Ty Somaru: Do Bratislavy priniesli horúcu vlnu z Mexika a ochutili ju ostrým humorom

  • Miluješ temperamentné jedlá, ktoré ťa postavia zo stoličky?
  • Bratislava má nový street food, ktorý musíš ochutnať
  • Za počinom Ty Somaru stoja Kubo Jurkovič a Jakub Ptačin
  • Dostanú ťa nielen chutným jedlom, ale aj zlým humorom
befunky-collage-11
Ty Somaru
  • Miluješ temperamentné jedlá, ktoré ťa postavia zo stoličky?
  • Bratislava má nový street food, ktorý musíš ochutnať
  • Za počinom Ty Somaru stoja Kubo Jurkovič a Jakub Ptačin
  • Dostanú ťa nielen chutným jedlom, ale aj zlým humorom

Bratislavská gastro scéna sa neustále rozrastá o nové projekty, ktoré chcú zaplniť bruchá ľudí niečím originálnym. Najnovšou namotávkou je street food Ty Somaru, ktorý už pár mesiacov rozpaľuje okolie Kamenného námestia svojimi ostrými mexickými chuťovkami. Ku každému burritu dostaneš grátis aj dávku humoru, či chceš alebo nie. Chalani si jednoducho idú svoje, baví ich to a svojou energiou dostanú aj teba.

My sme Kuba Jurkoviča a Jakuba Ptačina trochu vyspovedali a zistili pre teba viac:

Obaja ste na Slovensku známi z rôznych projektov, ktoré však majú ďaleko od gastra. Prečo práve tento biznis?

Kubo J.: Pre mňa to bol asi taký prirodzený vývoj. Túto myšlienku som nosil v hlave roky, až prišiel impulz do toho skočiť a opustiť ostatné sféry, ktorým som sa dovtedy venoval. Každopádne mi predošlé projekty neskutočne pomohli v budovaní Ty Somaru. 

Jakub P. : Mne mexické jedlo roky chutilo, vždy som ho jedol v Amerike, Nemecku, ale aj Česku. Čakal som, že to tu spraví niekto iný tak, ako som to mal rád. Keď to nespravil, spravili sme to my.

Neoľutovali ste to ešte? :)

Kubo J.: Každý deň, a tak isto každý deň nás to neprestáva baviť. :)

Prečo mexická kuchyňa? Ste takí veľkí fanúšikovia alebo ste videli priestor na trhu?

Kubo J.: V prvom rade vôbec nešlo o priestor na trhu. Ja osobne som veľký fanúšik mexickej kuchyne a rôznych experimentov s ňou spojených. Celkovo mexická kultúra ma neskutočne priťahuje a inšpiruje. Fakt, že je to u nás diera na trhu, tomu už len pekne hral do karát. 

Jakub P: Ja to jednoducho chcem jesť a sám som u nás asi každý deň. Burrito bowl, teda burrito v miske, jedávam už roky, odkedy som to prvý krát ochutnal v Chipotle. 

Koľko trvala realizácia projektu od nápadu po otvorenie? Čo bolo najnáročnejšie?

Kubo J.: Trvalo to približne rok, ak počítam od nášho prvého stretnutia s Kubom, cez vypracovanie projektu, až po realizáciu. Najnáročnejšie podľa mňa nie je rozbehnutie, ale skôr udržanie samotnej úrovne a jej neustále zvyšovanie.

Jakub P.: No, a to je nekončiaci proces. Ak ste u nás boli po otvorení a teraz, tak je to 100 a 1. O mesiac budeme zase inde, snažíme sa stále posúvať a stále je kopa vecí, ktoré môžu byť lepšie.

Ako sa vám podarilo získať priestory v takej super lokalite?

Kubo J.: Úplnou náhodou. Ako aj všetky najlepšie veci v mojom živote. :) Po troch mesiacoch hľadania priestoru som už išiel domov zúfalý so sklonenou hlavou a zrazu vidím prázdny výklad. Tak som si to po týždni neustálych telefonátov a emailov vybojoval.

Do povedomia ste sa dostali nielen burritami či tacos, ale aj humorom. Čo inšpirovalo názov Ty Somaru a celú komunikačnú stratégiu?

Jakub P.: Asi to, že všetko je nuda, každý sa snaží ísť tou bezpečnou a často nudnou cestou, všetko je na jedno kopyto a máločo má nejaký názor. Okrem toho sme chceli mať značku, kde môžeme spraviť vlastne čokoľvek a nikdy to nebude zlé. Máme svojský štýl humoru a rozhodli sme sa to povýšiť priamo na značku. Denne ješ minimálne trikrát, tak prečo by si si popri tom nemohol vypočuť nejakú somarinu?

Čo nájdeme na vašom menu? Bude sa sezónne obmieňať?

Kubo J.: Na našom menu nájdeš burrito, quesadillu a tacos v rôznych obmenách, respektíve podľa druhu mäsa a salsy. Ďalej ponúkame polievky, ktoré meníme na dennej či dvojdennej báze. Vždy však ide o vegánsku verziu. Ďalej sú to také vychytávky, ako špeciálny secret sauce, takzvaná podpultovka, či originálne mexické limonády Jarritos. Určite plánujeme sezónne záležitosti, či už pôjde o „bežné“ jedlá, ako chilli con carne, alebo rôzne drobnosti, ako sezónnu salsu, polievku či iné vychytávky, ktoré by som však nerád prezrádzal.  

Snažíte sa o autenticitu alebo si chute prispôsobujete podľa seba?

Kubo J.: Určite sa snažíme o autentickú kuchyňu. Samozrejme, je nám jasné, že je pred nami ešte dlhá cesta, keďže sme často obmedzení čerstvosťou surovín alebo ich dostupnosťou.

Za pár mesiacov ste dostali pár skvelých recenzií, no aj sťažností, či už na studené burritá, vypredané jedlá alebo málo štiplavé omáčky. Podarilo sa vám to už vychytať?  

Kubo J.: Popravde, sťažností som čakal viac, ale nie kvôli tomu, že by som si nebol našimi produktmi istý, ale skôr preto, že u nás sa úspech neodpúšťa. Čo sa týka studených burrít či vypredaných jedál, s tým sa nie vždy dá niečo robiť, keďže to závisí od mnohých faktorov, ale minimálne vždy zákazníkovi ponúkneme kompenzáciu, či už v podobe vrátenia peňazí alebo ďalšej konzumácie zdarma. Na každú zlú recenziu reagujeme a hľadáme chybu a následné zlepšenie.

No a štipľavosť omáčok je kapitola sama o sebe. Už sme dokonca premýšľali, že urobíme viac variánt, pretože to, ako človek cíti pálivosť, je tak široká škála, že je nemožné ju univerzálne pokryť. Navyše, keď sa často táto škála pálivosti u jedného človeka pohybuje, je naozaj ťažké, ba priam nemožné, nájsť univerzálne štipľavú salsu pre všetkých. Ale aj tak sa o to snažíme! :)

Máte nejakú fun story spojenú s Ty Somaru? 

Kubo J.: Keďže sme sa predtým ničomu podobnému nevenovali, tak bizarné situácie vznikajú zákonite každý deň. Od toho, keď som kúpil gril a myslel si, že ho stačí len strčiť do zásuvky, po to, keď sme zamurovali dvere do skladu obchodného domu Tesco, lebo sme ich o druhej ráno vyvalili. Radi každému prezradíme viac humorných príhod live v našej prevádzke. :)

Plánujete nejaké novinky, z ktorých odpadneme?

Kubo J.: Plánujeme, no nechceli by sme ich prezrádzať. Ale áno, odpadnete.

Čoskoro začína sezóna letných fesťákov. Uvidíme vás na niektorom?

Kubo J.: Uvidíte nás dokonca na viacerých!

Ak tvoje chuťové bunky túžia po horúcom Mexiku, prídi ho ochutnať k Ty Somaru a možno ho budeš cítiť ešte na druhý deň.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech