Infektológ Sabaka: Koronavírus má jednu zákernú stránku. Aktuálne ho na Slovensku najviac šíria títo ľudia

Veronika Remišová: Štátne IT bolo jedno veľké eldorádo. Po novom ušetríme milióny

Korupcia bola v 90. rokoch štandard. Dnes chcú mladí pracovať pre úplne iné firmy

Títo Slováci vyrábajú v Sládkovičove prvotriedne domáce džemy s vysokým obsahom ovocia a bez konzervantov

  • VOTABO dokazuje, že na Slovensku je o kvalitné džemy záujem.
  • VOTABO dokazuje, že na Slovensku je o kvalitné džemy záujem.

Keď v roku 2013 traja kamaráti zakladali spoločnosť, ktorej cieľom bolo triedenie komunálneho odpadu, asi by ich ani vo sne nenapadlo, že skončia pri výrobe domácich džemov. Prvotný zámer nevyšiel, a tak začali dovážať vínne džemy z Maďarska. O tie ale u nás nebol veľký záujem.

„Ako prvé sme začali s predajom lekváru vyrobeného z vína, ktorý je stále novinkou na slovenskom trhu. Postupne sme náš sortiment na základe dopytu rozšírili a okrem vínneho lekváru sme začali dodávať kvalitné lekváre z Maďarska značky Kaldeneker. Po čase sme však spozorovali záujem spotrebiteľov o pôvod našich produktov a uvedomili sme rastúci záujem o kvalitné domáce výrobky. Dopyt po slovenských produktoch nás posunul a motivoval. Začali sme uvažovať o výrobe vlastných produktov, až sme nakoniec spravili krok vpred,“ tvrdí VOTABO na svojej stránke.

foto: FB/VOTABO s.r.o

Vzali si teda do prenájmu bývalú závodnú kuchyňu v sládkovičovskom cukrovare a začali variť prvé vlastné džemy.

„Džemy varíme podľa tradičných receptov v malých dávkach  z kvalitného ovocia a zeleniny a vždy sa ich snažíme niečím ozvláštniť. Naše džemy sú vyrábané bez konzervantov a bez pridanej chémie. Konzervácia výrobkov sa koná výlučne pasterizáciou,“ tvrdí VOTABO na svojej stránke.

foto: FB/VOTABO s.r.o

Džemy obsahujú vždy minimálne 80% ovocia. A keď jahodový džem, tak skutočne obsahuje 80% jahôd. Žiadne zahusťovanie jablkami, mrkvou, či tekvicou tu nehrozí. V džemoch používajú relatívne malé množstvo pridaného cukru – 2kg na 10kg ovocia. V niektorých výrobkoch cukor dokonca úplne nahradili stéviou.

„V obchodoch často vidíme podobné džemy či lekváre, na ktorých je veľkými písmenami napísané 100% či 98% ovocia. Keď si však človek prečíta etiketu, zistí, že jahodový džem obsahuje 50% jahôd a zvyšok tvorí zahustená jablková šťava, fruktózový sirup a podobne. Slováci, čítajme čo jeme!“ povedal jeden zo zakladateľov Ladislav Takács pre portál kvalitne-slovenske.sk

foto: FB/VOTABO s.r.o

Momentálne VOTABO ponúka 38 rôznych druhov džemov a lekvárov. Okrem klasík u nich nájdeš aj vychytávky ako lesné plody s whiskey, slivkovo-višňový s čokoládou a rumom, či ananásovo-kokosový. Okrem ovocných džemov vyrábajú aj zeleninové lekváre a čatní s názvami ako Svokrin jazyk, či Čertova pravá ruka.

„Snažíme sa využívať v plnej miere sezónnosť, keď je cena ovocia pomerne nízka. Keď sú dopredané výrobky vyrobené v letných mesiacoch a je o niektoré druhy naďalej záujem, nahrádzame suroviny mrazeným ovocím, napríklad polené slivky, marhule, vykôstkované višne a podobne. Mne osobne najviac chutí jahodový džem s bazovými kvetmi. Vnúčatám zase džem z lesných plodov s vanilkovou príchuťou a tiež malinový džem s ružovou vodou. Výnimočný je napríklad aj lekvár z červeného vína so slivkami, ktorý môže obohatiť aj chuť guľášu z diviny prípadne ako príloha ku grilovanému syru,“ povedal Ladislav Takács pre portál kvalitne-slovenske.sk.

foto: FB/VOTABO s.r.o

Džemy VOTABO nájdeš okrem ich e-shopu aj každý týždeň v bratislavskej Starej tržnici, kde dostaneš aj možnosť džemy ochutnať a porozprávať sa s pánom Takácsom o ich výrobe.

Príbeh VOTABO dokazuje, že flexibilita je v biznise najdôležitejšia. Aj keď prvotné plány zlyhajú, netreba sa vzdávať.

foto: FB/VOTABO s.r.o

Najnovšie video