Táto jar bude patriť pivným špeciálom. Test odhalí, ktorý je pre teba ten pravý

  • Jar už klope na dvere a pivo sa opäť hlási o slovo
  • Pivnou klasikou Slovákov sú ležiaky, no stále viac fanúšikov si u nás získavajú pivné špeciály
bok
pexels.com
  • Jar už klope na dvere a pivo sa opäť hlási o slovo
  • Pivnou klasikou Slovákov sú ležiaky, no stále viac fanúšikov si u nás získavajú pivné špeciály

Naskoč aj ty na aktuálny trend a vychutnajte si pivo v doteraz neprebádaných príchutiach. Že sa v nich nevyznáš a nevieš ktorým začať? Vďaka rýchlemu testu zistítš, ktorý je pre teba najvhodnejší. Dozvieš sa aj to, ako sú jednotlivé špeciály vyrábané či k akému jedlu ktorý zvoliť.

Aký je tvoj vzťah k pivu?

A:Mám rád silné pivá, stačia mi dva poháre

B:Potrpím si na výraznú chuť

C:Pivo si vychutnávam plnými dúškami

D:Pivo si dávam iba k sladkému jedlu a k dezertom

Ako často piješ pivo?

A:Približne raz za dva týždne

B:Väčšinou cez víkendy

C:Nemám problém ho piť každý deň

D:Počas špeciálnych príležitostí

Akú chuť piva máš najradšej?

A:Chmeľovo horkú

B:S výrazným aromatickým profilom

C:Chmeľovú s ovocno-korenistým nádychom

D:Sladkú či s príchuťou praženého sladu

Pri akom jedle si dopraješ pivo?

A:Grilované a vyprážané mäso, k rybe a k slaným a korenistým jedlám, pri pikantných či indických jedlách  

B:K hamburgerom, fritované a pečené mäso, šalátom , snackom

C:Opekané, dusené mäso s bylinkami, hydina a zelenina, výrazné syry

D:K čokoládovým dezertom, ale aj ku grilovanému mäsu, barbeque

Pri akej príležitosti piješ pivo?

A:Pivný festival

B:Ak mám chuť na zmenu

C:Nie len v podniku, ale aj doma

D:Počas zimy, na Vianoce

Za aký tip pivára sa považuješ?

A:Experimentátor

B:Pivár s vycibreným vkusom

C:Chuť je pre mňa na prvom mieste

D:Príležitostný pivár

 

VYHODNOTENIE:

Najviac odpovedí A – IPA (India Pale Ale)

V rámci pivných špeciálov by si rozhodne mal ochutnať štýl IPA. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí si potrpia na vyváženú zmes sladov a intenzitu chmeľu. Ich výsledkom je vysoká horkosť a profil arómy, ktoré by si pri pive nečakal. Si typom pivára, ktorý nemusí na posedenie vypiť niekoľko pollitrov, radšej necháš hýčkať svoje chuťové poháriky silnejším pivom. IPA máva ideálne od 14 % do 16 % extraktu v pôvodnej mladine, v niektorých prípadoch aj 18 %. Toto pivo je ideálne v kombinácii s grilovaným a vyprážaným mäsom, hodí sa však aj k rybe a pikantným či indickým jedlám.

 

Najviac odpovedí B – APA (American Pale Ale)

Preferuješ aromatickejšie a menej horké pivá, mal by si preto skúsiť Ameriku v pohári a vyhľadať pivo typu APA – American Pale Ale. Si pivárom s vycibreným vkusom a pivo chmelené americkými aromatickými chmeľmi aj za studena je pre teba tou pravou voľbou. APA je spravidla slabšia, máva 12 až 13 % extraktu v pôvodnej mladine. Pivá tohto typu si najlepšie vychutnáš s hamburgermi, ktoré sú taktiež charakteristické najmä pre Ameriku, správnou voľbou sú však aj pečené mäso, šaláty či snacky.

Najviac odpovedí C – ALE (Ejl)

Máš rád dobrú spoločnosť a dobré pivo, nezáleží na tom, či si si doma alebo vo vašom obľúbenom podniku. Pri pive je pre teba dôležité, aby si sa nemuseli obmedzovať, rátaš s kombináciou  špecifickej chuti a vysokej piteľnosti. Ideálne je pre teba pivo typu ALE, ktoré označuje skupinu tradičných anglických, amerických a belgických pív. Ide o vrchne kvasené pivo, vďaka čomu má typický ovocný či korenistý nádych. Jeho chuť môže byť zvýraznená použitím voňavých, ovocných chmeľových odrôd. Najlepšie sa hodí k opekanému či dusenému mäsu s bylinkami, k hydine či výrazným syrom.

Najviac odpovedí D – Porter/Stout

Pivára z teba robí len výnimočná príležitosť. Nepotrebuješ cítiť pivnú horkosť či špeciálne arómy. Tvojou voľbou by malo byť čierne pivo, v ktorom sa snúbi plná chuť praženého sladu s karamelovými tónmi. Rovnako ako ALE, aj Porter vzniká vrchným kvasením a najčastejšie sa robí v rozmedzí 12 až 16 % extraktu v pôvodnej mladine piva. Vychutnať si ale môžeš aj slabšie desiatky alebo silnejšie 24 a viac „stupňové“ pivá. Najlepšie sa hodí k sladkému jedlu alebo dezertom. Dobre padne aj ku grilovanému mäsu.

ŠPECIÁLY RASTÚ NA OBĽUBE

Sládok Plzeňského Prazdroja Ján Píry: „Počet ľudí, ktorí nikdy nesiahli po pivných špeciáloch, za posledné roky neustále klesá. Práve naopak, špeciály získavajú na obľube a bude tak tomu aj tento rok. Analýzou dát sme zistili, že čoraz viac ľudí láka objavovanie nových chutí. Za posledné štyri roky je to nárast takmer o 10 percent. Zhruba štvrtina ľudí sa k špeciálom vracia pravidelne.“

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech