V meste, odkiaľ mnoho mladých Slovákov uteká, vedie úspešný biznis: V ponuke máme aj unikátnu kávu fermentovanú s mätou

  • Jeho pražiareň vznikla ako prirodzený vývoj baristu s túžbou napredovať
  • Úspešný biznis vedie v meste, z ktorého pre nedostatok príležitostí mnohí zutekali
Miroslav Boltvan: Inšpirácia a cesta k svetu kávy
archív Miroslav Boltvan, Unsplash
  • Jeho pražiareň vznikla ako prirodzený vývoj baristu s túžbou napredovať
  • Úspešný biznis vedie v meste, z ktorého pre nedostatok príležitostí mnohí zutekali

Miroslav Boltvan je kávový nadšenec a taktiež zakladateľ pražiarne kávy Barista Coffee Roasters. Pred desiatimi rokmi začal pracovať v jednej bratislavskej kaviarni, kde sa najprv venoval latte artu. Postupne však začal objavovať svet specialty kávy a jej spracovanie.

„Keď som sa prvýkrát dostal k specialty káve, vedel som, že som na správnej ceste. V tom čase som sa však stále viac sústredil na latte art. Postupne som začal získavať informácie o výberovej káve – o jej zbieraní, spracovaní a príprave. Hľadal som všetky možné informácie a učil sa, aby som sa stal dobrým baristom, ktorý vie pracovať práve s takouto kávou,“ spomína Miroslav.

V roku 2017 sa s manželkou vrátil z Bratislavy do ich domovského mesta Lučenec a otvorili kaviareň s názvom Barista. Ich cieľom bolo priniesť do mesta vynikajúcu kávu praženú na Slovensku.

Miroslav však neustále túžil posúvať sa ďalej, a tak asi po dvoch rokoch začal pražiť kávu sám a založil spomínanú pražiareň s názvom Barista Coffee Roasters.

Jedným z hlavných princípov a hodnôt, ktoré sa premietajú do Miroslavovho podnikania, je túžba ukázať ľuďom, aká môže byť káva chuťovo rozmanitá a čo všetko v sebe ukrýva. 

„Chcem, aby ľudia spoznali kávu, ktorá im vyvolá úsmev na tvári a pri ktorej si povedia ‚wow‘. Preto sa starám o výber čo najlepších a najzaujímavejších káv a dbám aj na ich správne praženie, aby som vyzdvihol plný potenciál kávových zŕn.“

Pokaziť sa dá veľmi jednoducho

Odborné znalosti a zručnosti pri príprave kávy sú pre Miroslava veľmi dôležité. Ak si chceš pripraviť výbornú šálku kávy, musíš jednoducho vedieť, ako na to.

„Pripraviť dobrú kávu nie je také jednoduché, ako ju pokaziť. Ak si kupujete kvalitnú výberovú kávu, určite ju nechcete pokaziť. Preto je dôležité mať odborné znalosti a zručnosti.“

68768769_492848814885632_703077949191022239_n

Pražiareň Barista Coffee Roasters sa usiluje o svoju jedinečnosť svojou vlastnou cestou. „Ja sa snažím robiť to najlepšie, ako viem. Snažím sa vyberať kávy s príbehom a úžasnou chuťou a pražiť ich tak, aby tá chuť ostala v zrnkách a nebola to len horká tekutina.“

Miroslav nám prezradil, že, paradoxne, nemá obľúbený druh kávy, pretože rád ochutnáva všetky kávy, ktoré ukrývajú zaujímavé chute a arómy. Nemá ani žiadny osobitný rituál pri jej pití, no najradšej si ju vychutnáva alternatívnym spôsobom prípravy, najlepšie cez populárne Hario V60.

Hario V60 je vyhľadávaný typ ručného kávovaru, ktorý je široko používaný medzi milovníkmi specialty kávy. Hario V60 sa skladá z trojuholníkovej keramickej či plastovej nádoby s veľkým otvorom na vrchu a zvláštnym špirálovitým žliabkom vo vnútri.

Tento žliabok je navrhnutý tak, aby umožňoval optimálny prietok horúcej vody cez kávové zrno a zároveň podporoval rovnomerné extrakcie kávových aróm.

gerson-cifuentes-xuZ0ouQYivY-unsplash
zdroj: Unsplash/gerson

Pre domácich nadšencov má Miroslav niekoľko tipov, ako si vychutnať kávu na úrovni profesionálov. Odporúča si zakúpiť dobrý filtrový systém a varnú kanvicu s nastaviteľnou teplotou, používať ručný mlynček na kávu, nezabúdať na váhu a, samozrejme, si vybrať výberovú kávu praženú na filtrovanie zo Slovenskej pražiarne.

Taktiež upozorňuje na dôležitosť kvalitnej vody, ktorá pomáha získať z kávy maximum chuťového zážitku.

Priama spolupráca s farmármi

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá