Tereza študuje na prestížnej univerzite vo Švajčiarsku, ktorá funguje ako hotel

  • Škola vychováva lídrov firiem a biznismenov, no študentov si nijak nehýčka
  • Študenti v Les Roches musia skriptá vymieňať za zásteru a fungovať ako profesionáli
  • Žiaden deň tu ale nie je rovnaký a vždy sa tu niečo nové deje
swap
archív:Tereza Páskov/ Pexels.com
  • Škola vychováva lídrov firiem a biznismenov, no študentov si nijak nehýčka
  • Študenti v Les Roches musia skriptá vymieňať za zásteru a fungovať ako profesionáli
  • Žiaden deň tu ale nie je rovnaký a vždy sa tu niečo nové deje

Tereza Pásková sa rozhodla vymeniť pražskú panorámu za Švajčiarsko, kde navštevuje jednu z najvyhľadávanejších hotelových univerzít – Les Roches. Každý rok z nej na trh práce vychádzajú absolventi, o ktorých sa firmy doslova bijú. My sme Terezu vyspovedali, aby sme zistili, čo ponúka škola, ktorá každý rok láka mladých ľudí z celého sveta.

zdroj: archív:Tereza Pásková

Ako teda vyzerala Terezina cesta na túto vyhľadávanú univerzitu budúcich hotelierov? „O Les Roches som sa dozvedela na letnom tábore, ktorý je v rovnakom meste ako aj škola. Prvé, čo som urobila bolo to, že som sa prihlásila na deň otvorených dverí. Delegáti školy ma ihneď kontaktovali a pomohli mi výlet do Švajčiarska naplánovať. Všetka komunikácia potom už prebiehala s nimi,“ hovorí Tereza pre Startitup.

zdroj: archív:Tereza Pásková

„Informovali ma o tom, aké dokumenty potrebujem, so všetkým mi poradili a dohodli pohovor. K prijatiu je potrebný certifikát potvrdzujúci určitý level anglického jazyka, maturitné vysvedčenie, motivačný list a list s predstavou, čo by dotyčný chcel robiť po vyštudovaní Les Roches,“ pokračuje mladá Češka.

Pri prijímaní nových študentov na školu podľa Terezy hrá najväčšiu rolu samotná motivácia študenta. Môžeš mať aj tie najlepšie známky, ale keď škola uvidí, že vlastne ani nevieš, prečo si sa sem prihlásil, tak ťa neprijmú. Na druhú stranu, ak vidia, že študent má predchádzajúce skúsenosti v hotelierstve alebo, že na gymnáziu organizoval školské akcie či pôsobil v študentskej rade, je to veľké plus.

Bohužiaľ školné na Les Roches predstavuje veľkú záťaž na peňaženku. Za školné na tejto škole by si si pokojne kúpil aj Mercedes vyššej triedy. Škola však ponúka aj zľavy pre študentov, ktorých rodičia pracujú v pohostinstvách či príspevky na školné, vďaka ktorým štúdium nie je len pre „vyvolených“.

zdroj: archív:Tereza Pásková

Tým, že Tereza vždy študovala len na čisto anglickom gymnáziu, niky neuvažovala nad tým, že by absolvovala ďalšie štúdium v Čechách.

„Odrádzala ma predovšetkým klasická výuka v laviciach. Na Les Roches ma baví to, že každý deň robíme niečo iné, či už je to miešanie drinkov, ustielanie postelí, umývanie riadu alebo varenie. Taktiež máme dvakrát počas štúdia polročné stáže. Ja na svoju odchádzam za dva týždne do Hong Kongu,“ opisuje študentka.

Terezu škola Les Roches vždy lákala hneď z niekoľkých dôvodom. Samozrejme, ide o jednu z najlepších hotelových univerzít na svete, no v jej rozhodovaní hrali rolu aj iné faktory. Škola je len kúsok od lyžiarskeho strediska v obkolesení krásnej prírody, plus kvalita vzdelania, ktorú tu žiaci dostanú, robí z tejto školy ideál.

zdroj: archív:Tereza Pásková

„Po dokončení bakalárskeho štúdia, by som rada pokračovala a urobila si aj MBA. Potom by som chcela cestovať a zbierať skúsenosti predovšetkým v Luxury Brand Management alebo v Event Management. Nemám však ešte vybranú žiadnu špecifickú lokáciu,“ hovorí o svojich ďalších plánoch Tereza.

Deň v jednej z najlepších hotelierskych škôl vyzerá vždy inak

V tejto škole nie je žiadny deň stereotypný. Záleží to predovšetkým na tom či práve prebieha akademické alebo praktické vyučovanie. Zvyknú sa však striedať každé tri týždne. V akademickom bloku majú študenti predmety ako hotelierstvo, recepcia, anglický jazyk, tretí jazyk, účtovníctvo alebo matematika.

„Keď máme akademický blok, výuka je relatívne klasická, avšak veľmi interaktívna. V triede je nás okolo 20, čiže vyučovanie prebieha veľmi individuálne. Na druhú stranu, keď máme praktický blok, každý deň je celkom iný. Niektoré dni začíname o šiestej ráno a končíme o druhej poobede. No stáva sa, že výučbu začíname aj o piatej poobede a končíme o jednej ráno,“ opisuje štúdium Tereza.

Predmety na tejto škole sa pritom jeden od druhého absolútne líšia. Študenti sa tu učia všetko od pracovania s rôznymi typmi kávovarov, cez miešanie drinkov, po rôzne druhy umývačiek alebo nožov. Žiadny deň tak nie je bežným vyučovacím dňom.

„Napríklad môžem opísať ako prebieha deň v kuchyni a v bare. Kuchyňa má rôzne sekcie, no mojou najobľúbenejšou sú dezerty. Tento predmet začína o 7 ráno. Každý si prinesie svoj set nožov a začína sa. Šéfkuchár nám pridelí úlohy a vysvetlí, čo je v daný deň potrebné urobiť. Pracujeme v tímoch po siedmych či ôsmich ľuďoch,“ opisuje Tereza praktickú časť výuky.

Môže to byť tvorenie čokoládových postavičiek alebo krájanie ovocia na šalát. Na tejto úlohe študenti spoločne pracujú a keď sú hotoví, skontrolujú plán a pokračujú podľa ďalších inštrukcií. Šéfkuchár ich však priebežne kontroluje a radí im. V čase obeda výrobky servírujú do vitrín a obsluhujú spolužiakov.

Na druhej strane deň v školskom bare vyzerá tak, že študenti začínajú o piatej poobede, pripravia si pracovnú plochu a čakajú na prvých hostí. Hosťami sú však aj v tomto prípade len samotní študenti školy.

Tí si objednávajú zo širokej ponuky drinkov a spolužiaci im ich im pripravujú. Dohliada na nich učiteľ, ktorý im zo začiatku pomáha, ale potom si už musia poradiť. O jedenástej večer sa bar zatvára a študenti majú približne hodinu a pol na umytie riadov, doplnenie alkoholu, džúsov a na pripravenie plochy na nasledujúci deň.

Čo sa však Tereze na škole páči úplne najviac a na čo má naopak ťažké srdce?

„Na Les Roches sa mi páči snáď úplne všetko. Mám skvelých spolužiakov a kamarátov, prostredie je nádherné a škola je skvelá. Naozaj si nemám načo sťažovať. Najviac sa mi však páči praktický štýl výuky a individuálny prístup.

Za najťažšie považujem akademické predmety, nakoľko skúšky z nich sú veľmi náročné a vyžadujú dôkladnú prípravu. Som ale spokojná so všetkým a som veľmi rada, že som práve na Les Roches. Je to skvelá skúsenosť a spoznávam tu ľudí zo všetkých kútov sveta,“ dodáva Tereza pre Startitup.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech