Trdelníkov je mnoho, skalický iba jeden. Ako sa sladké pečivo stalo prvým slovenským chráneným výrobkom

  • Jeho história siaha až do 18. storočia
  • Vďaka nenápadnému pečivu nás poznajú v celej Európe, USA aj Kanade
  • Jeho história siaha až do 18. storočia
  • Vďaka nenápadnému pečivu nás poznajú v celej Európe, USA aj Kanade

Sladký kysnutý Skalický trdelník je typický pre Záhorie. Vďaka svojej jedinečnej chuti a receptúre získal prvé ochranné zemepisné označenie pre slovenský výrobok.

V októbri 2007 bolo toto označenie schválené Európskou komisiou. Jeho história však siaha oveľa ďalej. Na to, aby sme hovorili o typickom Skalickom trdelníku, musí spĺňať určité podmienky. 

Trdelník ako neznáme slovo

V slovníku by si názov tejto cukrovinky hľadal márne. Bol odvodený od trdla, teda valca vyzeraného z hruškového dreva, na ktorý je cesto natáčané.

Za našimi hranicami ho poznajú pod názvom chimney cake, spit cake alebo baumkuchen. Trdelníky sa pečú na otáčajúcom rošte, niekde sa zasa piškótové cesto nalieva na rýchlo sa otáčajúci rošt a pečú sa na rozpálenom ohni. Dnes ho môžeš kúpiť už aj vylepšený a doplnený o rôzne náplne, ovocie, šľahačku alebo zmrzlinu. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Polished Food (@polishedfood),

História trdelníka na Slovensku

Trdelníkov môžeš kúpiť mnoho, najmä na jarmokoch. Ak chceš ale pravý, s najstaršou tradíciou a unikátnym receptom, musíš vyhľadať ten skalický.

Podľa niektorých prameňov siahajú jeho korene na našom území až do 18. storočia. Generál vo výslužbe sa vtedy usídlil v Skalici a jeho kuchár si so sebou zo Sedmohradska priniesol recept na zvláštne, no chutné sladké pečivo. 

Prečo mladí Slováci uprednostňujú luxusné autá pred úspešnou kariérou?

Prvým dokumentom, v ktorom sa píše o Skalickom trdelníku, má byť rukopis maďarského básnika a profesora na miestnom gymnáziu, Gyula Juhásza.

Samotné trdlovanie sa pritom spomína už na začiatku 19. storočia, na jarmokoch sa začal predávať na prelome 19. a 20. storočia. V polovici minulého storočia sa začal predávať vo veľkom a stal sa obľúbenou pochutinou na celom našom území aj u našich susedov. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Trnavský kraj zážitkov (@kraj_zazitkov),

Iba skalický je ten pravý

Kedysi sa dali trdelníky kúpiť ľubovolne v stánkoch pri hypermarketoch v rôznych podobách, s kokosom alebo s makom. Proti tomu sa Skaličania rozhodli zakročiť a vytvorili občianske združenie, v ktorom sa dlho snažili zabrániť zvláštnym obmenám tohto tradičného receptu. To sa im aj podarilo. 

Skalický trdelník sa v októbri 2007 stal prvým slovenským potravinárskym výrobkom s ochrannou značkou Európskej únie. Patria sem však iba tie, ktoré sú vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Myjava, Teplica a hranicami s Českou republikou.

Originálne trdelníky dnes môžu byť posypané len orechmi, mandľami, posekanými jadrami marhúľ a pečené na pahrebe alebo pri sálavom teple. Aj keď si sa určite stretol s viacerými obmenami, v tomto prípade už nejde o tradičný trdelník. 

Podnikanie na Slovensku: prerezali mu gumy, vykradli ho, neustále kontroly. Majiteľ Hambáča končí, aby začal niečo nové

Pri výrobe je potrebné dodržiavať určité pravidlá, ktoré sa na Skalický trdelník vzťahujú. Na Úrade priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky je definovaný ako jemné pečivo tvaru dutého valca s vnútorným priemerom 3 – 5 centimetrov a vonkajším priemerom 6 – 10 centimetrov.

Vyrába sa namotaním kysnutého jemného cesta na trdlo a potrie sa rozšľahanými bielkami. Ešte pred upečením musí byť pravý trdelník posypaný vlašskými orechmi, mandľami, marhuľovými jadrami alebo ich zmesou. Následne na to je upečený do zlatista, posype sa mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Základná hmotnosť je 500 gramov.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Trnavský kraj zážitkov (@kraj_zazitkov),

Tu kúpiš originál

Tradície, na ktoré môžeme byť hrdí, treba chrániť a zachovávať. Združenie SKALICKÝ TRDELNÍK má v súčasnosti 5 registrovaných výrobcov.  SPRÁVA MESTSKÉHO MAJETKU, s r. o., Senické a skalické pekárne, a. s., LARK, s r. o., Peter Purgát, ERI BAKERY, a. s. . Všetci títo sa starajú o ochranu jedinečnej cukrovinky. Okrem nich môžeš Skalický trdelník kúpiť aj u Havlíkú. 

Havlíkovci pokračujú v rodinnej tradícií pečenia trdelníkov od roku 1965. Ich rodičia začali so zbieraním receptov, postavili si pravú trdlársku pec a svojim vlastným receptom na trdelník dodnes tešia mnohých ľudí, ktorí si tento neobyčajný koláč obľúbili. 

Havlíkovský trdelník sa dodnes teší obrovskému úspechu nie len v Európe, ale aj v USA a v Kanade. Popritom, ako zachovávajú dávnu tradíciu pečenia, organizujú aj ochutnávky vína a trdelníkov. Akcie ponúkajú aj pre seniorov, školy alebo škôlky a aj firmy. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SKALICKÝ TRDELNIK od Havlíkú (@skalickytrdelnikodhavliku),

Zdroje: skalickytrdelnik.com, noviny.sk, regionzahorie.sk

Najnovšie video