Taliani žijúci na Slovensku vytvorili knihu, s ktorou si vyčaruješ Taliansko na tanieri

  • Sto ľudí, sto chutí, no tá talianska ulahodí jednoznačne každému. Prečo inak by boli pizza a špagety jednými z najslávnejších jedál na planéte?
collagejbb
TSOK, unsplash.com
  • Sto ľudí, sto chutí, no tá talianska ulahodí jednoznačne každému. Prečo inak by boli pizza a špagety jednými z najslávnejších jedál na planéte?

Chuť zeleno-bielo-červenej trikolóry však ani zďaleka nie je len o týchto mainstreamových pokrmoch. V každom regióne Talianska, ba dokonca za každým rohom, nájdeme recept na tradičnú či modernejšiu pochúťku, ktorú sa oplatí ochutnať. Ak aj neplánuješ tak skoro vycestovať na Penisola di Appennino, teda Apeninský polostrov, kde tie najlepšie chute sveta rozhodne nájdeš, nič nie je stratené!

Zobraziť celú galériu (7)
zdroj: unsplash.com

Skupinka 43 talianskych šéfkuchárov, podnikateľov či manažérov žijúcich na Slovensku spojila sily, aby priniesla na svet knihu Chute Talianska. V nej sa snúbia poctivé ingrediencie v desiatkach famóznych receptov, ktoré s trochou šikovnosti zvládneš pripraviť aj ty. Títo Taliani, ktorých spája láska k jedlu, sa rozhodli odhaliť svoje kulinárske tajomstvá a okrem tých najtradičnejších receptov aj špecifických regionálnych chuťoviek prezradili aj svoje rodinné recepty, ktoré im ako deťom s láskou varila la nonna či la mamma.

V knihe sa dozvieš, ako uvariť dokonalé cestoviny, samozrejme al dente, na jazyku sa rozplývajúce talianske risotto, originálne lasagne či preslávené tiramisu, ale aj menej známe jedlá, ako cjarson, frico tenero či passatelli. Keďže sa blížia Vianoce, nechýbajú sviatočné jedlá a kniha dobre poslúži aj ako darček pre milovníkov talianskej kuchyne. Receptmi do knihy prispeli napríklad majiteľ bratislavskej reštaurácie Taverna di Assissi Emanuelo Fortini, šéfkuchár reštaurácie Pezzo DˈItalia Luca Nuciarelli či majiteľ ružomberskej reštaurácie U Taliana Andrea Ena.

Spojenie toľkých na Slovensku žijúcich Talianov pre jeden cieľ je rozhodne unikátom a zásluhu na tom má najmä Taliansko-Slovenská obchodná komora, ktorá knihu vydala pri 20. výročí svojho vzniku. Gastronómia je jedným z hlavných pilierov talianskej identity, preto niet divu, že ide práve o kuchársku knihu. Túto výnimočnú publikáciu na Slovensku krstil a tiež do nej napísal predslov šéfkuchár Martin Záhumenský, ktorý aktuálne žije v Toskánsku a rozbieha obchod Pappa Mia, prostredníctvom ktorého prinesie na Slovensko kvalitné talianske produkty.

Chute Talianska sa oplatí mať v kuchyni, pretože ktorýkoľvek recept si vyberieš, zaručene ním okúzliš celú rodinu. Ak jedlo samozrejme nespáliš či nepresolíš. :) Knihu kúpiš u Taliansko-Slovenskej obchodnej komory aj v slovenských kníhkupectvách, napríklad tu.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech