Svet bez mäsa do roku 2035 máme na dosah. Experti veria, že sa to dá docieliť

  • Mäsový priemysel je jedným z najničivejších priemyslov planéty
  • Záujem o rastlinné výrobky stúpa, trendu sa prispôsobujú viaceré supermarkety
Unsplash/ Kyle Mackie, Stijn Te Strake
  • Mäsový priemysel je jedným z najničivejších priemyslov planéty
  • Záujem o rastlinné výrobky stúpa, trendu sa prispôsobujú viaceré supermarkety

Záujem o rastlinné potraviny stúpa aj na Slovensku. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj obchodné reťazce, ktoré rozširujú sortiment o radu vegetariánskych či vegánskych výrobkov. Rastlinné alternatívy sú už bežne dostupné v takmer každom supermarkete, mnohé z nich prišli aj s vlastnou radou výrobkov. V regáloch nájdeme rastlinné mlieka, jogurty, syry, vegetariánske rezne, párky či ryby.   

Spoločnosť Impossible Foods vyvíja rastlinné náhrady mäsových výrobkov. Svoje produkty distribuujú do viacerých obchodných reťazcov, reštaurácií či známej siete rýchleho občerstvenia Burger King, ktorý debutoval svojim bezmäsitým Whopperom.

Svoje technológie chcú posunúť opäť na vyššiu úroveň, informuje portál Futurism. Generálny riaditeľ Impossible Foods Patrick Brown tvrdí, že ich „mäso“ bude ešte lepšie. Podľa jeho slov môže byť také dobré, že do roku 2035 už nebude nikto jesť z klietkového chovu.

Vylepšenie technológií

„Naším poslaním je do roku 2035 úplne nahradiť používanie zvierat ako potravinovej technológie,“ povedal Brown. „Myslíme to smrteľne vážne. Úplne veríme, že sa to dá.“

Zadanie znie pomerne jednoducho. Dekódovať chémiu, ktorá stojí za tým, čo robí mäso takým lahodným. Následne je potrebné spraviť replikáciu týchto chutí v udržateľných rastlinných potravinových výrobkoch, ktoré konkurujú mäsovému priemyslu, uvádza portál Freethink.

V prípade vytvorenia rastlinnej verzie, s identickou chuťou mäsa, sa podľa riaditeľa spoločnosti Impossible Foods ochráni svet hneď pred dvoma hrozbami. Rýchlo postupujúca klimatická kríza a strata biodiverzity sú problémy, ktorým budeme čeliť najbližšie roky.  

„Zďaleka najväčším problémom je celosvetové používanie zvierat ako potravinárskej technológie. Je to zďaleka najničivejšia technológia v histórii ľudstva,“ povedal Brown a dodal, že priemysel živočíšnych produktov je pre životné prostredie škodlivejší ako fosílne palivá.

Ochrana planéty

Spomalenie klimatickej krízy je jeden z dôvodov, prečo by sa mohli vízie spoločnosti Impossible Foods naplniť. Na svojej stránke zverejnili blogový príspevok o tom, aké znečistenie spôsobuje poľnohospodárstvo a zvieratá, ktoré sa chovajú na mäso pre ľudí.

„Deštruktívny vplyv živočíšnej výroby na globálne životné prostredie ďaleko prevyšuje vplyv akejkoľvek inej technológie na Zemi,“ uvádza sa v príspevku.

„Stopa skleníkových plynov v živočíšnej výrobe konkuruje stope každého auta, nákladného auta, autobusu, lode, lietadla a raketovej lode dohromady. Živočíšne poľnohospodárstvo znečisťuje a spotrebuje viac vody ako ktorýkoľvek iný priemysel na svete.“

Zdroje: Futurism, Freethink

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá