burger
Aidastyle, Sympl.food
Aidastyle, Sympl.food

V Rakúsku a Česku dostávajú podnikatelia tisíce eur. Slováci sa búria, na nájom nedostanú nič

  • Mnoho podnikavých Slovákov budovalo svoj biznis roky
  • Teraz sa pozerajú na to, ako im mizne pred očami
  • Mnoho podnikavých Slovákov budovalo svoj biznis roky
  • Teraz sa pozerajú na to, ako im mizne pred očami

Slovenskí maloobchodníci bijú na poplach. Zhodujú sa, že situácia v našej krajine je už neúnosná. Zároveň upozorňujú na skutočnosť, že zatiaľ čo okolité krajiny spolu s predĺžením lockdownu okamžite pridávajú opatrenia, ktoré kompenzujú straty, na Slovensku sa táto diskusia ani nedostáva na stôl.

Mnohí obchodníci stále márne čakajú na čiastočné preplatenie miezd svojich zamestnancov za október a nasledovné mesiace, pričom už museli uhradiť všetky minuloročné mzdy. Rovnako tak sa dotácie na nájomné skončili koncom roka a ich predĺženie je otázne.

Korona mu zničila podnikanie, no nevzdal sa a začal nový biznis. Mišo chce polovicu Slovenska naučiť jesť pravé ananásy

Stačí sa pozrieť za hranice

„S údivom sa pozeráme na Rakúsko, ktoré podnikateľom dotuje celý výpadok ich tržby, a to aj nad rámec existujúcich opatrení. Podnikateľom tam v novembri preplatili 75 % celkových tržieb z roku 2019,“  objasnil predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov – Daniel Krakovský.

Napríklad v Českej republike sú zatvoreným prevádzkam preplácané mzdové náklady vo výške 100 %, nájomné vo výške 100 % bez nutnosti dohody s prenajímateľom. Najnovšie dostávajú aj príspevok vo výške 400 Kč (cca. 15 eur) za jedného zamestnanca za každý zatvorený deň.

zdroj: 10pregastro.sk

Sú na hranici možností

Nepotravinový maloobchod prišiel pre zatvorenie kamenných predajní na Slovensku za osem dní pred a medzi vianočnými sviatkami 2020 približne o 45 % svojich decembrových tržieb v porovnaní s rokom 2019. Vyplýva to z prieskumu ISKM. Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že takmer 30 % firiem prišlo až viac ako o polovicu celkovej tržby za december. 

Tieto čísla podľa ISKM už len zavŕšili veľmi zlý rok v maloobchode, ktorého sa opatrenia spolu s gastro segmentom a cestovným ruchom dotkli najviac. Aj napriek nárastu v e-commerce nie sú maloobchodníci schopní pokryť tento obrovský výpadok.

Martinus
zdroj: Martinus

„Opätovným predĺžením zákazu vychádzania budú naše prevádzky zatvorené minimálne sedem týždňov, čím sa dostávame k podobnej dĺžke trvania ako na jar pri prvej vlne. V spojení s obrovským výpadkom našich tržieb v decembri sme už na hranici možností, ktoré sme schopní zniesť,“ povedal predseda ISKM Daniel Krakovský.

Iniciatíva preto opätovne vyzýva vládu, aby urýchlene začala riešiť kritickú situáciu v maloobchode. Obchodníkom sa hromadia nepredané zásoby sezónneho tovaru, ktoré nie je z čoho splácať. To bude mať za následok krach mnohých slovenských firiem s dlhoročnou históriou. Súčasné schémy ani zďaleka nepokrývajú fixné náklady zatvorených predajní a ďalšie zadlžovanie sa už prestáva dávať zmysel.

zdroj: Pop Up Store

Maloobchod v našej krajine pritom zamestnáva približne 300 000 ľudí. Preto by štát nemal prehliadať malých obchodníkov a mal by ich považovať za relevantného partnera do diskusie.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov združuje viac ako 70 maloobchodných spoločností, od najmenších prevádzok zamestnávajúcich niekoľko zamestnancov až po veľké siete s tisíckami zamestnancov. Medzi jej zakladateľov patria firmy Martinus, Regal Burger, Phočkáren, Nay,  LPP Slovakia a Sportsman. 

Gastro už kolabuje

Samostatnou kapitolou sú aj majitelia gastro prevádzok, ktorí taktiež postupne strácajú nádej na zmenu. Mnohí reštauratéri sú presvedčení, že reštaurácie nepatria k primárnym zdrojom nákazy. Podľa Tatiany Marčekovej z reštaurácie Bistronomy sa ich zatváranie malo riešiť minimálne na krajskej báze. Zdôrazňuje, že predošlé opatrenia boli dosť prísne a väčšina prevádzok ich dodržiavala. 

Bistronomy
zdroj: Bistronomy

„Prvá vlna zasiahla finančne aj psychicky nielen reštaurácie, ale aj cateringové a eventové firmy. Druhá vlna už môže byť likvidačná. Naše gastro sa začalo uberať dobrým smerom, za posledné roky tu vznikli výborné podniky, a o to smutnejšie je sledovať, ako bojujú o prežitie. Všetkým veľmi, veľmi držíme palce,“ vyjadrila sa Tatiana pre Startitup.

Podľa Martiny Hlinovej z Biofarmy Stupava sa ekonomicky bude každý prevádzkovateľ gastro prevádzky z tohto obdobia zviechať ešte veľmi dlho. Kríza podľa nej ukazuje, ako sa k malým podnikateľom správa štát, ako si váži toto odvetvie.

Podporuješ tvoje obľúbené reštaurácie aj počas pandémie?

„Prístup vlády a ministrov k odvetviu gastra je smutný. Najhoršie je to, ako vo verejných médiách popisujú poskytnutú pomoc podnikateľom a pritom pomoc neprichádza. Ak prichádza, je smiešne nízka a veľmi neskoro. V očiach zamestnancov a verejnosti znovu vyrábajú z gastra tých nenásytných krčmárov, ktorým nikdy nie je dosť – veď im preplácame 80% miezd zamestnancov, veď majú na účtoch dotácie na nájomné a ešte majú pomaly 10% z tržieb z minulého obdobia,“ vyjadrila sa Martina pre Startitup.

Realita je však podľa podnikateľky celkom iná. Zdôrazňuje pritom, že nájomné majú prenajímatelia a pomoc na mzdy nepokryla ani odvody zamestnancov. „Bojujeme ako o život o každé euro a zamestnanci s nami.“

O možnosť podpory sa pokúšal aj tím bistra Kubista, z danej finančnej pomoci sú však podľa ich slov úprimne sklamaní. Okrem toho, že je nepostačujúca, systém žiadania je podľa ich názoru komplikovaný, miestami nefunkčný a pomerne nejasný.

Kubista jedlo
zdroj: Kubista

„V prvej vlne sme čakali na financie vyše mesiac a pol, teraz, v druhej, sme zatiaľ nedostali ešte ani odpoveď na žiadosť, ktorú sme podávali 27. novembra. Z môjho pohľadu je systém vládnej pomoci nedotiahnutý ako celok. Žiadosť máte podať online, ale následne všetku korešpondenciu zasielajú poštou, čo, samozrejme, veľmi predlžuje celý proces schvaľovania. V takýchto prípadoch by akákoľvek pomoc mala byť vecná a hlavne rýchla,“ objasnilo pre Startitup vedenie bistra.

Navrhujú riešenia

Pred blížiacou sa devastáciou ich biznisov sa rozhodli obrátiť na ľudí. Vytvorili petíciu s jasnými bodmi, ktoré by im pomohli čo najefektívnejšie zvládnuť aktuálnu situáciu a zamedziť prepúšťaniu a zatváraniu prevádzok. Petíciu doposiaľ podpísalo takmer 10 000 ľudí.

Cieľom týchto opatrení je pomoc slovenskému gastrobiznisu, ktorý zažíva kolaps. Aktuálne, po neustálom ignorovaní zo strany kompetentných a vlády, sú hlavným apelom ekonomické opatrenia, ktoré by pomohli prevádzkovateľom previesť podniky do post-krízovej éry, keďže mnoho z nás pod ťarchou nájmov, úverov a iných fixných nákladov sa obáva, že už ani neotvorí,“ hovoria podnikatelia i iniciatívy „10 pre gastro“.

zdroj: Sympl

 

Žiadajú preto, aby sa vláda zaoberala danou situáciu urgentne a v spolupráci s gastro podnikateľmi. Zdôrazňujú, že ich sektor bude dlhodobo vykazovať extrémny prepad. Preto tiež po vzore Českej republiky apelujú na zníženie DPH na 5-10 %. Toto opatrenie by podľa nich extrémne pomohlo gastro-podnikateľom a uľahčilo reštart celého odvetvia.

„Zníženie DPH na služby verejného stravovania zo súčasných 20 % na 5-10 % by mohlo byť výrazným odľahčením finančnej záťaže pre gastro sektor. Takto by mohla vláda napraviť prvú pomoc, ktorá, žiaľ, z pohľadu väčšiny gastro podnikateľov výraznou mierou zlyhala,“ zdôrazňujú.

Uvítali by aj iné daňovo-odvodové úľavy, ktoré by pomohli gastro prevádzkam prežiť a pomohli by zachovať desaťtisíce pracovných miest, či už priamo v gastronómii alebo v súvisiacich dodávateľských odvetviach. Zdôrazňujú, že finančná vyčerpanosť gastro biznisu sa môže v budúcnosti veľmi negatívne odzrkadliť na všetkých úrovniach odvetvia.

„Pevne veríme, že nás v tom štát nenechá a v dohľadnom období, po vzore iných krajín EÚ, nastaví efektívnu sektorovú pomoc gastronómom Slovenska. Žiadame týmto o efektívne nastavenie možností čerpania pomoci zo stabilizačných fondov EÚ cielené na gastro, tak ako napríklad vo Fínsku či Dánsku,“ dodávajú.

Zdroje: peticie.com, ISKM, 10pregastro.sk

Najnovšie