Tajomstvo štíhlosti odhalené: Vedci objavili príčinu prirodzenej fit postavy bez ohľadu na stravu

  • Niektorí ľudia zostávajú štíhli bez ohľadu na to, čo jedia
  • Vedci zrejme konečne odhalili dôvod, prečo je to tak
Ilustračná fotografia
  • Niektorí ľudia zostávajú štíhli bez ohľadu na to, čo jedia
  • Vedci zrejme konečne odhalili dôvod, prečo je to tak

Niektorí ľudia zostávajú štíhli bez ohľadu na to, čo jedia, a vedci možno konečne prišli na to, prečo. Výskumníci prišli so zaujímavým objavom. Pomocou štúdie odhalili skrytú funkciu génu, ktorý bol doteraz známy najmä v súvislosti s rakovinou.

Zaujímavé zistenia vedcov

V renomovanom vedeckom časopise Cell bola zverejnená štúdia, v ktorej medzinárodný tím vedcov odhalil zaujímavý súvis medzi génom ALK (Anaplastic Lymphoma Kinase) a reguláciou telesnej hmotnosti. Podľa ich zistení tento gén môže zohrávať dôležitú úlohu v tom, ako si niektorí ľudia prirodzene udržiavajú štíhlu postavu. Poukázal na to aj portál Zdravie.

Vedci zo Švajčiarska, Rakúska a Austrálie skúmali dáta viac ako 47 000 štíhlych ľudí vo veku 20 až 44 rokov. Čerpali pritom z rozsiahlej biobanky.

Pri porovnaní sa ukázalo, že medzi týmito štíhlymi jedincami sa častejšie vyskytuje špecifická mutácia v géne ALK. Hoci bola doteraz funkcia tohto génu v ľudskom tele málo preskúmaná, je známe, že zohráva úlohu pri niektorých formách rakoviny. V minulosti bol ALK považovaný najmä za faktor podporujúci rast nádorových buniek. 

„Aby sme ďalej skúmali úlohu genetiky v regulácii telesnej hmotnosti, skúmali sme ľudský fenotyp pretrvávajúceho extrémne nízkeho BMI.Vykonali sme GWAS porovnávajúc štíhlych s kontrolnými jedincami. Zistili sme, že varianty v géne ALK sú spojené s fenotypom štíhlosti,“ informovali vedci v časopise Cell. 

Vedci taktiež zistili, že muchy a myši, ktorým chýbal gén ALK, zostávali štíhle a boli odolné voči priberaniu, aj keď jedli rovnako ako ostatné. Myši bez tohto génu mali menej telesného tuku a vážili menej, hoci mali rovnakú stravu a pohyb ako bežné myši, informujú na portáli sciencedaily.com.

Podľa vedcov by liečba zameraná na tento gén mohla v budúcnosti otvoriť nové možnosti v boji proti obezite. „Ak sa nad tým zamyslíte, je realistické, že by sme mohli vypnúť ALK a znížiť jeho funkciu, aby sme zistili, či zostaneme štíhli. Inhibítory ALK sa už používajú pri liečbe rakoviny. Je to cielené. Mohli by sme ALK inhibovať a v budúcnosti sa o to pokúsime,“ informoval autor štúdie  Josef Penninger

Jedlo ako záchrana pri strese

Jedlo je nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného fungovania. Dodáva telu potrebnú energiu na zvládanie fyzickej aj psychickej záťaže. Pre mnohých je napríklad zároveň prostriedkom, ako „dobíjať baterky“. Problém však vzniká vtedy, keď v ťažkých situáciách siahneme po sladkostiach, slaných pochutinách alebo iných nezdravých alternatívach. Odborníci varujú, že dlhodobé zanedbávanie jedla, ktoré konzumujeme, môže negatívne ovplyvniť nielen naše telesné zdravie, ale aj duševnú rovnováhu. Informovali sme ťa o tom v našom staršom článku.

Ľudské telo je prirodzene nastavené na prijímanie potravy. Aj preto vedci považujú za logické, že v čase silných emócií či počas ťažkého dňa siahneme po jedle, ktoré nám prináša pôžitok a dobrý pocit.

Jennifer Rollin, zakladateľka The Eating Disorder Center v Rockville, Maryland, hovorí, že nie je dôvod cítiť sa zle, ak človek občas siahne po jedle na zmiernenie stresu. Podľa nej ide v niektorých prípadoch o prirodzenú reakciu. Problém nastáva vtedy, keď sa z občasného maškrtenia stane zvyk a jedlo sa stane hlavným spôsobom, ako zvládať emócie.

Varovné signály, že svoje problémy riešiš prostredníctvom jedla:

  • Konzumuješ veľké množstvo jedla v krátkom čase
  • Máš pocit, že nad jedlom strácaš kontrolu
  • Po jedle cítiš vinu alebo hanbu
  • Jedávaš potajomky, aby si to ostatní nevšimli
  • Často sa prejedáš, aj keď už necítiš hlad
  • Neskôr si jedlo odopieraš alebo nadmerne cvičíš
  • Používaš jedlo ako odmenu za úspech či zvládnutý deň
  • Jedlo ti prináša pocit bezpečia a útechy

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Zdravie, Cell, sciencedaily, SIU 

Najnovšie videá

Trendové videá