„Tretina prípadov rakoviny súvisí s tým, čo ješ,“ varuje odborník na výživu. Niektoré potraviny zvyšujú riziko až o 140 %
- Odborník odhaľuje súvislosti medzi stravou a rakovinou
- Niektoré potraviny zvyšujú riziko nádorov o desiatky percent
- Odborník odhaľuje súvislosti medzi stravou a rakovinou
- Niektoré potraviny zvyšujú riziko nádorov o desiatky percent
Keď si pravidelne otváraš balík chipsov, k tomu si naleješ sladený nápoj a cez víkend si dopraješ fast food, je to niečo podobné, ako neustále prikladať malé polienka do ohňa. Oheň však v tomto prípade nehorí v krbe, ale v tvojom tele, upozorňuje certifikovaný dietológ Bartek Kulczyński vo svojom videu.
„Postupom času tieto zdanlivo úplne bežné stravovacie voľby začnú pôsobiť ako palivo, ktoré podporuje zápal v organizme, narúša činnosť buniek a vytvára prostredie priaznivé pre rozvoj rakoviny,“ varuje odborník. Podľa jeho slov až tretina nádorových ochorení súvisí s tým, čo jeme a pijeme.
Ani umelé sladidlá nie sú bezpečné
Kulczyński označuje sladené nápoje za najhorší typ potraviny pre naše zdravie. Vysoký obsah cukru prudko zvyšuje hladinu glukózy v krvi, podporuje ukladanie tuku, inzulínovú rezistenciu a chronický zápal. Vytvárajú tak podmienky, v ktorých sa nádorovým bunkám mimoriadne darí.
„Vedci zanalyzovali 27 štúdií, na základe ktorých si všimli dôležitú súvislosť. Konkrétne ženy, ktoré pravidelne pili sladené nápoje, mali o 14 % vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka. U mužov sa zase pozorovalo o 18 % vyššie riziko výskytu rakoviny prostaty. A to, žiaľ, nie je všetko. V roku 2023 totiž vyšla vedecká práca, ktorá ukázala, že ohrozený je aj náš pankreas,“ upozorňuje dietológ.
„Odborníci zistili, že osoby, ktoré každý deň vypili aspoň jednu porciu nápoja typu cola, mali až o 55 % vyššie riziko rozvoja tohto typu nádoru,“ dodáva. Tieto zistenia sa zhodujú aj so štúdiou publikovanou v časopise The BMJ, ktorá sledovala desaťtisíce ľudí. Ukázalo sa, že už malé zvýšenie príjmu sladených nápojov súvisí s vyšším výskytom rakoviny, najmä rakoviny prsníka.
Mnohí sa rozhodnú vymeniť cukor za umelé sladidlá, pretože veria, že tým problém vyriešia. Kulczyński však pripomína, že ani pri sladidlách neexistuje 100 % bezpečnosť. Jedna metaanalýza z roku 2022 dokonca ukázala, že pri nápojoch sladených sladidlami stúpa riziko leukémie približne o 15 % pri každej dennej porcii navyše.
Zvyšuje riziko rakoviny až o 140 %
Ďalšou skupinou potravín, na ktoré Kulczyński upozorňuje, sú vyprážané jedlá, či už živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Olej, ktorý sa dlhodobo zahrieva pri vysokých teplotách, vytvára látky s potenciálom poškodiť DNA a podporiť rakovinové zmeny v bunkách.
Kulczyński cituje štúdie, podľa ktorých ľudia, ktorí pravidelne jedia vyprážané jedlá, čelia až o 52 % vyššiemu riziku rakoviny žalúdka. „Okrem toho staršie vedecké práce ukazujú, že strava bohatá na vyprážané jedlá môže zvýšiť riziko rakoviny prostaty o 35 %,“ varuje odborník.
Moderné metaanalýzy tieto obavy potvrdzujú. Súhrn štúdií publikovaný v časopise Nutrients ukázal, že častý príjem vyprážaných jedál výrazne zvyšuje riziko rakoviny žalúdka a prekanceróznych lézií žalúdočnej sliznice.
S tým súvisí aj zvýšené množstvo soli. „Dlhodobý nadmerný príjem soli a slaných potravín môže súvisieť s vyšším výskytom rakoviny žalúdka. A nemám na mysli riziko vyššie o 2, 5 či dokonca 10 %. Hovoríme o riziku vyššom až o 68 %. U niektorých ľudí môže toto riziko prekročiť dokonca 140 %,“ varuje Kulczyński.
Vysoká koncentrácia soli priamo poškodzuje sliznicu žalúdka, teda jeho dôležitú ochrannú vrstvu. Oslabená stena žalúdka je potom náchylnejšia na pôsobenie rôznych toxických látok nachádzajúcich sa v potrave.
Nebezpečenstvo sa skrýva aj v obaloch
Dietológ vo svojom videu neupozorňuje len na samotné potraviny, ale aj na obalový materiál. Bisfenol A, ktorý sa nachádza v plastoch, konzervách a ďalších výrobkoch, môže z obalu prechádzať do potraviny a následne do ľudského tela, kde narúša hormonálnu rovnováhu.
Štúdia zo španielskej časti veľkej európskej kohorty EPIC sledovala koncentrácie bisfenolu A v krvi a poukázala na súvislosť medzi vyššou expozíciou a rizikom rakoviny prsníka a prostaty.
Podobne sa správajú aj bisfenol S či ftaláty, ktoré zmäkčujú plasty, najmä materiál na báze PVC. Výskumníci ich opisujú ako látky, ktoré zasahujú do hormonálneho systému. Pri dlhodobej expozícii sa spájajú s poruchami plodnosti, hormonálnymi zmenami a zvýšeným rizikom niektorých nádorov.
„Ich zdrojom je vysoko spracovaná strava, najmä fastfoody balené v plastových miskách či obaloch, ktoré môžu obsahovať a uvoľňovať ftaláty priamo do jedla,“ varuje odborník.
Kulczyński preto odporúča obmedziť kontakt potravín s plastom, najmä pri teplých jedlách, tukoch a kyslých produktoch, prípadne uprednostniť obaly s nápisom „BPA-free“.
Na záver dietológ varuje pred alkoholom. Podľa neho škodí už v relatívne malých dávkach. Zvyšuje riziko rakoviny ústnej dutiny, pažeráka, hrtana, hrubého čreva a ďalších orgánov. Svetová nadácia pre výskum rakoviny pripomína, že pri alkohole neexistuje bezpečná dávka z hľadiska prevencie nádorov.
Čítaj viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Youtube, BMJ, Nutrients, Pubmed, WCRF