižto nemala stať novým nápojom, skôr by malo ísť o vylepšenie súčasných drinkov.

Tak ako existuje Coca Cola a Cola bez cukru, aj v tomto prípade má ísť len o spestrenie ponuky. Alkoholový priemysel v súčasnej dobe mohutne investuje do vývoja a výroby rozmanitých alternatív ku klasickým alkoholickým nápojom, takže Alcarelle prichádza naozaj v správny čas.

V túto chvíľu je však Alcarelle testovaný len v laboratóriách a doposiaľ neprešiel oficiálnymi testami. Výskumníci však spoločne s vedcami pripravili niekoľkoročný plán, na ktorého závere by mala byť molekula považovaná za potravinársku prísadu.

zdroj: alcarelle.com, futurism.com, independent.co.uk , theguardian.com  

Najnovšie video