Súrodenecké duo do Bratislavy prinieslo horúcu vlnu Mexika. Slováci sa za ich tacos idú potrhať

  • Dvaja súrodenci objavili dieru na trhu a na Slovensko priniesli štipľavé mexické špeciality
  • Nájdeš u nich všetko od burrita cez chilli con carne až po nachos
  • Na svoje si prídu aj vegáni
Grizzly Tacos
archív Grizzly Tacos
  • Dvaja súrodenci objavili dieru na trhu a na Slovensko priniesli štipľavé mexické špeciality
  • Nájdeš u nich všetko od burrita cez chilli con carne až po nachos
  • Na svoje si prídu aj vegáni

„Varenie bolo pre mňa spôsobom ako „vypnúť“ od práce. Bavili ma texasko-mexické recepty a postupoval som smerom na juh ďalej od americkej hranice. Bolo rozhodnuté. Mexické jedlo je cesta,“ začína svoje rozprávanie spoluzakladateľ prevádzky Grizzly Tacos.

Peter Szalay skutočné Mexiko nikdy nenavštívil. Napriek tomu si na Mariánskej ulici v Bratislave otvoril bistro s tradičnými mexickými tacos.

Grizzly je na gastronomickej scéne už od roku 2018 a na jeho čele je nielen Peter, ale aj jeho sestra Lucka.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Grizzly Tacos (@grizzly_tacos_bratislava)

Od pultu recepcie za sporák

Peter mal blízko k dobrému jedlu už od detstva a postupne si vytvoril vzťah aj k vareniu. Od strednej školy pracoval v hotelierstve. Začínal ako recepčný a skončil ako manažér ubytovacieho úseku. Vždy však tajne závidel “office” ich kuchárom.

„Myslím, že už som bol tesne pred vyhorením. Cítil som, že potrebujem zmenu. V hotelierstve som si prešiel od recepčného po manažéra a ťažko sa mi hľadala motivácia. Mal som určitú predstavu, ako by som viedol svoj podnik, poskytoval servis klientom, vystaval filozofiu podniku, atmosféru, dizajn priestoru a podobne. Nemusel by som svoje nápady pretláčať cez majiteľa. Výsledkom bolo, že som chcel byť sám sebe pánom,“ spomína Peter na časy, kedy sa rozhodol pustiť do vlastného biznisu.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Grizzly Tacos (@grizzly_tacos_bratislava)

Prvý priamy kontakt s kuchyňou mal Peter v bratislavskom street foode NYC Corner, kde pracoval viac než rok.

„Práve tam som sa veľa naučil a presvedčil, že práca v kuchyni je to, čo chcem robiť. Aj po mojom odchode mi boli majitelia NYC Corner ochotní kedykoľvek pomôcť a poradiť, za čo som im dodnes veľmi vďačný,“ hovorí.

Investovali tisíce, aby do Bratislavy dostali „pravé Mexiko“

Spoluzakladateľka Lucka zas dlhé roky žila v Anglicku, kde pracovala ako teaching assistant a zároveň varievala v česko-slovenskej reštaurácii.

„Keď som rozmýšľal nad partnerom do biznisu, Lucka akurát váhala, či sa nevrátiť domov na Slovensko. Predstavil som jej svoj plán a myslím, že som ju nemusel ani dlho prehovárať,“ tvrdí Peter. Súrodenecké duo si zamilovalo tacos a symfóniu jedinečnej chuti chceli sprostredkovať aj ďalším ľudom.

„V rámci Bratislavy sme v tom čase videli dieru na gastro trhu. Keď sme začínali s plánovaním nášho bistra, bola tu len jedna prevádzka, ktorá fungovala na príležitostnom ambulantnom predaji. Dnes ich je už päť, ak dobre rátam, hovorí majiteľ, ktorý spoločne so sestrou do „pravého“ mexického bistra investoval 25-tisíc eur.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Grizzly Tacos (@grizzly_tacos_bratislava)

Po viac než dvoch rokov ich pôsobenia sa gastro scéna podobnými prevádzkami len tak hemží. Ako vidí konkurenciu? „Vnímame ju, ale sústredíme sa hlavne na seba. Keď si človek robí svoju prácu poctivo a dáva do toho srdce, ľudia to vycítia a oplatia vám ju svojou opätovnou objednávkou alebo návštevou,tvrdí.

V Mexiku nikdy neboli, napriek tomu chute krajiny poznajú

Aj keď sa dvojica v gastre celkom vyznala, vstup do podnikania nebol prechádzkou ružovým sadom. Ako najťažší hodnotia výber priestoru prevádzky a jeho následné zariadenie.

„Logistické plánovanie postupu zariaďovania a inštalovania spotrebičov. To bola pre mňa osobne veľká challenge, pri ktorej sme spravili pár chýb, na ktoré teraz už len s úsmevom spomíname. Po otvorení zas bolo najťažšie odhadnutie množstva porcií, ktoré pripraviť na ďalší deň, cenotvorba či kalkulácie, vyjadril sa.

Majitelia bistra v Mexiku nikdy neboli, no inšpiráciu pri jedinečnom koncepte čerpali aspoň z Európy či USA.

Navštívili mnoho mexických reštaurácií v Londýne, Amsterdame a New Yorku. Nakúpili si kuchárske knihy, sledovali všetky možné kuchárske seriály a dokumenty na Netflixe a samozrejme, veľa varili a skúšali.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Grizzly Tacos (@grizzly_tacos_bratislava)

Čo je základom perfektného tacos?

„Jednoznačne tortilla, placka z kukuričnej múky, ktorá je prirodzene bezlepková. Cesto obsahuje múku, soľ, vodu a olej (podľa preferencie jednotlivca), takže si na nej môžu pochutnať naozaj všetci. Potom už len čerstvý koriander a pokvapkať šťavou z čerstvej limetky. Ak sa bavíme o perfektnom tacos, pre každého to znamená niečo iné. Pre nás je to hlavne o vyváženom spojení chutí v každom súste, vyjadril sa pre Startitup podnikateľ, ktorá na prípravu jedál používa najmä lokálne suroviny.

Práve home-made tortillou vyniká aj Grizzly, keďže ich majitelia pečú priamo na prevádzke pred očami zákazníkov. „Myslím si, že aj cez okienko v dnešnej dobe vieme na ľudí preniesť pozitívnu atmosféru, ktorá je u nás samozrejmosťou, dopĺňa Peter.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Grizzly Tacos (@grizzly_tacos_bratislava)

Gastro v súčasnosti čelí nesmiernej kríze. Grizzlyho pandémia poznačila nielen finančne, ale zdravotne.

„Počas minulého roka boli traja z nás pozitívni. Vtedy idú peniaze bokom. Zdravie nás, našich blízkych a zákazníkov je prvoradé. Prežili sme, niektorí prečkali karanténu a po dvoch týždňoch sa vrátili. Pre nás je najpozitívnejšou správou, že sa nám podarilo udržať náš tím pohromade a nikto neprišiel o prácu. Nad vodou nás podržala naša finančná rezerva, ktorú sme mali v pláne použiť na ďalšiu prevádzku,približuje podnikateľ.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá