Tieto potraviny prežijú všetko, aj apokalypsu. Skoro všetky sa radia k zdravej výžive

  • V klasických potravinách dnes nájdeš mnoho produktov s neuveriteľne dlhým dátumom spotreby
  • Vydržia tieto potraviny skutočne všetko?
 srcset
Zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • V klasických potravinách dnes nájdeš mnoho produktov s neuveriteľne dlhým dátumom spotreby
  • Vydržia tieto potraviny skutočne všetko?

Ak si sa rozhodol v dnešnej dobe zásobiť svoj domov potravinami, v podstate to robiť ani nemusíš. Ryža, múka, konzervy ale aj balená voda stále v obchodoch sú a dobrou správou je, že naďalej aj budú. Tieto podľa vedcov vydržia v tvojej komore tak dlho, že prežijú aj niekoľko generácií. Históriou x-krát potvrdené.

Budú víťazom burgre z fast-foodu?

Dôkazy o tom, že ľudstvo zažilo hlad už mnohokrát, sú všetkým známe. Koniec-koncov, viac ako dve tretiny zemskej populácie trpia hladom stále. Vyspelý európsky kontinent si prešiel niekoľkými vojnami a tak existuje mnoho výskumov, ktoré potvrdzujú trvanlivosť niektorých potravín. Konzervanty, ktoré jednotlivé potraviny chránia, sú niekedy viac, inokedy menej škodlivé. Zaručujú však niekoľko mesačnú „čerstvosť“ produktov. Na každom jednom sa ale nachádza aj dátum spotreby spolu s odporúčanou dobou použitia.

Prekvapením pre niekoho môže byť fakt, že je takmer nemožné, aby sa cukor alebo med pokazili. V roku 2006 bola publikovaná štúdia potvrdzujúca nález fosílie medu z Doby bronzovej, ktorá sa datuje do 27.-25. storočia p.n.l. Takýto med sa našiel v Gruzínsku. Jeho vlastnosti boli aj po takmer 3 000 rokoch nezmenené.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Vzácnym konzervantom dávnych čias bola soľ. Tá udržiavala potraviny, najmä mäso dlhodobo v dobrej kondícii. Soľ pohlcuje vlhkosť a vytvára prostredie, v ktorom mikróby nedokážu prežiť. Na rovnakom princípe funguje aj cukor. Tak, ako soľ, vyvoláva v potravine osmotický šok.

O burgroch z rozličných fastfoodov panovala dlho predstava, že vydržia všetko a dokážu prežiť aj nás. Možno poznáš fotografie klasického BigMacu z McDonald’s, ktoré sa ani po niekoľkých rokoch vizuálne príliš nezmenili a ich jedlé vlastnosti ostávali rovnaké.

To isté platilo aj o tých konkurenčných. Len pred niekoľkými týždňami predstavil Burger King masívnu reklamu, kde zdôrazňovali, že nový typ burgru vydrží len jeden mesiac a teda prirodzene podlieha kazeniu. Dôvodom bolo odstránenie konzervačných látok z jednotlivých surovinových zložiek.

Viac čítaj TU>> Známy fastfood sa vo svojej reklame pýši plesnivým burgrom, naláka aj teba? 

Preto je dnes otázne, či dokážu jedlá z fastfoodov prežiť naše karantény bez toho, aby sme si objednávali každý deň nové.

Starý dobrý alkohol

Oslabuje síce imunitu a počas karantény, kedy je tvoje telo vystavené psychickému vypätiu, sa piť naozaj neodporúča. Pravdou však je, že vydrží veky. Pokiaľ samozrejme nemáš dočinenia s živými vínami s nedávnej vínnej cesty, ktoré treba zúžitkovať čím skôr.

Jedlo, ktoré prežilo od antických čias až do dnes v rôznych podobách, bolo okrem už spomínaných látok, konzervované aj tukom či alkoholom. Vysoko fermentované maslo, ktoré možno poznáš pod názvom rašelinové, sa našlo v Írsku a Škótsku. Jeho vek bol 4 000 rokov. Išlo o produkt vyrobený zo živočíšneho tuku. Hoci má dnes mierne odstrašujúci vzhľad, teoreticky je jedlé. Našli sa aj takí, ktorí ho vyskúšali a podľa ich slov chutí ako saláma.

zdroj: Rašelinové maslo/wikimedia

Keď neboli chladničky, jedlo sa uskladňovalo v zemi. Vykopala sa jama, dostatočne hlboká, a jedlo sa do nej vložilo a znovu zakrylo. Takto dokázalo prežiť skutočne dlho. Dialo sa to s mäsom. Nasolené sa doslova pochovávalo do pôdy, ktorá mala v určitej hĺbke celoročne rovnakú teplotu. Takto sa z minulých, antických čias zachovali prototypy syru, ktorý v slanej pôde dokázal prežiť niekoľko tisíc rokov.

Čo sa týka alkoholu, najstaršia fľaša vína sa našla vo východonemeckom Spreyeri. Keď ju archeológovia po dlhom váhaní otvorili, zistili, že víno je absolútne pitné. Takto sa našli aj iné, staré druhy alkoholu, ktoré majú konzervačnú látku priamo v sebe.

Asi nie je žiadnym prekvapení, že komerčné potraviny, ktoré bežne dostaneš v obchode, nie sú určené na dlhodobé uskladňovanie a neprežijú veky. Dobre je spotrebovať ich do dátumu, vyznačenom na obale. Málokedy sa stane, že zješ jogurt týždeň po záruke a je ti zle od žalúdka. Odporúčaná doba spotreby je orientačná, netreba ju však prekračovať o týždne či dokonca mesiace.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Komerčný priemysel nás núti, aby sme výrobky predávali a kupovali stále dookola. Preto sa nevyrábajú také potraviny, ktoré apokalypsu prežijú naveky. Pre astronautov či ľudí, ktorí cestujú do extrémnych podmienok, a predpokladá sa, že v nich aj dlho zotrvajú, sa vyrába jedlo v laboratóriách. Potravinoví vedci vedia, že skutočne existuje záruka, že jedlo vydrží toľko, koľko oni sami potrebujú.

Podľa slov Defence Logistics Agency je už niekoľko miliónov balení takéhoto jedla vyrobeného a čaká sa na jeho použitie, informuje BBC. Takéto jedlo, ale asi tak skoro v našich supermarketoch očakávať nemusíme.

Zdroje: bbc.com, telesurenglish.net, thelocal.de

Najnovšie video