Stovky reštaurácií a kaviarní prosia vládu o pomoc. Boja sa bankrotu a prepúšťaní
- Pod otvorený list sa podpísalo 26 gastro skupín z celého Slovenska
- Jeho celé znenie čítaj nižšie
- Pod otvorený list sa podpísalo 26 gastro skupín z celého Slovenska
- Jeho celé znenie čítaj nižšie
Žijeme časy, kedy podnikatelia musia otáčať každú korunu. O pomoc prosia zákazníkov. Tí stáli vedia, čo treba robiť. Slovensko sa tak zmobilizovalo, že si navzájom pomáhame, ako vieme. Nechceme prísť o obľúbené bistrá, kaviarne či podniky, ktoré nám tak veľmi prirástli k srdcu.
Takáto čiastková pomoc však nie vždy stačí. Niekedy dokáže vybudovať o niečo stabilnejšie finančné zázemie a zabrániť ušlému zisku, inokedy nie. 26 silných mien v gastro oblasti sa spojilo a napísalo premiérovi otvorený list. Chcú pomoc od štátu, pretože práve ten zastrešuje niekoľko činných orgánov a inštitúcií, ktoré môžu pomôcť.
Okrem otvoreného listu zaslali aj zvukové nahrávky, v ktorých sa vládnucim osobám prihovárajú.
Celé znenie si môžeš prečítať tu:
Vážený pán predseda vlády, vážená vláda.
Obraciame sa na Vás ako majitelia a prevádzkovatelia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska.
Vieme, že robíte čo je vo vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom, týmto si vás však dovoľujeme požiadať ešte rýchlejšiu a adresnejšiu pomoc pre gastroprevádzky, aby sme tak predišli vlne bankrotov, konkurzov a následného pádu mnohých pridružených firiem, ktorý bude nepochybne spojený s bolestným prepúšťaním našich zamestnancov.
Gastronómia patrí a bude patriť k najviac postihnutým odvetviam – reštaurácie sme všetci museli zavrieť ako prvé, no vzhľadom na povahu služby ich budeme otvárať ako posledné v celom sektore služieb. Aj po ich otvorení však zďaleka nie je možné očakávať okamžitý návrat do bežnej zdravej prevádzky a nábeh zohľadňujúci verejné zdravie, či potrebu väčšieho sociálneho odstupu, ako boli zvyknutí nás bude prenasledovať ešte dlho.
Pri gastronómii nemôžeme rátať s odloženou spotrebou a teda ani s výrobou „na sklad“, ako pri bytoch, elektronike či autách. Obedy a večere, ktoré naši zákazníci nezjedli a nápoje, ktoré nevypili, sú navždy preč. Gastronómiu nevieme vykonávať ako prácu z domu. Prevádzkovať kaviareň či pohostinstvo v rúškach je ťažko predstaviteľné a my už dnes vieme, že naše škody sú neodvratné.
Tak ako všetci, aj my sme pripravení podieľať sa istou mierou a j finančne na obnove „normálneho života“ po skončení obmedzení. Keďže väčšina z nás zasvätila gastronómii roky, prešli sme si obdobiami rastu ale aj obdobiami nutného šetrenia, prepúšťania či zatvárania prevádzok. Každý z nás preto vie, akú mieru finančnej záťaže a na ako dlho znesie. V tejto chvíli Vám píšeme preto, lebo kriticky potrebujeme Vašu pomoc.
Nájomné v reštauráciách patrí k úplne najvyšším v celom segmente nájmov. Nájom často prevyšuje dokonca mzdové náklady, preto pomoc iba cez mzdy nebude postačujúca a nezabráni masívnemu prepúšťaniu. Pre príklady, nemusíme chodiť ďaleko. Vo Viedni prišlo k medziročnému nárastu nezamestnanosti o 39%, pričom najviac postihnutým segmentom bola gastronómia a hotelierstvo, kde sa počet nezamestnaných zvýšil viac ako dvojnásobne.
Tento týždeň začíname už druhý mesiac odstávky a začínajú byť splatné druhé mesačné nájmy. Doteraz sa táto časť nákladov nijak neriešila a je to pre nás časovaná bomba. Štát nám zakázal pracovať a z tohto titulu nevieme platiť nájmy v ich 100% výške. Riešením nie sú ani rokovania o minimálnych zľavách či odkladoch s jednotlivými prenajímateľmi. Mnohí nebudú ochotní zohľadniť situáciu a možné dopady, pokiaľ tento krok nebude podporený aj vládou. Mnohým prenajímateľom zas, aj pri ich najlepšej vôli, ekonomická situácia neumožní vyjsť nám v ústrety v dostatočnej miere.
Prosíme Vás preto, vážený pán predseda vlády a vážená vláda, aby štát v tejto situácii jasne zadefinoval vzťahy a pomohol prenajímateľom i nájomcom gastroprevádzok. V bezprecedentnej situácie svetovej pandémie sa nevieme spoliehať iba na nájomné zmluvy či obchodný zákonník. Možnosti prenajímateľov automaticky čerpať bankové záruky alebo zložené depozity na krytie úhrad nájomného, a tak nás zo dňa na deň dostať na kolená, mimoriadne sťažujú naše manévrovacie možnosti. Nikdy sme nežiadali o 100 % úhradu všetkých našich nákladov spojených s krízou. Nežiadame o ňu ani teraz, v prípade pomoci s nájomným. Tak ako všetci, aj my chceme byť solidárni a pomôcť a zobrať na seba, čo budeme vládať. No každý deň nám prináša ďalšiu veľkú neistotu a na mieru šitá rýchla a adresná pomoc v podobe usmernení pre prenajímateľov a transparentnej čiastočnej finančnej pomoci gastroprevádzkam s nájmami je to, čo teraz, v mene budúcnosti nášho segmentu a zamestnancov, veľmi potrebujeme.
Veľa síl v ťažkých časoch Vám prajú
Medusa Restaurants – Peter Štecko: Primi, Rio, wagamama, Kubu, sieť Klubovňa, La Pala, Epic, Crustino, Presto, Barrock, Trafo/1100 zamestnancov
Bistro St. Germain a Pekáreň St. Germain – Kristína Zajacová a Miroslav Masiarčin/35 zamestnancov
Benčík Culinary – Pavol Benčík: La Cantina, Obederia, Beer Palace, Al Trivio, Carnevalle, Zylinder, Bokovka, Cremechic, Penati Club/250 zamestnancov
Urban House, Old Fashioned Bar, The Velvet – Peter Koštial, Ján Budaj/87 zamestnancov
KC Dunaj, Výčap u Ernoho – Ivan Pätoprstý/34 zamestnancov
Bratislavský Meštiansky Pivovar – Branislav Bomba, Jozef Jablonický, Marián Madaj/130 zamestnancov
FOU ZOO, IASAI – Richard Kováč/45 zamestnancov
Sieť prevádzok Fresh Garden Salads – Radoslav Laurinec/4O zamestnancov
Bistro Soho – Martin Uhrin/85 zamestnancov
Mondieu, Le Bistro, Republika Východu – Norbert Longauer/280 zamestnancov
Bistro Kubista – Bianka Serra/10 zamestnancov
Plzeňská Hodovňa, Plzeňská reštaurácia – Tibor Kuklovský/40 zamestnancov
SUBWAY – Matej Varga/250 zamestnancov
Skupina Regal Burger – Jozef Bardik: Regal Burger, PokeBowlBar, Streetfood By Regal, Chuck&Frida/220 zamestnancov
Julius Meinl Cafe group – Marek Fašiang: Julius Meinl, LaCrema, Koffi, “OOO”, CLIQUE/100 zamestnancov
ANKER, Hummusbar, Fajront Kaviareň – Vojtech Bertok/65 zamestnancov
PHO – Thao Huong Šimeková/50 zamestnancov
HUMMUS AND COUSCOUS BAR – Alan Málek /26 zamestnancov
Fertucha pekáreň – Biba Bilčíkova, Petra Bilčíková, Lucia Čierna /30 zamestnancov
Chefgroup – Milan Zekucia, Marek Jánošík: Thali, Nomad, Chefzone, Chefparade/110 zamestnancov
bistro Otto! Bratislava a Polievkáreň Nitra – Robert Nagy/22 zamestnancov
Roxor – Michal Ščevlík/14 zamestnancov
Panda – Thuc Le Dinh /70 zamestnancov
Nordsee – Tomáš Karlík /40 zamestnancov
Pokebar, Geisha Sushi Bar – Peter Kováč/32 zamestnancov
The GRILL, White Rabbit, Lavazza cafe – Henrieta Hochmanová /50 zamestnancov