V noblesnom interiéri bratislavského hotela nájdeš novootvorený bar, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších

  • Na slovenskej barovej scéne v poslednom čase pribudlo pomerne veľa kvalitných barov, ktoré si držia naozaj vysoký štandard
  • Najnovšie si môžeš pre skvelý barmanský zážitok zájsť aj do novootvoreného Mirror Baru
  • Ide o miesto, ktoré kreatívne spája chute, vône a štruktúry s rešpektom k lokálnym zdrojom a životnému prostrediu
zdroj: archív Mirror Bar
  • Na slovenskej barovej scéne v poslednom čase pribudlo pomerne veľa kvalitných barov, ktoré si držia naozaj vysoký štandard
  • Najnovšie si môžeš pre skvelý barmanský zážitok zájsť aj do novootvoreného Mirror Baru
  • Ide o miesto, ktoré kreatívne spája chute, vône a štruktúry s rešpektom k lokálnym zdrojom a životnému prostrediu

Srdcom a hlavou Mirror Baru je Peter Marcina, manažér baru a držiteľ niekoľkých profesijných ocenení s vášňou pre najvyššie koktailové umenie. Spolu so svojím tímom stvoril v noblesnom historickom interiéri hotela Carlton dokonalý svet zmyslového zážitku nápojovej gastronómie. Nám Peter Marcina prezradil o jedinečnom Mirror Bare množstvo zaujímavostí.

zdroj: archív Mirror Bar

Mirror Bar je už na prvý pohľad veľmi nevšedný. Aký je jeho koncept?

Náš koncept sa nesie v základných troch pilieroch a to Classy, ktorý hotel Carlton úplne vystihuje a vnáša do tohto priestoru aj kus luxusu Art, keďže milujeme umenie v každom jeho obraze a o to viac v našom barmanskom svete. Celý Art koncept umocňuje galéria a mnoho umelcov, s ktorými spolupracujeme.

zdroj: archív Mirror Bar

Nature je samostatný pilier, ktorý má priniesť najväčší zážitok. Každý z nás miluje prírodu, je našou súčasťou, máme ju zakorenenú v DNA a poskytuje nám nezabudnuteľný zážitok. Bohužiaľ, v dnešnom ubehanom svete nemáme dostatok času na vychutnávanie si jej krás, a preto ju prinášame priamo pred našich hostí.

V rámci barmanskej scény si považovaný za skúseného barmana a profesionála. Čo všetko máš už z profesijného hľadiska za sebou?

Sám seba by som nenazval profesionálom, dokonca si myslím, že ľudia, čo to o sebe tvrdia, nimi nie sú. Som len obyčajný človek s veľkou chuťou pre svoje remeslo. Žijem tým každý deň a každým dňom sa snažím posunúť o kus ďalej. Vkladám do práce svoje srdce a svoje vízie, ako by podľa mňa mal bartending vyzerať.

zdroj: archív Mirror Bar

V gastronómii pracujem od svojich 15-ich rokov a prešiel som azda všetkými prácami v nej, od umývača pohárov, čašníka, barmana až po manažéra. Skutočnú lásku som objavil až v Skybare, kde ma ovplyvnil barový smer môjho mentora Antona Velicha a to zážitok, ktorý sa dá vytvoriť priamo v bare. Neskôr sa mi podarilo vyhrať pár súťaží a dokonca reprezentovať Slovensko na svetových finále.

V čom sa chcete v Mirror Bare líšiť od konkurencie, akou je napríklad veľmi dobrý Spin Bar či Old Fashion Bar?

Myslím si, že sme spravili bar plný zážitkov, ktorý je úplne odlišný, či už dizajnom, ale predovšetkým pôvodnou myšlienkou. Náš koncept nestojí len na už spomínaných pilieroch, ale hlavne na našich Slovákoch, sme hrdí na ich výtvory, zrkadlom ich práce je náš bar. Zapojili sme do nášho konceptu umelcov, dizajnérov, remeselníkov, sklárov, botanikov, ktorí vytvorili miesto s vášňou pre dokonalosť. Chceme ukázať svetu, že Slovensko je krajina plná kreatívnych a šikovných ľudí, ktorí každým dňom posúvajú Slovensko vpred.

zdroj: archív Mirror Bar

V akej cenovej hladine sa pohybujú vaše drinky? Ktorý je najdrahší?

Na to, že sme hotelový bar, máme primerané ceny koktailovej kultúry v Bratislave. Najdrahšie drinky sú Cloud Atlas a Marble (16 eur), sú miešané z tých naprémiovejších spiritov a ich cena zodpovedá servisu a emócii, ktorú dokážu vyvolať.

Mnohým barom na Slovensku akoby chýbala lokálna identita a zdá sa, že sa chcú skôr priblížiť zahraničným barom, no nikto nechce originálny slovenský bar. Ako to vnímate vy? Bude v ponuke Mirror Baru aj niečo typicky slovenské, čo môže zaujať zahraničných hostí?  

Buďme radi, že prémiové slovenské bary plnohodnotne dosahujú svetovú úroveň, radi spolupracujeme so slovenskými produktami a ingredienciami, myslíme lokálne, no Slovensko nemá v tejto oblasti históriu, a preto si autentický slovenský bar zatiaľ ani neviem predstaviť. Preto čerpáme inšpiráciu zo zahraničia a každým dňom povyšujeme kultúru slovenského baru na svetovú úroveň.

zdroj: archív Mirror Bar

Sme veľmi hrdí, že sa nám podarilo vytvoriť unikátny naturálny koktail z našej milovanej borovičky. Je servírovaný pod živou borievkou, celý servis ručne vytvárali úžasné slovenské keramikárky si.li.ceramics a botaničky z Botanical labu.

Čo podľa vás chýba na slovenskej barovej scéne?

Myslím si, že gastronómia na Slovensku potrebuje viac ľudí,  ktorí budú do svojej práce vnášať viac vášne, lásky a pohostinnosti. Aktuálne je na Slovensku skvelá základňa, ktorá sa postará o budúcnosť slovenskej barovej kultúry.

Ako je to s dobrými barmanmi na Slovensku? Je ich tu dostatok? Podľa čoho si vyberáte personál?

Dobrých barmanov je na Slovensku naozaj málo, ale každým dňom je tu viac a viac úžasných ľudí zapálených pre túto prácu a preto koktailová úroveň na Slovensku stále stúpa.

zdroj: archív Mirror Bar

Mám rád úplných bláznov, ľudí, ktorí vidia v tomto remesle svoj život, milujú hospitality a nechodia do práce, ale idú za svojím snom. Presne taký je celý tím v Mirror Bare.

Aké sú trendy miešaných drinkov na rok 2019?

Snažíme sa trendy vytvárať a nie sa im podriaďovať, myslím si, že ľudia radi vidia niečo prekvapivé a to sa snažíme dosiahnuť.

Chystáte v Mirror Bare aj nejaké špeciálne akcie?

Chystáme sa aj naďalej podporovať umenie, koktailovú kultúru, lásku k chutiam a preto dúfam, že  sa uvidíme na mnohých podujatiach. Nechajte sa prekvapiť.

zdroj: archív Mirror Bar

Aké sú vaše plány do budúcna?

Keďže sa chystáme bar a Slovensko prezentovať na svetovej barovej scéne, budeme pozývať na hosťovanie mnoho hviezd zo všetkých kútov sveta,  budeme tiež prezentovať náš bar a krásy Slovenska v zahraničí.

Najnovšie video