Traja Slováci otvorili kaviareň na mieste, kde podnikala Zuzana Plačková. Ich recepty sú tajné
- Traja kamaráti premenili priestor po Zuzane Plačkovej
- Vytvorili modernú kaviareň s výberovou kávou
- Krátko po otvorení praská vo švíkoch

- Traja kamaráti premenili priestor po Zuzane Plačkovej
- Vytvorili modernú kaviareň s výberovou kávou
- Krátko po otvorení praská vo švíkoch
Petržalka je ikonickou súčasťou Bratislavy z mnohých dôvodov. Jeden by povedal, že ju buď miluješ, alebo o ňu nezavadíš ani pohľadom.
Ak tam však bývaš a mal si pocit, že tam nie je veľa miest na vypitie si kvalitnej kávy, tento problém môžeš hodiť za hlavu.
Vychutnáš si tu aj výberovú kávu
Traja kamaráti otvorili na začiatku Petržalky na adrese Muchovo námestie 3, neďaleko električkovej zastávky Farského, kaviareň Mogg, ktorá sa špecializuje na výberovú kávu. Traja kamaráti – Ivan a Miro s kamošom, spojili sily a vytvorili priestor, kde sa môžeš zastaviť na výberovú kávu. Ich partnerstvo s pražiarňou Mlsná Cava z Banskej Bystrice je zárukou kvality.
Trojica kamarátov dostala úplnou náhodou nápad otvoriť si kaviareň, a keď videli, že sa v tejto lokalite uvoľňujú priestory po Zuzane Plačkovej, neváhali.
„Keď sme si urobili prieskum trhu, zistili sme, že na začiatku Petržalky nie je žiadna kaviareň, ktorá by ponúkala kombináciu kvalitnej kávy, pekného interiéru či chutných raňajok. V okolí nášho priestoru je množstvo bytov, kancelárií a aj budova ministerstva školstva, v čom sme videli veľký potenciál,“ zhrnul Ivan.
Ak by si čakal, že názov v sebe ukrýva niečo špecifické, opak je pravdou. „Nejako náhodne to pristálo v našej skupine na WhatsAppe a všetkým sa nám to páčilo. Keď nám k názvu naša brandingová spoločnosť vytvorila dizajn, bolo jasné, že sme sa rozhodli správne.“ Odvtedy má kaviareň názov Mogg a okrem kávy tu nájdeš aj čaje, domáce limonády, miešané drinky či koláče.
Raňajkáreň a bar v jednom
Čoskoro pridajú aj raňajky, pretože to lokalite taktiež chýba. Môžeš sa tešiť na slané aj sladké jedlá. Prezrádzajú, že každý mesiac budú obmieňať menu. „Aspoň tak sme sa dohodli s naším kuchárom. Bude stabilné menu a jeden špeciál, ktorý sa bude každý mesiac meniť. Budeme mať domáce nátierky, recept je tajný od našich priateliek,“ zasmial sa Miroslav, ktorý má z trojice najbohatšie skúsenosti v gastre.
„V prvej polovici februára chceme spustiť raňajkové menu, čím by sme chceli priniesť rozmanitosť do miestnej ponuky. Zákazníci si budú môcť pochutnať napríklad na vajíčkach Benedict, farmárskych párkoch, či rôznych druhoch sandwichov, či sladkých raňajkách. Čo môžeme prezradiť, je, že každý mesiac budeme obmieňať jeden špeciál zo slaných a sladkých raňajok.“
Ak nestihneš raňajky, nemusíš sa báť, pretože hneď pri dverách nájdeš celý deň nejaké snacky. Od croissantov ich vlastnej výroby až po koláče z petržalskej pekárne Slobodka.
Otvorené majú celý týždeň. Od pondelka do štvrtku sú od 7.30 do 21.00. V piatky a soboty majú otvorené najdlhšie, do 22.00 hod., takže si pokojne okrem kávy a koláča môžeš prísť vychutnať aj víno, ktorého ponuku plánujú rozširovať. V nedeľu sú od 8.00 do 17.00.
„Zámerom bolo okrem kaviarne aj vytvoriť miesto, kde si komunita ľudí z Petržalky bude môcť po práci sadnúť na drink, či kvalitné víno. Plánujeme do ponuky v budúcnosti zaradiť aj naturálne vína,“ doplnil Ivan.
Je možné, že otváraciu dobu budú po 2-3 mesiacoch skresávať. „Musíme odsledovať, v akých časoch sem ľudia chodia, aby to aj pre nás bolo ekonomicky udržateľné.“
Naliali do toho desaťtisíce
Traja kamoši si na vlastnú kaviareň našetrili desaťtisíce eur, no presnú sumu uviesť nechceli. Priestory prerábali od augusta do januára. Nemajú otvorené ani týždeň a kaviareň už praskala vo švíkoch. Podľa nich je na to jednoduchá odpoveď. „Máme pekných kolegov, keď ľudia prídu, tešia sa na nás, lebo sme všetci usmiati. Samozrejme, žartujem,“ zasmial sa Miro. Ich 5-členný tím plánujú ešte posilniť.
Priestory kaviarne pôsobia útulne, čo uznal aj Ivan. „Človek sa v našom interiéri cíti príjemne, a na zákazníkov pôsobí veľmi vkusne. Interiér, ktorý nám navrhovalo Grau Architects, je tak navrhnutý. Chalani z Grau presne premietli do reality našu predstavu, ktorý sme na začiatku mali v hlave – vytvoriť minimalistický a vkusný priestor, kde sa ľudia budú chcieť vracať.“
Za zmienku ešte stoja aj 3 obrazy, ktoré visia na stene. „Dva z nich sme si vytvorili sami v štúdiu No Rules Art v Trnave u kamošovej priateľky, tretí sme od nich dostali ako darček.“
Ceny a plány do budúcnosti
Lokalite sú prispôsobené aj ceny. „Chceli sme, aby sem ľudia chodili radi a bolo to pre nich aj cenovo dostupné. Veľa ľudí si to zatiaľ pochvaľuje, navyše sme aj pet friendly,“ hovorí Ivan. Espresso si tu dáš za 1,70€, cappuccino za 2,50€.
„Návštevníci by mali určite skúsiť aj náš Batch Brew, či espresso tonic. Plánujeme rozšíriť našu kávovú ponuku doplnením ďalšieho mlynčeka, čím zákazníkom poskytneme možnosť voľby a budeme sa snažiť chuťovo uspokojiť ešte širšie spektrum návštevníkov.“
Do budúcna majitelia premýšľajú aj nad špeciálnymi aktivitami, jednými z nich je urobiť v MOGGU ochutnávku vín, či dennú tanečnú akciu s DJom, v štýle afrohouse. „Samozrejme, vždy s ohľadom na našich susedov nad nami,“ pousmial sa Ivan.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy