V Štiavnici otvorili prvé bistro svojho druhu, ľudia za ním cestujú z celého Slovenska aj zahraničia

  • Manželský pár z Ukrajiny sa usadil v Banskej Štiavnici, aby sem priniesli to, čo tu roky chýbalo
  • Nadia a Andriy sa odhodlali na otvorenie vôbec prvej vegánskej reštaurácie v meste umenia
  • Ľudia sú nielen kvôli ich jedlu ochotní pravidelne cestovať aj zo vzdialených miest
up
Lemberg
  • Manželský pár z Ukrajiny sa usadil v Banskej Štiavnici, aby sem priniesli to, čo tu roky chýbalo
  • Nadia a Andriy sa odhodlali na otvorenie vôbec prvej vegánskej reštaurácie v meste umenia
  • Ľudia sú nielen kvôli ich jedlu ochotní pravidelne cestovať aj zo vzdialených miest

Nadia aj Andriy pred vstupom do biznisu s vegánskymi špecialitami študovali na ekonomickej vysokej škole a neskôr sa venovali prevažne obchodným činnostiam. Nadia však tvrdí, že vždy vedela, že jedného dňa chce viesť vlastný biznis.

„Vždy sme radi skúšali nové a kvalitné jedlá, páčili sa nám podniky, ktoré mali dušu a obľubujeme ‚iné’ gastro. Voľba bola preto jasná,“ opisuje vznik bistra Lemberg jeho zakladateľka. 

Názov Lemberg pritom nie je náhodný, je priamym odkazom na historické označenie ich rodného mesta Ľvov, keďže obaja pochádzajú z Ukrajiny.

Andriy tvrdí, že už dlhé roky po celom svete vyhľadávajú podniky, ktoré majú unikátnu myšlienku a vyvolávajú v ľuďoch emóciu. Boli preto odhodlaní niečo podobné predstaviť aj ľuďom na strednom Slovensku.

Priznávajú, že spočiatku mali obavy, no vedeli, že tie majú ľudia zrejme vždy, keď sa pustia do nového podnikania. Bolo to o to ťažšie, že rozbiehali projekt v malom meste, ako je Banská Štiavnica, a navyše v tak špecifickom segmente, ako je vegánska reštaurácia.

„Nevedeli sme, akú to bude mať odozvu u ľudí, keďže veľa Slovákov stále vníma vegánov tak, že sú to nejakí alternatívni týpci s dredmi, ktorí jedia okrem trávy aj tofu a namiesto zmrzliny ľad.“

zdroj: Lemberg

Andriy tvrdí, že z hľadiska podnikania by bolo určite najefektívnejšie vlastniť reštauráciu pre „všežravcov“. Manželia si však od začiatku dali za cieľ priniesť na stredné Slovensko vyladené vegánske jedlo, z ktorého bude mať človek zážitok.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá