V Piešťanoch pražia kávu už 30 rokov. Majitelia stálice medzi slovenskými pražiarňami sú presvedčení, že zlá káva neexistuje

  • Už 30 rokov fungujúca Classic Coffee v Piešťanoch je unikát
  • Nielen u domácich je synonymom kvality
pražaireň Classic Coffee
Classic Coffee, Kávičkári/Ondrej Bobek
  • Už 30 rokov fungujúca Classic Coffee v Piešťanoch je unikát
  • Nielen u domácich je synonymom kvality

A napriek ťažším životným výzvam je rodinná firma symbolom súdržnosti a rodinnej pohody.

V pražiarni s kaviarňou pracuje zakladateľka, mama Alena Panáková, so svojimi deťmi aj nevestou. Svojich verných zákazníkov poznajú po mene, vedia, akú kávu pijú, čo si do nej pridávajú. Mnohí majú dokonca aj svoju vlastnú šálku s menom a niektorých kávičkárov poznajú doslova „od bábätka“, píšu Kávičkari.

Vypiť si svoju šálku kávy je jedna vec, no ak si počas týchto chvíľ užívate pokoj, pohodu či príjemný rozhovor, vychutnáte si ju omnoho viac. Práve túto myšlienku pretavuje na skutočnosť piešťanská pražiareň Classic Coffee.

Pri netradičnej káve Kopi Luwak, upraženej v malej pražiarničke priamo pred našimi očami, sme si v spoločnosti majiteľky Aleny Panákovej a jej dcéry Katky vypočuli veľa zaujímavého nielen o káve, ale aj rodinnom podnikaní, náročnom covidovom období či ekologických nápadoch do budúcnosti.

Už 30 rokov v rámci pražiarne Classic Coffee pracujete s kávovými zrnami. Neskutočné. Môžeme povedať, že ste generačná pražiareň, keďže žezlo po svojich rodičoch preberáte spolu s bratom práve vy, Katka. Spomínate si na detstvo spojené s kávou a na okamih, kedy prišlo u vás rozhodnutie ísť rovnakou cestou?

Spolužitie s kávou nevnímam ako niečo výnimočné, keďže som to poznala odmalička. Bol to pre mňa úplne normálny, prirodzený svet. Samozrejme, ako tínedžerka som chodievala rodičom pomáhať. Spomínam si na okienkový predaj či moje prvé kávy z presso stroja. Na praženie je dodnes odborníkom moja mama a brat, ktorý je nadaný na tieto gastroveci a má to aj vyštudované. Ja som skôr humanitárne zameraná.

Po ukončení školy som pracovala v banke a zlom, keď som prišla do Classic Coffee natrvalo, nastal po mojej materskej dovolenke. Objem prace sa zväčšoval a bolo treba viac ľudí. Navyše mi to vyhovovalo aj časovo kvôli deťom. Práca v pražiarni nikdy nebola to, o čom som snívala, našla som si v nej však toľko krásneho, že sa do práce každý deň teším.

Toto spoznávanie a stretávanie sa s ľuďmi, ich každodenné nálady, preferencie a príbehy sú ako príjemná psychologická prax, po ktorej som túžila (smiech).

V príprave kávy ste teda za tie roky profesionáli, navyše počas dňa zažijete v Classic Coffee veľa príjemných debát…

Stále sa vzdelávame, učíme nové receptúry, pracujeme s našou upraženou kávou. Myslím si, že vlastná skúsenosť vám dá oveľa viac, než absolvovanie kurzov. Sme oddaní značkám, čo sa týka pražičiek či kávostrojov. V tom konzervatívni.

Môžeme sa pochváliť novým espresso strojom, ktorému sme už vymysleli aj meno. Bára. Sme naň pyšní, pretože je to prvý stroj, ktorý sme si kúpili úplne nový. Príprava kávy je teraz o niečo radostnejšia, ako bonus sú potom tie milé rozhovory.

Katka, dennodenne pripravíte stovky káv. Dá sa to niekedy pokaziť?

Káva sa dá zle upražiť, chybne skladovať alebo zle uvariť, avšak všetko po tom, záleží už len od chutí a preferencií zákazníka. Myslím si, že zlá káva neexistuje, sú len preferencie zákazníka, ktoré mi nepovedal. Ak tam chcete cukor, je to v poriadku, lebo vám to tak chutí. Mlieko? Nech sa páči. Nesnažíme sa ľuďom povedať, čo majú piť, to oni nám majú povedať, čo im ako chutí. A to im radi ponúkneme.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa classic_coffee (@classic_coffee_piestany)

Niekto má rád kyslejšie kávy, iný ovocnejšie alebo horkejšie. Ponuka je skutočne široká. Keďže my pražíme každú kávu max. v 3 – 5 kg množstve, je vždy čerstvá. Ak sa minie, vieme si operatívne napražiť ďalšiu. Kávu ručne aj balíme a predávame na domácu spotrebu, preto ak niekto potrebuje poradiť, radi zákazníkov edukujeme, aby si vedeli tú najlepšiu kávu pripraviť aj doma.

Akú kávu najviac preferujete v súkromí?

Mám v obľube africké kávy, skôr horkasté a zemité chute. Tie si viem užiť. Už mám aj vyhliadnuté asi 2-3 kávy, ktoré možno v blízkej budúcnosti nakúpime v menšom množstve, vyskúšame a ponúkneme zákazníkom. V ponuke máme momentálne viac ako 40 druhov káv.

Ktoré sú najviac obľúbené u vašich zákazníkov?

Mnohí vyhľadávajú horkejšiu chuť, skôr kubánske, dominikánske či brazílske kávy. Iní zase chcú cítiť v káve tú jemnosť a vyváženosť. Piešťanci, naši zákazníci, si však vážia nielen kvalitu našej kávy, ale aj fakt, že ich človek pozná a komunikuje s nimi. Nie je to krátkodobá záležitosť, gro tvoria ľudia, ktorí k nám chodia roky. Máme v ponuke aj bezkofeínovú kávu či „babyčíno“ pre deti.

Veľmi nás teší sledovať ich rast a vývoj ešte od obdobia, kedy boli v brušku, potom malí škôlkari, školáci, tínedžeri, až napokon dospelí kávičkári. U väčšiny zákazníkov vieme, kto čo pije. Veľa z nich má dokonca svoju šálku s menom a do nej robíme presne tú kávu, ktorú majú radi. Samozrejme, radšej sa pre istotu vopred spýtame, lebo chute sa niekedy zvyknú aj zmeniť (smiech).

Práve takéto veci však robia z maličkostí veľké skutky…

Verím v to. Nielen v medziľudskej komunikácii, ale napríklad aj v ekológii. Chceme ísť v rámci celosvetových trendov týkajúcich sa šetrenia s dobou, preto apelujeme aj na našich zákazníkov, aby si so sebou priniesli svoje vlastné poháriky, do ktorých im kávu pripravíme. Časom by sme chceli zaviesť napríklad aj odmeňovanie za to, že si kávu vezmú vo vlastnej „šálke“.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa classic_coffee (@classic_coffee_piestany)

Máte výborné nápady. O mnohých sme sa dozvedeli napríklad aj na akciách, na ktorých sa spolupodieľate alebo ste organizátorom. Stačí spomenúť oslavu 30. výročia založenia Classic Coffee, kde ste predstavili vašu novinku – kávovú zmes Royal. Pozvali ste ľudí užiť si hudobný program, vypiť si kávičku zadarmo…

Mamina je kreatívna duša a rada vymýšľa takéto akcie pre ľudí. Ja s bratom ju v tom radi podporíme. Robíme to z čistej vďačnosti. Chceme poďakovať našim zákazníkom, že sú nám stále verní a roky k nám chodia. Chceme poďakovať ľuďom z Piešťan. Aj preto sme našu novú zmes nazvali Royal. Vždy nás ľudia podržali, dokonca aj v ťažkých covidových časoch. Snažíme sa im to oplatiť.

Robievame aj akcie k Medzinárodnému dňu kávy alebo na Mikuláša. Spolupracujeme so Slovenskou chránenou dielňou, aj s inými organizáciami, cez ktoré môžeme napríklad zbierkami podporiť konkrétne dieťa z Piešťan či okolia. To je cesta, ktorá nás napĺňa. Rovnako aj už spomínaná ekológia. Akurát s papierovými slamkami sme si príliš nesadli (smiech).

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroj: Kávičkári

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá