Toto je ultimátny „Manuál dokonalého kávičkára“: Pravého spoznáš podľa týchto pravidiel

  • Dokonalý kávičkár už podľa zvuku stroja rozozná, či ho čaká pôžitok
  • Prinášame ti užitočné tipy, ako si vybrať a užiť si skutočne dobrú kávu
káva
Unsplash/Gian Cescon/Eduardo Gorghetto
  • Dokonalý kávičkár už podľa zvuku stroja rozozná, či ho čaká pôžitok
  • Prinášame ti užitočné tipy, ako si vybrať a užiť si skutočne dobrú kávu

Káva a kávičkovanie majú dlhú históriu. Patria k nej fakty aj legendy, a tiež naša súkromná história pitia kávy – pamätáš si na svoju prvú kávu?

História experimentov a náhod

Najznámejšia legenda o káve hovorí, že ju objavil pastier Kaldi v Keni, ktorý na svojom stáde spozoroval nezvyčajné chovanie, píše How to coffee. Kozy boli o čosi divokejšie a zjavne mali viac energie.

Všimol si to vo chvíľach, keď kozy obžierali neznámy ker s červenými bobuľami. Pastier sa o svojom pozorovaní rozhovoril opátovi z kláštora a ten dal neznáme plody zozbierať. Čo sa dialo za múrmi kláštora môžeme nazvať experimentovaním či sériou náhod. Tušíme, že kláštory boli akýmisi prvými inovátormi.

Po konzumácii povzbudivého nápoja mnísi zotrvávali v modlitbách do hlbokej noci bez toho, aby ich zmohla únava. Ker kávovníka sa stal v kláštore takmer posvätným, a jeho plody mnísi začali zbierať a sušiť nad otvoreným ohňom.

Jedného dňa padla červená bobuľa do ohniska, zuhoľnatela a šírila veľmi príjemnú arómu. Mníchov táto aróma zaujala, bobule podrvili a pripravili si z nich svoj obľúbený nápoj, ktorý mal ešte lahodnejšiu chuť ako predtým. 

káva, kávovar, barista
zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao

Tak sa dôsledky experimentovania s neznámymi červenými bobuľami stali základnom rituálov pitia kávy od dávnych čias 14. storočia podnes.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: How to coffee, Coffee Informer, Relish, Adams + Russell

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá