V prestížnom rebríčku sa umiestnili až dve slovenské pochúťky. O benefitoch jednej z nich si netušil

  • O slovenskej kuchyni je známe, že je pestrá a ponúka pre každého niečo
  • Tieto správy sú pre Slovensko výborné
Na snímke sú bačovia a syr.
Ilustračný obrázok, TASR/Erika Ďurčová, Unsplash/Aliona Gumeniuk
  • O slovenskej kuchyni je známe, že je pestrá a ponúka pre každého niečo
  • Tieto správy sú pre Slovensko výborné

Výborné správy pre slovenskú gastronómiu. V rebríčku 100 najlepších mäkkých syrov, za ktorým stojí Taste Atlas, sa umiestnili aj dve slovenské pochúťky.

O slovenskej kuchyni je známe, že je pestrá a ponúka pre každého niečo. Do hodnotenia najlepších syrov sa zapojilo 8 253 ľudí.

Prvé miesto v rebríčku patrí gréckemu syru Katiki Domokou. Tento syr sa vyrába z kozieho mlieka, no tiež sa môže vyrábať zo zmesi kozieho a ovčieho mlieka. Pri jeho výrobe sa nepoužíva syridlo. Tento druh je známy tým, že má nízky obsah soli a tuku, čo z neho robí výbornú voľbu pre ľudí, ktorí držia diétu. 

Na poslednom mieste sa umiestnila egyptská pochúťka známa ako Domiati. Ide o nakladaný biely syr, ktorý sa vyrába zo surového alebo pasterizovaného kravského a byvolieho mlieka. Pridáva sa doň aj soľ. Syr je polovyzretý a pripravený na konzumáciu po 3 až 6 mesiacoch. Aby syr chutil čo najlepšie, je potrebné ho správne skladovať. Mnohí ľudia tento syr opisujú ako slaný s jemnou textúrou.

Špeciality zo slovenskej kuchyne

Na 56. mieste sa umiestnila slovenská bryndza. Táto pochúťka sa nevyrába len na Slovensku, ale aj v Poľsku, Rumunsku, Bulharsku a na Ukrajine. Bryndza sa vyrába z ovčieho mlieka, ktoré je v prvom rade potrebné zasýriť. 

O niečo horšie sa darilo zázrivskému korbáčiku, ktorý sa umiestnil na 69. mieste. K výrobe pochúťky je potrebné kravské mlieko a zaujímavosťou je, že výroba je výlučne ručná. Korbáčiky majú charakteristický tvar a môžu byť údené, no aj neúdené.

Pochúťka so zázračnými účinkami

Bryndza je známa svojimi účinkami. Ako píše Fitshaker.sk, je skvelá pri vstrebávaní vápnika. Spôsobené to je tým, že kyslosť bryndze je nižšia a obsahuje vápnik v ionizovanom stave. Niektoré výskumy ukazujú, že konzumácia fermentovaných produktov, z hľadiska prísunu vápnika, je vyššia kvôli tomu, že tieto baktérie pomáhajú zvyšovať vstrebávanie vápnika a ostatných minerálov i vitamínov a to aj v hrubom čreve.

Vyšší prísun vápnika a vitamínu D dokáže organizmus ochrániť pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Okrem toho je bryndza označovaná aj za probiotickú bombu. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, tukov, minerálov a vitamínov skupiny B, vitamínov D a A. Tiež má výborný vplyv na imunitu a obsahuje bioaktívne peptidy, ktoré dokážu znížiť krvný tlak, ochrániť pred rednutím kostí a zubným kazom. 

Opýtali sme sa umelej inteligencie na najlepšie jedlá z bryndze a toto je odpoveď: 

  • Bryndzové halušky – tradičné slovenské jedlo, zemiakové placky varené v slanej vode a podávané s bryndzou, kyslou smotanou a opraženou cibuľou.
  • Bryndzové pirohy – pirohy plnené bryndzou a zvyčajne podávané s opraženou slaninkou alebo cibuľou.
  • Bryndzová nátierka – mäkká bryndza zmiešaná s maslom, smotanou a bylinkami, ktorá sa používa na krájaný chlieb alebo toasty.
  • Demikát – zemiaková polievka s pridanou bryndzou.
  • Bryndzové pagáče – slané pečivo plnené bryndzou a opraženou cibuľou.
  • Bryndzové šúľance – zemiakové cestoviny plnené bryndzou a podávané so smotanou a kyslou smotanou.
  • Bryndzová omáčka – omáčka pripravená na báze bryndze, kyslej smotany a masla, ktorá sa podáva s cestovinami alebo mäsom.
  • Bryndzová slanina – bryndza obalená v slanine a opečená, často servírovaná ako predjedlo.
  • Bryndzové zapekané zemiaky – zemiaky nakrájané na plátky a zapekané s bryndzou, smotanou a bylinkami.
  • Bryndzový chlieb – domáci chlieb, do ktorého je pridaná bryndza, čo mu dodáva špecifickú chuť a vláčnu textúru.
Zdroje: Taste Atlas, Fitshaker, AI

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá