Úžasná zelená škola vo francúzských horách

  • Projekt, ktorý si vyžadoval úplnú demoláciu a následne znovuvybudovanie tohto zeleného komplexu. Cieľom architektov bolo postaviť školu v čo najväčšej symbióze s prírodou. Vznikla z toho táto zelená škola, ktorá môže ísť celému svetu príkladom. Do takejto školy by si určite chodieval s väčšou chuťou, je tak?
jean-moulin_matthew-1020x610
inhabitat.com
  • Projekt, ktorý si vyžadoval úplnú demoláciu a následne znovuvybudovanie tohto zeleného komplexu. Cieľom architektov bolo postaviť školu v čo najväčšej symbióze s prírodou. Vznikla z toho táto zelená škola, ktorá môže ísť celému svetu príkladom. Do takejto školy by si určite chodieval s väčšou chuťou, je tak?

Strednú školu Jean Moulin v meste Revin, vo Francúzsku, postavili v trávnatom kopci v roku 1960. Avšak, v priebehu rokov sa stará budova začala rozpadať kvôli zanedbaniu a nepriaznivému počasiu. Keď sa mesto rozhodlo poškodenú štruktúru budovy zrekonštruovať, oslovili firmu Duncan Lewis Scape, ktorá udržala školu úzko spätú s prírodou prostredníctvom radového odstupňovania „lesných balkónov“.

zdroj: inhabitat.com

Úradníci boli otvorení rôznym nápadom a podobám novej budovy, boli však pevne presvedčení, že chcú zachovať silné prepojenie štruktúry budovy s jeho prirodzeným prostredím.

zdroj: inhabitat.com

zdroj: inhabitat.com

Stav budovy bol natoľko zlý, že boli potrebné masívne zásahy a opravy, najmä pokiaľ ide o azbest, ktorý bol pri pôvodnej stavbe použitý.

zdroj: inhabitat.com

zdroj: inhabitat.com

Projekt začal demoláciou.

zdroj: inhabitat.com

Škola je rozdelená do radov, ktoré sú tvorené nízko podlažnými terasami postupne vystupujúcimi z prirodzenej typografie hory, pokrytej hustou vegetáciou, vysokými stromami, kríkmi a skalami. Komplex je postavený na horskom základe, rozprestiera sa na hrebeni s výhľadom na rieku. Najnižšiu časť komplexu tvorí športový areál s bežeckou dráhou, inteligentnou posilňovňou a kryté basketbalové, volejbalové a tenisové plochy.

zdroj: inhabitat.com

zdroj: divisare.com

Učebne sú umiestnené pod terasami so zelenými „pásmi“, a vďaka strategickej orientácií a veľkého množstva okien, majú veľa denného svetla, rovnako ako krásny panoramatický výhľad na zelené údolie.

zdroj: inhabitat.com

zdroj: divisare.com

Interiér školy taktiež kopíruje prirodzenú stráň kopca. Spoločenský priestor, La Place, je využívaný počas prestávok a na odpočinok. Podľa architektov, tento návrh školy je nielen obdivuhodný z hľadiska priestoru, ale taktiež aj z možnosti monitorovať ľahko študentov.

zdroj: inhabitat.com

zdroj: inhabitat.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech