Už nikdy nemusíš byť sklamaný zo zlého vína. Elektrický jazyk ochutná každý nápoj za teba

  • Vedci zo spoločnosti IBM vyvinuli nový prístroj Hypertaste, ktorý ochutná snáď všetko
  • Jeho analýza trvá menej než minútu a v budúcnosti môže nájsť využitie v nespočetne veľa prípadoch
zdroj: Zdroj: unsplash.com / IBM/VICTOR TANGERMANN
  • Vedci zo spoločnosti IBM vyvinuli nový prístroj Hypertaste, ktorý ochutná snáď všetko
  • Jeho analýza trvá menej než minútu a v budúcnosti môže nájsť využitie v nespočetne veľa prípadoch

Predstav si, že by si sa pri objednaní vína už nikdy nemusel sklamať z príliš suchej či sladkej chuti a presne by si vedel, čo si objednáš. K tomu ti môže napomôcť nový vynález spoločnosti IBM. Písal o ňom aj portál Futurism.com.

Má názov Hypertaste – elektrický jazyk, pretože dokáže do detailu cítiť každú chuť a jej chemickú zlúčeninu. Táto nová hračka má však obrovský potenciál byť nápomocná v mnohých smeroch. Je nespočetne veľa chutí, ktoré ľudský jazyk neochutnal a ani nemôže. Hypertaste by mohol predstavovať revolúciu v ich spoznávaní.

Hypertaste umožní ochutnať všetko

Nový vynález predstavuje pre chemickú a vedeckú obec zjednodušenie identifikovania tekutiny bez toho, aby museli vedci vyhľadávať špecializované laboratória. Využití by to malo hneď niekoľko.

Predstav si, aká by to bola pomoc pre tých, ktorí sa zaoberajú skúmaním pitnej vody či tej v jazerách, výrobcom, ktorí chcú overiť pôvod surovín alebo ľuďom odhaľujúcim falošné značky vín či whisky.

IBM unveils 'Hypertaste,' an electric tongue that can 'taste test' and analyze liquids on the fly

Gepostet von PSK-Pro Simulation Karera am Dienstag, 16. Juli 2019

Ako to celé funguje?

Hypertaste spoznáva chute prostredníctvom tzv. combinatorial sensing, čo znamená, že neidentifikuje každú molekulu oddelene, ale individuálnymi receptormi ich určuje simultánne.

Prístroj taktiež môže získať o niečo iné dáta, keď ochutná nami dobre známy nápoj, pretože je možné, že nemáme na špecifické chute vyvinuté senzory a vníma ho o čosi inak ako my. Hypertaste používa na rozoznanie všetkých chutí elektro-chemické senzory.

„Kľúčom úspešného fungovania elektrochemických senzorov sú polymérne povlaky pokrývajúce každú elektródu. V našom laboratóriu v Zürichu sme tieto povlaky, ktoré sú navrhnuté prijímať veľké množstvá chemických informácií, syntetizovali a zmenšili ich na najmenšiu možnú veľkosť,“ informoval vo výstupnej správe vedecký pracovník projektu Patrick Ruch.

Meranie ti zaberie menej než minútu

Príslušné hodnoty tekutiny, ktoré si nameral do prístroja, sa odošlú do aplikácie na mobile či tablete. Aplikácia prenáša dáta cez cloud a pri výsledkoch ti zároveň odhalí, na ktorú kvapalinu sa tá tvoja najviac chemicky podobá. Proces podľa vedcov zaberá menej než minútu a zmerať ho vie v podstate každý.

‪Heard about IBM’s Hypertaste? Put into liquid it compares chemicals to a known database sensitive enough to even…

Gepostet von Steve Palec am Mittwoch, 17. Juli 2019

Ďalšie využitie

Na základe získania detailnej informácie, ktorú každá tekutina nesie, by mohli mať vedci prístup k chemickým rozborom telesných tekutín, ktoré niekedy trvajú aj hodiny. Po novom by prístroj mohol odobrať moč či krv a do minúty by lekárovi poskytol dáta.

Škála využitia tak malého prístroja je fakt obrovská. „Sme presvedčení, že postupom budúcich vylepšení bude používanie prenosných chemických senzorov vyhovovať potrebám mnohých priemyselných odvetví, pokiaľ ide o rýchle a mobilné odoberanie komplexných tekutín,“ dodáva vedecký pracovník Patrick Ruch.

Zdroj: IBM, Futurism.com

Najnovšie video