Štefa Slezák – opustil svet financií a vrátil sa k rodinnej tradícii. Dnes vyrába ten najkvalitnejší med

  • Štefana Slezáka mnohí zvyknú nazývať aj "včelárom z Wall Street". Na tejto slávnej ulici totiž pracoval ako bankár a neskôr pôsobil na rôznych vysokých pozíciách. On sa však rozhodol vrátiť spät na Slovensko a venovať sa tomu, čo v ich rodine malo už dlhoročnú tradíciu - včelárstvu. Značka Včely sv. Ambróza je dnes synonymom kvalitného medu a poctivých výrobkov.
collage_med
archív Štefana Slezáka
  • Štefana Slezáka mnohí zvyknú nazývať aj "včelárom z Wall Street". Na tejto slávnej ulici totiž pracoval ako bankár a neskôr pôsobil na rôznych vysokých pozíciách. On sa však rozhodol vrátiť spät na Slovensko a venovať sa tomu, čo v ich rodine malo už dlhoročnú tradíciu - včelárstvu. Značka Včely sv. Ambróza je dnes synonymom kvalitného medu a poctivých výrobkov.

Na Louisianskej štátnej univerzite ste získali biznisový titul MBA. Čo vás priviedlo k tomuto štúdiu?

V Bratislave som vyštudoval Ekonomickú univerzitu, ale mojím snom bolo pracovať vo svete veľkých financií. Peňazí nazvyš som nemal a univerzita v Louisiane mi dala ponuku učiť matematiku študentov v prvom ročníku, výmenou za čo som nemusel platiť školné. Samotné štúdium bolo obsahom podobné tomu na Slovensku, ale formou bolo úplne iné, zamerané na tímovú spoluprácu na projektoch a ich prezentáciu. Každý projekt bol ako jedna samostatná diplomová práca.

Istý čas ste pôsobili na Wall Street v New Yorku. Aké to bolo pracovať vo finančnom centre a zároveň na jednej z najznámejších ulíc sveta?

New York je veľkomesto, ktoré vie pre každého niečo ponúknuť. Po ukončení štúdia som sa presťahoval práve tam. Päť rokov som pracoval v banke na oddelení pre financovanie juhoamerických korporácií. Obnášalo to aj cestovanie do Latinskej Ameriky, ale do New Yorku som sa vždy veľmi rád vracal.

Akými smermi sa vaša kariéra ďalej rozvíjala?

Neskôr som sa presunul do Londýna, kde som pracoval v investičnom bankovníctve na akvizičnom financovaní, tzv. leveraged buyouts. V Londýne som sa tiež stretol s mojou budúcou manželkou. Zobrali sme sa a narodil sa tam náš prvý syn.

Prečo ste sa napokon vrátili na Slovensko?

S manželkou sme chceli, aby naše deti boli Slováci ako my, aby vyrastali v blízkosti starých rodičov a širšej rodiny. Bolo to dobré rozhodnutie a ani moja kariéra nijako neutrpela. Na Slovensku som pracoval vo vysokých a zaujímavých pozíciách.

Pre vaše okolie bolo asi veľkým prekvapením, keď ste sa rozhodli, že kariérou finančníka skončíte a začnete sa venovať včelárstvu. Kvôli čomu ste sa rozhodli pre taký radikálny krok?

Pre okolie to bol šok. Nerozumeli mi, v lepšom prípade mi popriali veľa šťastia :) Za rozhodnutím bola túžba budovať vlastný biznis, vidieť rukolapné a okamžité výsledky práce a robiť niečo, čo má pozitívny dopad na spoločnosť, minimálne v okolí, kde žijem. Bola to rokmi naakumulovaná túžba zmeniť svet k lepšiemu, ktorá vo mne stále žije :)

Vo vašej rodine má včelárstvo už dlhú tradíciu. Mali ste teda dostatok znalostí a skúseností z tejto oblasti?

Do včelárstva by so nešiel, keby som pri sebe nemal otca ako poradcu so 40-ročnými skúsenosťami a vynikajúcimi výsledkami. Spočiatku som chcel byť ako nový vietor, prečítal som veľa kníh o rôznych typoch včelárenia, hlavne z USA. Nakoniec som zistil, že úspech spočíva budovať na tom, čo roky fungovalo a zmeny zavádzať v malých dávkach.

Práca včelára si vyžaduje množstvo práce od starostlivosti o včely až po výrobu medu. Čo konkrétne máte na starosti vy?

Celé včelárenie mám na starosti ja. Keďže biznis je rodinný, spolu s manželkou rozvíjame súvisiacu výrobu kozmetických produktov zo včelích surovín.

Aké rôzne výrobky vyrábate a čím sú podľa vás výnimočné?

Dobrá otázka. Značku Včely sv. Ambróza som nezačal budovať, aby som vyrobil viac podobného medu ako sa už vyrába, ale preto, aby všetky moje produkty boli výnimočné. Mojim cieľom vždy bolo robiť najlepší a najkvalitnejší med na svete, doslova. Odhadom by som povedal, že som niekde na pol ceste. V lete vyhral môj med zlatú hviezdu na najznámejšej svetovej súťaži potravín Great Taste Awards a medzi ocenenými bol ako jediný slnečnicový med z celého sveta. Naša včelia kozmetika je bez kompromisov čisto prírodná. To oceňujú zákazníci nielen s citlivou pleťou. Ak by to, čo robím, nebolo výnimočné, nerobil by som to vôbec. To by som sa radšej vrátil do kancelárie v banke.

Vaša firma pôsobí v Košiciach, no produkty predávate aj cez internet. Aký je záujem zákazníkov?

Náš hlavný predajný kanál je internet. Takto si produkty môže kúpiť každý, kto je online. Predaj silno rastie z roka na rok, a to bez reklamy a PR. Pre mňa je dôležité, že drvivá väčšina zákazníkov sa vráti a nakúpi zas. Preto, lebo sú spokojní.

Ktorý z vašich produktov by ste označili za ten najúspešnejší?

Z medov je najpredávanejší náš snehobiely med, dopracovaný z divo rastúcich lúčnych kvetov. V kozmetike sú najúspešnejšie asi slamienkový očný krém a balzam na ruky s medom.

Aké znalosti, získané popri vašom predošlom povolaní využívate aj vo svojej súčasnej práci?

Veľmi málo. Väčšina mojej pracovnej náplne sú veci, ktorým som sa nikdy primárne nevenoval: výroba, hygiena, logistika, brand manažment, obalový dizajn, atď.

Plánujete odovzdať rodinné remeslo aj vašim potomkom a podporovať ich záujem o túto tradíciu?

Jeden z dôvodov, prečo som do toho išiel, bolo ponúknuť neskôr deťom možnosť pracovať v zabehnutej rodinnej firme, kde budú môcť robiť čo ich baví. Ak v tom budú dobrí, tak aj ako spolumajitelia. Aby neboli odkázaní pracovať ako malé koliesko niekde vo veľkom korporátnom kolose. Rozhodnutie bude ale na nich.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá