Tento slovenský šéfkuchár z Topoľčian varil už aj pre anglickú kráľovnú! Vo svojej reštaurácii používa suroviny z vlastnej farmy

Jakub Jablonický / 12. júna 2017 / Zo Slovenska

Reštaurácia Mariána Fila patrí už roky medzi najlepšie na Slovensku.

Marián Filo patrí medzi našich najlepších šéfkuchárov. Rodák z Topoľčian, ktorý sa vyučil v Nemecku, patrí medzi priekopníkov Slovenskej gastronómie.

“Vyučil som sa v Topoľčanoch, ale veľkú prax som získal v Nemecku, kde som sa zdokonalil v odbore kuchár, naučili ma nielen pracovať s kvalitnými surovinami, ale aj precíznosti a ctižiadostivosti. Ako vzor mi bol kuchár Anton Bohuš z Topoľčian, ktorý vo Frankfurte získal zlato vo varení,” povedal Marián Filo pre portál varecha.pravda.sk.

foto: restauraciaafrodita.sk

Ako prvý na Slovensku sa Marián Filo pustil do konceptu šéfkuchárskej reštaurácie. Teda reštaurácie, kde je šéfkuchár aj majiteľom. Svoju reštauráciu Afrodita založil už v roku 1994 v Partizánskom. V roku 2005 si zobral obrovský úver a presťahoval reštauráciu do kaštieľa v Čerňanoch, ktorý zrekonštruoval.

„Kaštieľ sa nachádza 10 km od Partizánskeho, kde som viedol reštauráciu 10 rokov. Budovalo sa aj meno a klientela, ktorá neskôr prešla aj do kaštieľa. V Partizánskom sme boli v prenájme a vždy sme snívali o tom, mať niečo svoje. Tento kaštieľ bol podľa našich predstáv,“ povedal Marián Filo pre portál varecha.pravda.sk.

foto: restauraciaafrodita.sk

Afrodita sa už 15 rokov pravidelne umiestňuje medzi tými najlepšími na Slovensku. V roku 2012 vyhrala prvé miesto v Top Trend reštauráciách.

Vo svojej reštaurácii varil už pre mnoho významných osobností. Medzi nimi aj pre anglickú kráľovnú, nórskeho kráľa, či rôznych prezidentov. Jedlá, ktoré im odporúča závisia od protokolu, no obľúbená je najmä kombinácia bryndzové halušky so steakom a chrumkavou cibuľkou.

„Ja osobne veľmi obľubujem domácu kuchyňu. Každá kuchyňa, keď sa robí s láskou a kvalitnými surovinami by mala byť dobrá. Určite by som nedal hosťovi jedlo, ktoré by som sám nejedol. Jedlo má byť vizitkou kuchára – nielen chuťou, ale aj po vizuálnej stránke,“ povedal Marián Filo pre portál varecha.pravda.sk.

foto: restauraciaafrodita.sk

Zaujímavosťou je aj to, že vo svojej reštaurácii používa čo najviac surovín z vlastnej farmy. Už viac ako dva roky popri varení aj farmárči. Aj keď jeho reštaurácia srší eleganciou a noblesou, sám sa považuje za obyčajného „chlapca z dediny“.

V Afrodite Mariána Fila si asi každodenný obed nedá nikto. No je dôležité, že existuje miesto, ktoré našu gastronómiu ťahá dopredu a ukazuje, ako sa to má robiť v špičkovom zariadení svetovej kvality.

Pridať komentár (0)