Štyroch hubárov na strednom Slovensku hospitalizovali. Príznaky otravy sa objavujú aj po 24 hodinách, varujú odborníci

  • Hubárska sezóna len začala, v nemocnici už skončili štyria
  • Záchranári radia, ako sa zachovať pri podozrení na otravu
V Partizánskom sa otrávili štyria hubári:
  • Hubárska sezóna len začala, v nemocnici už skončili štyria
  • Záchranári radia, ako sa zachovať pri podozrení na otravu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

V Partizánskom skončili minulý týždeň v nemocnici štyri osoby po požití muchotrávky zelenej. Ide o dva manželské páry, ktoré si hubu pomýlili s bedľou, informoval denník SME. Napriek tomu, že všetci pacienti mali podobné symptómy, prípady spolu nesúviseli. Huby zbierali v rôznych lokalitách.

Všetkých hospitalizovali s akútnymi zažívacími ťažkosťami a dehydratáciou. Dvaja pacienti boli vo vážnejšom stave a museli ich previezť do Banskej Bystrice.

Lekári upozorňujú, že toxíny muchotrávky zelenej sú termostabilné, čiže ani dlhé varenie ich nezničí. „Útočia hlavne na pečeň, potom ďalej na krvné zrážanie a zlyhávajú aj obličky,“ vysvetlil Gabriel Krbúšik, primár oddelenia anestéziológie a multiodbornej intenzívnej starostlivosti v Partizánskom pre SME. 

Pozor na otravu

Podľa Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici môže už jedna priemerná muchotrávka ohroziť život viac ako dvoch dospelých. Štatistiky ukazujú, že otrava u dospelých končí smrťou v 30 až 40 percentách prípadov, u detí až v 80 percentách.

Záchranári zo služby ZaMED vo svojej tlačovej správe informujú, že príznaky otravy hubami sa môžu prejaviť aj deň po konzumácii.

„Symptómy otravy pri najnebezpečnejších hubách, ako sú muchotrávka zelená, muchotrávka biela alebo vláknice, sa prejavujú šesť až 24 hodín po konzumácii. Neskorý nástup príznakov je varovný znak závažnej a život ohrozujúcej otravy,“ uviedla Diana Mikešová, hlavná záchranárka ZaMED.

Prvé príznaky môžu zahŕňať nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha či hnačku. „Najdôležitejšie je nepodceniť ani slabé príznaky. Ak sa objavia do 24 hodín od konzumácie húb, pacient musí byť vyšetrený v nemocnici,“ dodala Mikešová.

Podľa nej sa pri ťažkej otrave môže po úvodnom zlepšení tráviacich ťažkostí objaviť oveľa nebezpečnejšia fáza. „Nastať môže poškodenie pečene a obličiek, ktoré sa prejavia žltačkou, krvácaním a zlyhaním orgánov,“ vysvetlila.

Pri podozrení ihneď volaj pomoc

Záchranári zároveň radia, aby pri podozrení na otravu ľudia okamžite volali linku 155 a uchovali zvyšky jedla alebo aj samotné zvratky, ktoré pomôžu pri určení druhu huby. „Nikdy nepodávajte postihnutej osobe alkohol ani mlieko – urýchľujú vstrebávanie toxínov a telu môžu ešte viac uškodiť,“ varuje Mikešová.

Zároveň vyvracia mýty o zneškodnení jedovatých húb tepelnou úpravou: „Muchotrávka zelená a biela sú extrémne stabilné, odolné voči varu, sušeniu aj mrazeniu. Pri ďalších druhoch jedovatých húb sa toxíny môžu čiastočne rozložiť alebo teplom pozmeniť, ale stále vedia spôsobiť vážnu otravu.“

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: SME, TS/ZaMED

Najnovšie videá

Trendové videá