V centre Pezinka stojí majestátny zámkový komplex, v ktorom sa budeš cítiť ako v rozprávke

  • Prvý dojem je obzvlášť dôležitý – na pracovnom pohovore, pri zoznámení so svokrovcami, na prvom rande, pri hľadaní vysnívanej dovolenkovej destinácie a vlastne kedykoľvek v živote
  • Najväčším kúzlom prvého dojmu je, že ho môžete urobiť iba jedenkrát. Buď, alebo
  • Jasné, faux pas sa môže prihodiť, vtedy však musíte vynaložiť nadľudské úsilie, aby ste pokrivený prvý dojem napravili
Ondrej Bobek, Tomáš Turek
  • Prvý dojem je obzvlášť dôležitý – na pracovnom pohovore, pri zoznámení so svokrovcami, na prvom rande, pri hľadaní vysnívanej dovolenkovej destinácie a vlastne kedykoľvek v živote
  • Najväčším kúzlom prvého dojmu je, že ho môžete urobiť iba jedenkrát. Buď, alebo
  • Jasné, faux pas sa môže prihodiť, vtedy však musíte vynaložiť nadľudské úsilie, aby ste pokrivený prvý dojem napravili

Často to býva tak, že niekto dokáže robiť skvelý prvý dojem a potom sa už bez väčšej námahy vezie na pozitívnej vlne. Už menej sa však stáva, že niekto na nás urobí výborný prvý dojem a čím lepšie ho spoznávame, čím dlhšie sme v jeho spoločnosti, tým väčšmi sme ohúrení, fascinovaní, očarovaní. A presne toto dokáže Šimák Zámok.

Prechádzate príjemným centrom Pezinka, náhle sa pred vami zjaví majestátny zámkový komplex, ani neviete ako a už stojíte na nádvorí a kocháte sa. Vašu pozornosť prirodzene pritiahne veľké schodisko a dvojkrídlové francúzske dvere.

zdroj: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

Neviditeľná ruka zámku vás vtiahne dnu a pred vami sa zjaví noblesná recepcia, na ktorej by ste na svoj apartmán s chuťou počkali aj 20 minút, a vľavo presklená stena s rozprávkovými sklenými vázami, ihlanmi, soškami, jednoducho malá galéria. Zrazu sa pozriete cez číre sklo a vidíte neuveriteľný priestor: sme ešte na Slovensku, alebo sme sa teleportovali do Francúzska?

zdroj: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

Tu na vás čaká zámocká Palffy restaurant, pod vedením špičkového šéfkuchára Martina Nováka. Počas krátkej chvíľky jeho voľna, sedíme spoločne pri jednom stole a rozprávame sa. Takmer dvojmetrový potetovaný chlap ako hora sedí spokojne vo svojom novom kráľovstve, ktoré vymenil za bratislavský Fach, a žiari chuťou do práce a energiou.

Na otázku, čo pre hostí pripravuje, ešte trochu tajnostkársky hovorí: „Určite sa snažíme byť veľmi lokálni a náš patriotizmus je cítiť v tom všetkom, chceme fungovať vo veľkej miere z lokálnych vecí, ktoré nám tu dáva príroda. Napríklad ryby sú  z neďalekých rybníkov zo Stupavy, nejdeme do žiadnych morských experimentov.  V našej reštaurácií je cítiť francúzsky posh štýl, atmosféru reštaurácie od Ducassa. Aj preto sa budeme snažiť ísť francúzsko-klasickou cestou. Okrem toho mi učaroval aj škandinávsky štýl, takže sa musím z toho nejako vysomáriť a variť tak, ako mi srdce káže. Ťažko teraz povedať, čo to bude konkrétne. Človek varí tak, ako to cíti. Čo mám na srdci, to dám aj na tanier. Každopádne: budem to ja,“  dopovie a usmeje sa.

zdroj: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

Ak sa hovorí, že jedia aj oči, interiér Palffy restaurant je najlepším predkrmom. Štýl, ktorý nedáte do žiadnej škatuľky, dizajn, na ktorom si dali obzvlášť záležať, nenechali tu nič na náhodu, aj posledný obrúsok, či dezertná vidlička boli starostlivo vybrané. I nádobu na dáždniky vydražil na viedenskej aukcii dokonca sám majiteľ. Toto je miesto, ktoré sa nepotrebuje na nič hrať, toto je reštaurácia, ktorá vás ohúri už iba tým, že je.

Barový pult čalúnený zamatom v kráľovskej modrej s historickým kávovarom lákajú vychutnať si šálku espressa či miešaný drink. Pri Kalichu grófa Pálffyho vás zaujme, že nad strojom namiesto zvyčajných fľašiek s kvalitným koňakom tancujú tri porcelánové kurtizány. Prečo to nerobiť inak – odvážne, kultivovane, no hlavne po svojom?

zdroj: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

Kontrast tradičných vzorov slovenskej majoliky na kobercoch a posh zariadenia s krištáľovými lustrami vytvára ťažko opísateľnú (a na prvý dojem možno aj predstaviteľnú) harmóniu. Štyri kreslá pri krbe obloženým mramorom zase pritiahnu nejedného palatína s kalichom, obzvlášť v chladnejšom počasí. V teplejších dňoch zase vytvoria magickú atmosféru otvorené francúzske dvere, ktoré prirodzene prepájajú reštauráciu s vonkajšou terasou s výhľadom na zámocký park.

„Okrem zážitkovej gastronómie sa naši hostia môžu obzvlášť tešiť na raňajky. Na tých si chceme dať špeciálne záležať,“ hovorí Food and Beverage manažér Lukáš Špilák a ukazuje smerom k mramorovému raňajkovému pultu, na ktorom sa vynímajú 3 strieborné chafingy. Detaily, tie skutočne dokážu veľké veci.

zdroj: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

zdroj: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

zdroj: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

Reštaurácia Pálffy si vás dokáže podmaniť aj bez toho, aby ste do nej vstúpili – stačí už len nahliadnuť cez presklenú stenu. Ak sa aj samotné zážitkové menu vydá rovnakou cestou ako Šimák Zámok – neprestať ohurovať a ešte postupne pridávať –, na slovenskej gastronomickej mape pribudne ďalšie miesto s titulom „musieť zažiť“. Koncept pod vedením šéfkuchára Martina Nováka a F&B manažéra Lukáša Špilka nedáva totiž veľký priestor na pochybnosti.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá