Trio študentov dokazuje, že food biznis sa dá na Slovensku rozbehnúť aj v 19-tich

  • Michal Janko, Jakub Kalmár a Martina Kráľovská sú bývalými spolužiakmi z košického gymnázia, ktorí rozbiehajú nevídaný biznis. Podporu už získali od odborníkov aj prezidenta Kisku.
herbikcover
herbik.sk
  • Michal Janko, Jakub Kalmár a Martina Kráľovská sú bývalými spolužiakmi z košického gymnázia, ktorí rozbiehajú nevídaný biznis. Podporu už získali od odborníkov aj prezidenta Kisku.

Trio študentov z Košíc spojilo svoje sily a prinášajú na náš trh novú spoločnosť s názvom Herbik. Tá sa špecializuje na výrobu jedinečných želé cukríkov vyrobených zo slovenských surovín. Okrem skvelej chuti majú pomôcť ľuďom lepšie zaspávať.

Keď sa zo školského projektu stane plnohodnotný biznis

Prvotnú ideu dostali študenti ešte v roku 2014, a to v rámci predmetu aplikovaná ekonómia. Študenti tam s pomocou učiteľov a mentorov z biznisu budujú imaginárne firmy a vypracúvajú pre ne biznis plány.

Mladí Košičania však svoj školský projekt nechceli nechať len na papieri a rozhodli sa ho zrealizovať aj v praxi. O skvelom potenciále ich projektu svedčí aj niekoľko ocenení, ktoré za svoj unikátny projekt získali. Nejde pritom o žiadny malý biznis. Už jeho rozbeh stojí 330-tisíc eur.

Nápad cukríkov na dobrý spánok sa páči aj odborníkom

O tom, že myšlienka Herbik cukríkov nie je na zahodenie, svedčí aj prvé miesto na súťaži Business Idea. Pozitívne ohlasy na svoje cukríky však dostali aj od vedenia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) či od prezidenta SR Andreja Kisku.

„Úplne na začiatku sme si povedali, čo vlastne chceme zlepšiť. Prišli sme na to, že chceme vyvinúť niečo, čo študentom pomôže rýchlo zaspať po stresujúcom dni, nech ďalší deň môžu ísť znova naplno. Tak sme sa dopracovali k želatínovým cukríkom s prírodnými extraktmi bylín na upokojenie,“ hovorí Michal pre etrend.sk.

Z kuchyne do továrne

Študenti v súčasnosti varia cukríky v domácej kuchyni bez špeciálnych technológií. Prísť však na ten správny recept nebola prechádzka ružovou záhradou, študenti sa ale nevzdali a po mnohých pokusoch a omyloch objavili tú správnu receptúru, s ktorou chcú na trhu preraziť.

Prax motivuje viac ako poučky

Svoj nápad však trio nerozvíja len v školskej lavici a doma v kuchyni. Herbik oslovuje aj firmy. Priamo v  AT&T absolvovali školenie, na ktorom získali cenné tipy z praxe, ako posunúť svoj biznis dopredu.

Práve priamy kontakt s firmami je podľa študentov tou správnou cestou, ako mladých ľudí motivovať k aktivite. Novú generáciu už v dnešnej dobe nebaví sedieť na jednom mieste a počúvať, ako to asi vo firmách chodí. Študenti to potrebujú vidieť a zažiť na vlastnej koži, až potom začnú brať veci vážne a realizovať vlastné podnikateľské nápady.

Ďalším krokom spoločnosti Herbik má byť zahájenie výroby v prenajatej továrni, a to už v lete 2019 v Košiciach. Nielen, že cukríky Herbik budú vyrábané na Slovensku, dokonca aj suroviny majú pochádzať od lokálnych dodávateľov. Želatínu majú študenti dohodnutú z liptovskomikulášskej Gelimy a bylinky od pestovateľa Agrokarpaty Plavnica.

zdroj: etrend.sk,herbik.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech