Sú ako jed s pomalým účinkom. WHO varuje, že tieto prísady môžu spôsobiť rakovinu

  • Niektoré potraviny môžu byť jedom, ktorý nás pomaly zabíja
  • V malom množstve môžu byť neškodné, no opatrnosť je pri nich na mieste
rakovina
Unsplash/Alexander Grey, National Cancer Institute
  • Niektoré potraviny môžu byť jedom, ktorý nás pomaly zabíja
  • V malom množstve môžu byť neškodné, no opatrnosť je pri nich na mieste

Ak si na cestách, v práci, v posilňovni alebo jednoducho len relaxuješ pri obľúbenom filme, vieš, aké to je, keď na teba príde hlad. V týchto momentoch sa často uchýlime k rýchlemu občerstveniu. Čo je rýchlejšie a pohodlnejšie, ako zobrať si z chladničky plechovku osviežujúceho nealkoholického nápoja, otvoriť si balenie chipsov alebo zapiecť si hotovú pizzu? 

Áno, sú to rýchle a pohodlné možnosti, vďaka ktorým zaženieme hlad či chuť na slané/sladké. Zvykneš si ale na etikete prečítať, čo vlastne konzumuješ? 

Prejdime si to spolu. Aspartám, glutamát sodný, fosforečnan sodný, benzoan sodný a mnoho iných – možno si si všimol, že tieto názvy sa opakujú na etiketách tvojich obľúbených produktov. Sú však bezpečné?

Aspartám „éčka“ a iné prísady

Aspartám je umelé sladidlo, ktoré je približne 200-krát sladšie ako cukor. Je to jedna z najbežnejších potravinových prísad a nachádza sa v mnohých nízkokalorických potravinách a nealkoholických nápojoch. 

A čo sú tie „éčka“? V Európe sa potravinové prísady označujú písmenom „E“ nasledovaným číslom. Môžu to byť konzervanty, farbivá, antioxidanty, emulgátory a mnoho ďalších. Napríklad E951 je aspartám, zatiaľ čo E621 je glutamát sodný, ktorý je často používaný ako príchuťová látka.

Varovanie WHO a obavy z rakoviny

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Teraz, dTest, Independent, FÉR potravina, PLOS MEDICINE, Medi Web, Heart&Stroke, Reuters, WHO

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá