Úžasný výsledok medzigeneračnej spolupráce architektov

  • Dielo profesorky Aleny Šrámkovej a jej mladých kolegov Lukáša Ehla a Tomáša Koumara. Dom sa nesnaží zaujať formálnym experimentom alebo efektnou "inakosťou". Na pohľad jednoduchá architektúra vyniká premysleným osadením do terénu, proporciou a dôsledným detailom. Medzigeneračná spolupráca prináša výborné výsledky.
collagedfghj
Rudolf Skopec
  • Dielo profesorky Aleny Šrámkovej a jej mladých kolegov Lukáša Ehla a Tomáša Koumara. Dom sa nesnaží zaujať formálnym experimentom alebo efektnou "inakosťou". Na pohľad jednoduchá architektúra vyniká premysleným osadením do terénu, proporciou a dôsledným detailom. Medzigeneračná spolupráca prináša výborné výsledky.

Objekt stojí v kopci nad pravým brehom Vltavy, v blízkosti starej záhradkárskej kolónie na hranici chráneného územia. Pozemok má nepravidelný lichobežníkový tvar orientovaný pozdĺž ulice. Mierne sa zvažuje na severovýchod. Juhozápadnáu časť záhrady tvorí terénny val vyvýšený o 4 až 6 m nad zvyšnú časť parcely.

foto: Rudolf Skopec

Rodinný dom jednoduchého kvádrového tvaru je z časti zapustený do terénu. Má jedno podzemné a dve nadzemné podlažia. Dom svojim architektonickým a dispozičným stvárnením reaguje na výraznú plasticitu a prevýšenie terénu. Pôdorys so stranami 15 a 6,75 m je orientovaný kolmo na ulicu. Napriek zastavanej ploche necelých 140 m2 ide o pohodlné a priestorné bývanie.

foto: Rudolf Skopec

Prevádzka domu je rozčlenená na tri výškové úrovne. V suteréne sa nachádza samostatná garsónka, technické zázemie a tiež garáž pre dva automobily. V garsónke sa dá bývať, ale rovnako dobre môže slúžiť ako kancelária, štúdio alebo ateliér.

Do domu sa vstupuje na úrovni prvého nadzemného podlažia – nočnej časti domu. Nachádzajú sa tu tri izby so spoločným sociálnym zariadením, pričom z každej miestnosti sa dá vyjsť priamo do záhrady.

Tretie – najvyššie podlažie podlažie necháva naplno rozvinúť svoj spoločenský charakter. Otvorená dispozícia s veľkými presklenými plochami prepája obývaciu izba s kuchyňou a jedálňou. Miestnosť plná svetla je priamo prepojená s južnou terasou  a ponúka výhľady na tri svetové strany.

Všetky úrovne domu sú okrem schodiska prepojené aj výťahom. Dom je bezbariérový, výškový rozdiel nebude prekážkou ani v budúcnosti.

Objekt rodinného domu a garáže je navrhnutý ako monolitická železobetónová konštrukcia. Nosné zvislé konštrukcie tvoria obvodové steny hrúbky 180 mm. Železobetónové konštrukcie objektu a garáže sú samostatné dilatačné celky.

Dom je osadený do zelene, v záhrade nájdeme minimum spevnených plôch. Záhrada sa vyznačuje jednoduchosťou a prehľadnosťou, zodpovedajú charakteru domu. Zatrávnená plocha prístupná izieb na prízemí je využívaná ako pobytová terasa. Súkromný priestor chráni z juhozápadu vysoký zemný val. Exteriérové úpravy vyžadujú minimum údržby, stačí občas pokosiť trávnik.

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

Obvodový plášť domu tvoria lícové tehly v prírodnej farebnosti. Oporné múry a steny garáže sú z pohľadového betónu. Okná, dvere a pevné presklené časti sú vsadené do čiernych hliníkových rámov. Rovnakú farbu majú tiež garážové brány, oplechovanie a ostatné kovové detaily. Väčšina presklených plôch je vybavená vonkajším tienením.

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

foto: Rudolf Skopec

Od prvotnej skice z roku 2006 sa koncept nezmenil  O jeho ďalšom osude bolo rozhodnuté od začiatku.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech