Tieto kávové špeciality ti premenia šedivé sychravé dni na príjemnú jesennú pohodičku
- Dni sú čoraz kratšie a tmavšie, roboty neubúda, obľúbené podniky zatvorené - dobrý základ na kvalitnú depku
- Ale iba na tebe záleží, či sa opustíš a prepadneš blbej nálade až do najbližšej jari, alebo sa chopíš príležitosti, využiješ situáciu a trebárs sa naučíš nejaké nové kávové špecialitky
- Keď premeníš nudnú kancelársku kuchynku alebo svoju obývačku na príjemnú kaviareň, deň sa stane oveľa znesiteľnejším
- Dni sú čoraz kratšie a tmavšie, roboty neubúda, obľúbené podniky zatvorené - dobrý základ na kvalitnú depku
- Ale iba na tebe záleží, či sa opustíš a prepadneš blbej nálade až do najbližšej jari, alebo sa chopíš príležitosti, využiješ situáciu a trebárs sa naučíš nejaké nové kávové špecialitky
- Keď premeníš nudnú kancelársku kuchynku alebo svoju obývačku na príjemnú kaviareň, deň sa stane oveľa znesiteľnejším
Pumpkin spice latte
Ak sa ti už podarilo ochutnať túto jesennú špecialitu jedného veľkého kávového reťazca, kde ti na pohár napíšu menu, okamžite ťa to zaradilo do jednej z dvoch skupín: Chcem ešte alebo Nikdy viac. Pokiaľ si v tej prvej, skús si svoje tekvicové lattečko pripraviť doma. To naše je bez cukru a teda o čosi zdravšie.
Čo potrebuješ?
- 1 espresso
- ½ šálky mlieka (môže byť aj viac, keď chceš)
- 1 lyžica tekvicového pyré (získaš rozmixovaním dužiny tekvice Hokkaido)
- 1 lyžica javorového sirupu (ak nemáš, použi trstinový cukor)
- 1 lyžička tekvicového korenia (mletý klinček, škorica, muškátový oriešok)
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Šľahačka na ozdobenie (nemusí byť)
Čo s tým?
Tekvicové pyré rozmiešaj s tekvicovým korením, vanilkovým extraktom a javorovým sirupom. Mlieko zohrej na cca 60 °C. Priprav si do šálky espresso. Kávu poriadne rozmiešaj s pyré. Pomocou napeňovača napeňuj mlieko asi 30 sekúnd a nalej do šálky k zmesi espressa a pyré. Použiť môžeš napeňovač od Sage, ktorý mlieko zároveň zohreje na požadovanú teplotu. Na vrch môžeš dať šľahačku, ak nie, rovno ozdob tekvicovým korením, prípadne zapichnutou paličkou škorice.
Kompaktné espresso Sage Bambino™ Plus exkluzívny hriankovač The Toast Select Luxe™ a rýchlovarná kanvica The Soft Top™ Luxe od Sage sú ideálna kombinácia pre tých, ktorí si potrpia na dizajn a kvalitu.
Zlaté caffe latté
Že čo to je? Nečakaj latté v pravom zmysle slova. Nápoj nečakane lahodnej chuti ti rozprúdi krv v stuhnutom tele, takže je ideálny po návrate domov, keď by von ani psa nevyhnal. Lenže ty ho máš a tak s ním von musíš. Káva s kurkumou a voňavým korením ťa však rýchlo vráti do prevádzkovej teploty.
Čo potrebuješ?
- 1 espresso
- ¼ lyžičky kurkumy
- ¼ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky sušeného zázvoru (nemusí byť)
- 1 lyžička javorového sirupu (alebo trstinového cukru)
- 125 ml mlieka alebo jeho rastlinnej náhrady
Čo s tým?
V javorovom sirupe dobre rozmiešaj škoricu, zázvor a kurkumu. Nalej do espressa. Mlieko zahrej na cca 65 °C, napeň, nalej do pohára a vlej doň ochutené espresso. Posyp troškou škorice a vychutnaj si hrejivú chuť.
Tip: Na zahrievanie a napeňovanie mlieka je perfektná kanvička na mlieko Sage The Temp Control™. Integrovaný teplomer ti presne ukáže, akú teplotu mlieko má a zobrazovanie v °C aj °F ti uľahčí prípravu amerických receptov.
Bombardino
Evokuje ti toto slovo lyžovačku? Nápoj z vaječného koňaku, rumu a kávy sa z Dolomitov veľmi rýchlo dostal do celého sveta a teraz sa dostane aj do tvojej kuchyne. Či sa aj my dostaneme túto sezónu na zasnežené svahy, ešte nevedno. Bombardino si však môžeš vychutnať aj doma, trebárs na Vianoce.
Čo potrebuješ?
- 20 ml vaječného likéru
- 10 ml rumu (môže byť aj brandy alebo whiskey)
- 1 espresso (najlepšie z kávovarov Sage)
- šľahačku
Čo s tým?
Vaječný likér s rumom zohrej a nalej do menšieho pohára. Pomaly po stene prilej espresso, pekne sa to navrství. Pridaj šľahačku. Hotovo.
Tip pre vodičov a deti: Namiesto alkoholu daj 20 ml Salka alebo nesladenej zahustenej smotany.
Automatické espresso Sage SES990 ti spraví kávu takú dobrú ako od špičkového baristu.
Espresso Tonic
Ak potrebuješ osvieženie, alebo poriadnu vzpruhu po poriadnej noci, kombinácia kávy a bublinkového tonicu ťa nakopne ako elektrina. Poriadne horký hit tohto leta ťa možno zároveň aj vráti v spomienkach na tohtoročnú dovolenku.
Čo potrebuješ?
- 1 espresso
- 120 – 150 ml tonicu
- Ľad
Čo s tým?
Do pohára nalej tonic a pridaj ľad. Priprav si espresso a cez čajovú lyžičku ho pomaly nalej do tonicu. Chce to trochu cviku, ale zvládneš to aj na prvý raz. Neskôr ti to pôjde aj bez lyžičky. Vždy pracuj s čerstvými prísadami, inak sa ti vrstvy zmiešajú a penu budeš čakať márne.
Nová zručnosť – latte art
Vykúzliť v šálke kávy obrazec z napeneného mlieka nie je až také zložité, ako by sa zdalo. Majster Latté art Ján Vass ťa naučí, ako pripraviť cappuccino, ktorým určite zaboduješ!