Reštaurácia Entrée a jej mladý šéfkuchár sú skvostom českej kulinárskej scény

  • Česká kulinárska scéna sa netočí len okolo Prahy
  • Šéfkuchár Přemek Forejt má ledva 30 rokov, no jeho olomoucká reštaurácia Entrée sa už stihla stať senzáciou
  • Jej výnimočný koncept pozitívne šokuje už vizuálnou stránkou. A čo potom tá chuťová?
premek2
Entrée
  • Česká kulinárska scéna sa netočí len okolo Prahy
  • Šéfkuchár Přemek Forejt má ledva 30 rokov, no jeho olomoucká reštaurácia Entrée sa už stihla stať senzáciou
  • Jej výnimočný koncept pozitívne šokuje už vizuálnou stránkou. A čo potom tá chuťová?

Sympatický šéfkuchár z Brna, ktorý na prvý pohľad vyzerá skôr ako rocková hviezda, sa už u našich susedov stihol stať celebritou kulinárskeho sveta. Na top úroveň sa vypracoval v michelinskej reštaurácii L’Autre Pied v Londýne a svoje limity ďalej posúval v brnenskej Koishi. Svoj sen však žije práve teraz, keď má pod palcom olomouckú reštauráciu Entrée. Tá svoje brány otvorila len pred dvomi rokmi, no už dnes je na špičke českej gastro scény a na svoje jedlé skvosty láka gurmánov z celej krajiny. Nepochybujeme o tom, že jej kvality čoskoro objavia aj tí slovenskí.

Přemek Forejt dostal príležitosť byť pri úplnom zrode podniku a práve on stojí za jeho nápadom a filozofiou. Entrée totiž nie je len tak nejaká nudná luxusná reštika s mastnými sumami na menu. Platíš tu za jedinečný zážitok, na ktorý možno nikdy nezabudneš. Odrovná ťa už priestor reštaurácie, ktorý evokuje dojem rajskej záhrady a je plný zelene a naturálnych materiálov. Koncept reštaurácie je totiž inšpirovaný prírodou a prenesie ťa do sveta nielen gurmánskych zážitkov, ale aj rastlín a nerastov.

Prírodu rozhodne pocítiš aj v ústach, pretože všetko jedlo je pripravované z kvalitných sezónnych surovín. Napriek tomu Přemek tvrdí, že bio potravinám neverí a považuje ich skôr za marketing. Pri varení sa vyžíva v kreovaní bláznivých kombinácií a rád spája aj na prvý dojem nespojiteľné. Preto ťa na tanieri môže prekvapiť dezert z petržlenu či zmrzlina z kozieho syra so sterilizovanými uhorkami. Menu A la carte je komponované do štyroch celkov, ktoré dostali názvy Voda, Záhrada, Pevnina a Nebo, pričom napríklad vo Vode si vychutnáš mušle, kapra či miso polievku a v Pevnine topinambur, foie gras či jeleňa.

Najväčším esom v rukáve je však otvorená kuchyňa, ktorá je lákadlom mnohých slávnych svetových podnikov, pretože umožňuje nahliadnuť za oponu gastronomických diel. Otvorená kuchyňa je v skutočnosti veľkou výzvou, pretože kuchári sa v nej musia správať inak a všetko musí pôsobiť reprezentatívnejšie, než ako v bežnej kuchyni. Entrée však aj vďaka nej robí skvelú kulinársku show. A čo je viac? Sám Přemek tvrdí, že do reštaurácie sa chodí predovšetkým kvôli zážitkom, a nie len pre uspokojenie hladu.

Tento šéfkuchár je rozhodne veľkou inšpiráciou, a to aj pre kolegov od fachu. Viacerí sa na jeho adresu vyjadrujú s obdivom. Uznania sa mu tiež dostalo, keď ho nedávno český Forbes zaradil do svojho prestížneho rebríčka 30 pod 30. Přemek však naďalej skromne tvrdí: „Som obyčajný mladý chalan, ktorý má plnú hlavu nápadov a chce ich realizovať. Varenie je pre mňa životný štýl, nie len práca. Chcem, aby u nám hosťom chutilo, aby sa radi vracali. To je dôležitejšie než umiestnenie v nejakom rebríčku.“

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech