V Piešťanoch sa nachádza klenot ukrytý v meštianskom dome. Nová majiteľka ho zmenila na nepoznanie

  • Historický meštiansky domček na rušnej ulici v Piešťanoch dostal novú šancu a naplno ju využíva
  • Po rokoch chátrania sa ho totiž chytila nová majiteľka a spolu s architektom vytvorili miesto, ktoré rozšírilo mapu zaujímavých bodov mesta o jeden veľmi dôležitý
  • A verte nám, že nezostanete len pri káve či dobrom burgri
  • Ak vstúpite, Zuckmann Villa vám bude otvárať ďalšie a ďalšie dvere a vy nebudete chcieť odísť. Alebo sa aspoň budete často vracať
Tomáš Turek
  • Historický meštiansky domček na rušnej ulici v Piešťanoch dostal novú šancu a naplno ju využíva
  • Po rokoch chátrania sa ho totiž chytila nová majiteľka a spolu s architektom vytvorili miesto, ktoré rozšírilo mapu zaujímavých bodov mesta o jeden veľmi dôležitý
  • A verte nám, že nezostanete len pri káve či dobrom burgri
  • Ak vstúpite, Zuckmann Villa vám bude otvárať ďalšie a ďalšie dvere a vy nebudete chcieť odísť. Alebo sa aspoň budete často vracať

Keď ste sa pred rokmi prechádzali po Winterovej ulici v Piešťanoch, blízko Mestského parku či Kúpeľného ostrova, mohli ste vzhliadnuť schátranú budovu. Pôvodne meštiansky dom, postavený ešte v 18. storočí, slúžil v minulosti mnohým účelom – v pavlačových bytoch kedysi bývali kúpeľní hostia a múry spodnej časti si ako poslednú pamätajú napríklad cestovnú kanceláriu.

Nejedného okoloidúceho či turistu isto napadlo, aká je to škoda, že budova aj pre komplikovanú vlastnícku štruktúru len tak chátra. No v roku 2008 ju kúpila súčasná majiteľka s cieľom bývalú slávu miestu vrátiť. O štyri roky neskôr sa začala rozsiahla rekonštrukcia, ktorá trvala dva roky a v rámci ktorej bola zrekonštruovaná nielen celá villa, ale aj pivničné priestory. Striktný dôraz bol kladený najmä na zachovanie pôvodného štýlu a ladenia.

zdroj: Tomáš Turek

„Bolo to tu naozaj veľmi schátrané, ale od začiatku bolo hlavným zámerom urobiť z tohto miesta niečo výnimočné. Pôvodnou ideou bola kaviareň a mliečny bar, teda malé prevádzky, potom sme chceli aj obchodný priestor, nad ubytovaním sme prvotne ani neuvažovali. Napokon sme sa však rozhodli využiť celý potenciál budovy a všetko prepojiť – zjednotiť do jedného celku, aby to bolo aj viac prevádzkovo využité, a zároveň zachovať históriu a ducha budovy,” vysvetľuje prevádzkovateľ Tomáš Repáš.

Zuckmann Villa tak dnes ponúka nielen posedenie v kaviarni a reštaurácii s terasou, átrium na eventy, 3-podlažný klub, ale aj vysokokvalitné ubytovanie o 6 apartmánoch. Tak, ráčte vstúpiť.

Raňajky s kávou, obed aj pánska jazda

Ako vznikol názov Zuckman Villa? pýtame sa ešte predtým, ako ochutnáme kapučíno pri chutných raňajkách. „Keď sme počas rekonštrukcie rozmýšľali o názve, našli sme pohľadnicu, ktorá prezradila, že budova je spojená so židovským obchodníkom Zuckmannom. Ten dom rozšíril a využíval ako sídlo svojej rodiny, ale aj s kúpeľníctvom. Pred prvou svetovou vojnou však odišiel z republiky a budova žila ďalej svojim životom. My sme sa rozhodli na túto historickú linku nadviazať,” dodáva šéf a šéfkuchár v jednej osobe.

A kým kedysi pôsobila budova schátrane, dnes pohľad na ňu budí dojem luxusu. Sám Repáš priznáva, že veľa zákazníkov k nim s touto predstavou vstupuje, ale už pri prechode úzkymi dvojkrídlovými dverami pochopia, že ten dojem robia najmä poctivo vybrané nadčasové a kvalitné materiály vo veľmi pekne navrhnutom interiére, vnútorné kachle (aj keď nie pôvodné), ktoré dodávajú podniku útulnosť a teplo, milý personál a chutné jedlo. To všetko dokopy vytvára atmosféru, ktorá ide až von.

zdroj: Tomáš Turek

A ani ceny vás neprekvapia. „Pôsobíme luxusne, ale ceny také nie sú. Zoberte si napríklad, že za naše ručne robené pirohy dáte osem eur, inde za polotovar šesť. Máme komornejší jedálny lístok, ale robíme si vlastné cestoviny, spomínané pirohy, burgre, dezerty, pomazánky. ‚Máte vyprážaný syr? Pizzu?’ aj to sa nás niekedy pýtajú, ale my sme nechceli byť len ďalší takýto podnik v meste. ‚A prečo nerobíte aj steaky?’ lebo v meste sú už dva steakhousy. Snažíme sa na proti tomu prinášať sezónnu ponuku, menu s vyšším štandardom, ako prvá reštaurácia v meste servírujeme burgre ako hlavné jedlo a ako prví sme prišli aj s raňajkami do ulice,” hovorí skúsený manažér s tým, že kým sa dobrý podnik etabluje a urobí si meno, trvá to aj 2-3 roky.

Bolo to tak aj v ich prípade. „Je to prirodzený vývoj, ale zákazníci dnes vedia, že náš príchod nebol len taký wau efekt, ale že vieme ponúkať trvalú kvalitu. Preto sa aj vracajú.”

zdroj: Tomáš Turek

Otvorené pre šikovných ľudí

Či už pekná terasa s ponukou chutných raňajok, kde nájdete napríklad croissanty, ovsené vločky a kaše, vajíčka, chlebíčky, toasty či smoothie cez týždeň i cez víkend, ale aj veľké okná, kedysi výklad cestovnej kancelárie, doslova lákajú všetkých okoloidúcich. A tak sa často stáva, že si ľudia dajú na terase alebo v kaviarni rýchle ranné stretnutie s kávou, to sa natiahne aj na niekoľko hodín, a tak si rovno dajú aj obed. Ale sa z obedu stane rovno príjemné poobedné či až večerné posedenie.

Reštauračná časť má kapacitu asi 50 ľudí, tak sa tu konávajú aj menšie posedenia. A nielen lokalita mesta, ale aj dobrá ponuka podniku, zaručuje, že ich klientela je široká. Stáva sa, že prichádzajú aj kúpeľní hostia, aj keď tí majú väčšinou vlastné stravovanie, objavia sa aj Nemci s ich typickým „kafe-kuchen”, podnikatelia, rodiny s deťmi, mladí. „Pre mladých máme bagle, toasty, čoraz viac prichádzajú na burgre. Stáva sa nám, že prídu s telefónom, na ktorom nám ukazujú, že takýto burger (ktorý videli napríklad na našich sociálnych sieťach) by chceli. Teším sa tomu, pretože si ho môžu vyskladať podľa svojich preferencií a k tomu všetkému máme kvalitné hovädzie mäso z oceňovanej farmy Eko Farma Turová, hydinu z Farmy Topolnica a zeleninu zase z Farmy Figula Ostrov.”

zdroj: Tomáš Turek

Ako ťahák pre zákazníkov sa im osvedčila ponuka dňa, a tak už po nejakom čase ľudia vedia, že vždy piatok u nich nájde na menu čerstvú rybu. Veď takých pstruhov majú z farmy Kunowovský Majer. V nedeľu zase prinášajú akoby tradičné nedeľné obedy, ale v novej úpravy. Ochutnať tak môžete upgradnutý rezeň zo šalátom, sviečkovú, ale obľúbené sú aj prívarky, ktoré zbožňuje sám šéfkuchár.

Ten okrem iného vie, že ak sa varí s láskou, je to cítiť. Preto podporujú duálne vzdelávanie a v Zuckmann Ville dostávajú šancu žiaci miestnej strednej školy /SOŠ Mojmírová/ ako aj študenti z piešťanskej hotelovej akadémie.

„V meste je veľa prevádzok a nájsť šikovných mladých ľudí je niekedy naozaj ťažké. Ak sa takí nájdu, je to radosť. Stáva sa mi, že prídu za mnou, že by chceli niečo vyskúšať. Rád im dám priestor, tak napríklad vznikli tekvicové gnocchi, ktoré sme mali v jedálnom lístku.”

Dbá aj na vzdelanosť personálu, aby vedeli dobre ponúknuť a predstaviť jedlo, ale aj víno, preto pri tvorbe lístka someliér čašníkov vždy dobre zaškolí. Nemajú siahodlhý vínny lístok, vyberajú skôr také perličky.

zdroj: Tomáš Turek

No čo sa týka alkoholu, ten si najlepšie vychutnáte v klube. Vchádzate doň cez vonkajšie átrium vo vnútrobloku, ktoré  je možné využiť v letných mesiacoch nielen na obed či kávu, ale aj na hudobné či tematické večery, wine pikniky a iné akcie. Klub, v ktorom sú zachované pôvodné drevené trámy aj na malom priestore ponúka tri podlažia (aj pre desať ľudí na jednom) so sedením a ponukou kvalitného alkoholu, či už slovenských alebo zahraničných značiek whiskey, bourbonu, rumu, borovičky a podobne. Zvyknú sa tu konať rozlúčky so slobodou, ale napríklad aj rum tastingy. Na vyžiadanie aj so skúseným rumovým someliérom.

Ubytovanie, z ktorého neodídete

A práve nad átriom sa otvárajú ďalšie možnosti. V ponuke Zuckmann Villy sú totiž 4 mezanínové apartmány, kde nájdete balkón s výhľadom na mesto, veľkú posteľ aj rozťahovací gauč, indukčný sporák, trezor a tiež 2 mezonety, v ktorých vás zase očarí výhľad do záhrady a jedálenský kút. Ak povieme, že sa vám nebude chcieť odísť, bude to úplná pravda. Absolútny komfort a pokoj v centre mesta je veľmi vyhľadávaný a o spokojnosti klientov svedčia aj najvyššie hodnotenia na ubytovacích portáloch.

Podkrovné izby, rozdelené na dennú a nočnú časť, so strešnými oknami a mini balkónmi do ulice či záhrady sú presne tie miesta, kde by ste chceli bývať, nielen stráviť víkend či pár nocí v týždni. Náročný biznismen, ktorý prechádza mestom tu nájde všetko, čo potrebuje pre prácu a rodina, ktorá prišla na víkend si tu nájde všetko, čo potrebuje pre rodinný komfort. Kvôli vybaveniu sa tu doslova cítite ako doma, vďaka čomu majú už aj stálu klientelu, ktorá sa opakovane vracia. Bežní sú už aj kúpeľní hostia, ktorí sa vo ville nielen ubytujú, ale je im postarané aj o zabezpečenie procedúr. Asi 60 percent hostí sú Slováci, zvyšok zahraniční.

To, čo villu však odlišuje a robí výnimočnou z pohľadu zákazníkov je prístup. “Snažíme sa byť viac osobnejší, ako sú napríklad veľké hotely. Áno, aj my by sme to mohli mať zautomatizované a hosťa by po príchode mohol len čakať kľúč, no dbáme na to, že ich uvítame, hodinu pred príchodom si zavoláme, že ich budeme čakať, predstavíme im izbu. Pri odhlasovaní zase dostanú darček, ľudia majú radi tento prístup. A vidíme, že sa to odráža aj na hodnoteniach. Je to marketing, na ktorom staviame – spokojný zákazník, ktorý to šíri ďalej,” opisuje Repáš “ich recept na úspech”, ktorý sa im rokmi najviac osvedčil. Zároveň si však uvedomuje, že to nemusí byť pre každého – ich služby sú pre tých, ktorí to vedia oceniť a tí si ich aj nájdu.

zdroj: Tomáš Turek

A okrem iného myslia aj na udržateľnost´a životné prostredie. Vo ville majú svoju vlastnú klimatizáciu, podlahové kúrenie, využívajú rekuperáciu (solárne panely na streche), vlastný komposter, ponúkajú bio slamky a kompostovateľné nádobky na jedlo, celá budova je komplet zateplená, čo je samozrejme aj prevádzkovo efektívne. Odchádzame teda nielen dobre najedení s dobrým pocitom, ale aj s vedomím, že sa pri najbližšej návšteve Piešťan isto zastavíme.

Zuckmann Villu nájdete na Facebooku aj Instagrame.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá