V Martine si otvorili vietnamské bistro. Teraz chcú precestovať Vietnam a priniesť na Slovensko, čo tu chýba

  • Vo vietnamskom bistre NhaBe nájdeš kombinácie chutí, na aké len tak ľahko nenatrafíš
  • Svoje gastro umenie chcú teraz posunúť na celkom inú úroveň
  • Ich plánom je precestovať Vietnam a natočiť tu film, v ktorom otvoria dôležité témy v našej spoločnosti
bigg
archív NhaBe
  • Vo vietnamskom bistre NhaBe nájdeš kombinácie chutí, na aké len tak ľahko nenatrafíš
  • Svoje gastro umenie chcú teraz posunúť na celkom inú úroveň
  • Ich plánom je precestovať Vietnam a natočiť tu film, v ktorom otvoria dôležité témy v našej spoločnosti

Za konceptom NhaBe stojí 26-ročný Namo a Ivana z Martina. Svoj vzťah sa rozhodli posunúť dopredu netradičným spôsobom – budovaním rodinného podniku. Namo je polovičný Vietnamec, ktorého otec je v gastronomickom biznise profesionálom. Nama vždy hnevalo, že sa Vietnamci na Slovensku schovávajú za ázijské bistra, kde často vôbec nejde o vietnamskú kuchyňu. Aj preto vzniklo NhaBe, ktoré je už na prvý pohľad či sústo úplne iné.

zdroj: NhaBe

Otvorili síce úspešné vietnamské bistro, ale to im nám nestačí a ľuďom chcú dať viac. Ich najnovším plánom je precestovať Vietnam a natočiť film. Cieľom je lepšie precítiť kultúru a gastronómiu Vietnamu a filmom otvoriť dôležité témy v našej spoločnosti.  Ide však o finančne veľmi náročný projekt, preto naň spustili crowdfundingovú kampaň.

Všetky náklady spojené s cestou do Vietnamu, cestovaním, ubytovaním, stravovaním tam, plus workshopy a výstup v podobe filmu predstavujú pre 11-členný tím až 30 000 eur. Na polovicu spustili kampaň na Startlabe a na polovicu majú v pláne osloviť sponzorov. Podporiť tento projekt môžeš aj ty, priamo TU.

Aké kuchárske workshopy máte v pláne absolvovať? Pôjde o profesionálne lekcia alebo sa jednoducho chcete inšpirovať lokálmi?

Tým, že máme na juhu Vietnamu rodinu a známych, vieme sa dostať do viacerých reštaurácii a bistier. V pláne máme aj profesionálne workshopy zamerané hlavne na výrobu vlastných výrobkov, ako sú napríklad bagety a ryžové rezance. Chceme z Vietnamu priniesť nové chute a postupy, inšpirovať sa priamo vietnamským streetfoodom a tým vytvoriť u nás v bistre ešte autentickejšiu atmosféru Vietnamu.

zdroj: NhaBe

Aké špeciálne jedlá by ste chceli na Slovensko z Vietnamu určite priniesť? Čo tu chýba?

Jedlá ako také nie je problém pripraviť aj zo surovín dostupných na Slovensku. Ale pri kvalite a zážitku z jedla rozhodujú detaily. To sú pri vietnamskej kuchyni najmä rôzne bylinky, omáčky, vlastné rezance alebo bagety.


zdroj: NhaBe

Prečo ste sa rozhodli z vašej cesty natočiť aj dokument? V čom bude ten váš iný, ako tie, ktoré sa dajú dnes na internete pozrieť?

Bola by to nevyužitá príležitosť, precestovať Vietnam a nepriniesť na Slovensko odtiaľ nejaký vizuálny materiál – či už profesionálne fotky alebo film. Zároveň čo my budeme cestovať po “gastro-mape Vietnamu” kameraman bude zachytávať situácie, kde nastane stret kultúr. Chceli by sme ukázať, že napriek rozdielnosti, vedia tieto dve kultúry spolu priateľsky fungovať. Ide s nami profesionálny kameraman, strihač a režisér v jednom Simon Seriš (Saymon production). Film bude iný hlavne svojim vizuálom, témou a obsahom, keďže ideme priamo do vietnamských rodín. Nebude to žiadny cestovateľský vlog. Premiéru filmu plánujeme v Amfiku v Martine, film by sme chceli priniesť aj do alternatívnejších kín v iných mestách na Slovensku.

Je v niečom vietnamská kultúra či mentalita podobná tej slovenskej? 

To by sme nechali na subjektívnom zvážení každého z nás. Film DaGa ponúkne stret kultúr a nahliadneme s ním hlbšie do vietnamskej mentality a kultúry. Určite tieto dve kultúry niečo spája aj rozdeľuje.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá