Táto legendárna slovenská cukráreň prežila socializmus. V zákuskoch spája inovácie s tradíciami

Jakub Jablonický / 13. augusta 2017 / Biznis

zdroj: wagner-cukraren.sk, Pavol Funtál

Už takmer 70 rokov sa rodinná cukráreň Wagner drží na špičke svojho remesla.

V dnešnej dobe si pod slovami „tradičný zákusok z cukrárne“ často predstavíme niečo priemyselne vyrobené a plné margarínu a umelých dochucovadiel.

Na Slovensku však ešte stále existuje firma, ktorá si pamätá, ako má vyzerať poctivé cukrárenské remeslo. Už v roku 1947 ju vo Veľkom Mederi založil potomok nemeckých Švábov Ján Wagner.

„Ako modrooký blondiak sa v roku 1938 dostal do Hamburgu v rámci programu Hitlerjugend. Keď sa po spojeneckých náletoch program začal rúcať, vrátil sa na Slovensko a v Topoľčanoch sa u majstra Diviša vyučil za cukrárskeho majstra. Následne prišiel do Čalova, ako sa vtedy volal Veľký Meder a založil tu vlastnú cukráreň s vychýrenou zmrzlinou,“ rozpráva príbeh svojho otca súčasný majiteľ cukrárne Rudolf Wagner.

p1050072

Foto: wagner-cukraren.sk

Ján Wagner si už od začiatku potrpel na kvalitu svojich výrobkov. Jeho zákusky a zmrzlina boli také dobré, že aj komunisti museli uznať, že štát by to nedokázal lepšie. Aj napriek tomu, že cukráreň bola dvakrát znárodnená, nechali Wagnera na pozícii vedúceho prevádzky, ktorú založil.

„Vtedajší mocipáni mali radi jeho zákusky aj zmrzlinu, bolo to v ich záujme. Keď prišiel sovietsky veľvyslanec, doviezli ho sem alebo ho s našimi zákuskami čakali priamo na letisku.“

img_0166_0

Foto: wagner-cukraren.sk

Nekompromisný cit pre kvalitu vštepil aj svojim deťom. Jeho dvaja synovia po ňom prebrali podnik v roku 2003. Dnes Rudolf Wagner do podniku zapája aj svojich 6 detí.

„Aj my sme boli mladí a chceli sme si zjednodušovať a uľahčovať prácu, ale otec bol tvrdý oriešok, bol mimoriadne autoritatívny. Jeho podmienkou bolo zachovanie klasických postupov. Dnes som za jeho tvrdohlavosť vďačný. Vďaka zachovaniu klasickej výroby nám dnes zákusky závidia mnohí cukrári, ktorí už nevedia produkovať starými metódami.“

p1020322

Foto: wagner-cukraren.sk

V zákuskoch cukrárne Wagner teda nájdeš iba kvalitné suroviny, ktoré si vyrábajú sami. Polotovary, umelé stabilizátory a prídavné látky rázne odmietajú. A ľuďom sa to páči.

 „Ako spoznáte, že sa ľuďom v reštaurácii páči? Že po nich zostanú prázdne taniere. A ako spoznáte, že je jedlo výborné? Že zostanú prázdne aj po vyberavých deťoch.“

10592726_698871500202244_6913701387170259894_n

Foto: wagner-cukraren.sk

Cukráreň ťaží z pôvodných postupov, ktoré sa Wagner starší naučil ešte od svojho majstra. No jej úspech na modernom trhu je založený aj na tom, že sa nebojí skúšať nové veci.

„Tradičné“ tu teda neznamená, že v ponuke nájdeš iba krémeše a likérové špice. V ponuke Wagner sú aj paleo zákusky a zákusky vhodné pre diabetikov či celiatikov vyrábané s brezovým sirupom namiesto cukru.

10612770_698871573535570_2324201536034426144_n

Foto: wagner-cukraren.sk

Popredné miesto na trhu so sebou nesie aj riziko, že iné cukrárne odkopírujú úspešné produkty. No Wagnerovci si z toho ťažkú hlavu nerobia.

 „V tom čase už máme v ponuke nové produkty, ktoré predávame ako prví. Sme zvyknutí na to, že naše produkty kopírujú iné cukrárne. Je to pre nás signál, že musíme napredovať ďalej. Stalo sa, že nám konkurencia prebrala klienta, väčšina sa k nám však vrátila späť. Čo nás však hnevá, je, keď cukrárne predávajú cudzie zákusky a tvrdia, že sú od nás. Sú to nedokázateľné situácie a podvádzajú sa tým zákazníci, ktorí v dobrej viere, že si kúpia náš zákusok, zažívajú sklamanie.“

visnova_cierna_les

Foto: wagner-cukraren.sk

Pridať komentár (0)