Vanilkovej už odzvonilo. Vieš, kde na Slovensku ochutnáš top príchute zmrzliny?

  • Zmrzlinárne sa celé leto pretekajú v tom, kto príde s lepšou receptúrou či príchuťou
  • Vďaka tomu je z čoho vyberať a na svoje si príde aj ten najväčší fajnšmeker
  • Zmapovali sme pre teba, kde na Slovensku si dáš tie najoriginálnejšie príchute
  • Navyše si tú svoju vysnívanú môžeš vyrobiť sám, vďaka značke Klarstein
BeFunky-collage (10)
pixabay.com, unsplash.com
  • Zmrzlinárne sa celé leto pretekajú v tom, kto príde s lepšou receptúrou či príchuťou
  • Vďaka tomu je z čoho vyberať a na svoje si príde aj ten najväčší fajnšmeker
  • Zmapovali sme pre teba, kde na Slovensku si dáš tie najoriginálnejšie príchute
  • Navyše si tú svoju vysnívanú môžeš vyrobiť sám, vďaka značke Klarstein

Keď si pred 15 rokmi išiel na zmrzlinu, mal si na výber len balkánsku z prášku a príchute sa nepohli ďaleko od vanilky, jahody a čokolády. Pred 5 rokmi už bola situácia oveľa lepšia a výber zmrzlín sa rozšíril o cheesecake, raffaelo, mango či karamel. Dnes je zmrzlinový biznis na svojom vrchole a na trhu je nielen množstvo kvalitných zmrzlinární s remeselným produktom, ale aj skutočne originálnych príchutí, ktoré rozšíria tvoje obzory.

Prinášame ti preto náš rebríček miest, ktoré nezamrzli v čase:

Urban Café, Košice

Na východe, v Košiciach, nájdeš podľa nás zmrzlinu s tou najslovenskejšou príchuťou. A to je aká? Predsa bryndzová! Áno, skutočne taká existuje a vymyslel ju paradoxne belgický čokolatiér Marc Barri, ktorý je priateľom majiteľky zmrzlinárne Andrey Urbanovej. Bryndzová príchuť sa mu zdala ako skvelý nápad. Napriek tomu, že Slováci sa na ňu spočiatku pozerali nedôverčivo, je dnes hitom. V Urban Café svoju fantáziu využívajú naplno a nájdeš tu napríklad aj kari príchuť či zmrzlinu s čerešňovými kryštálikmi, k tomu niekoľko druhov čokoládovej a domáce belgické kornútky, čo viac si priať.

Arthur Ice cream, Bratislava

Naším bratislavským favoritom s naozaj vyladenými chuťami je Arthur Ice cream. Zmrzlináreň od minulého roku prešla peknou rekonštrukciou a prevádzka je o čosi väčšia a krajšia. Príchute sú vždy viac ako uspokojivé a okrem skvelého slaného karamelu, indického manga, bieleho nugátu či hurmikaki tu nájdeš napríklad aj kontroverznú čiernu zmrzlinu z japonského sezamu či kokosového uhlia. Gelato si môžeš dať do sladkého čierneho kornútku. Môžeš skúsiť aj gelato burger alebo svojmu štvornohému miláčikovi objednať zmrzlinu vyrobenú špeciálne pre psov.

Monalisa, Piešťany

Gelateria Mo­na­lisa patrí Piešťancom Kris­tíne a Ma­re­kovi. K výrobe zmrzliny podľa benátskeho receptu ich inšpirovali cesty po Európe, vďaka čomu získali nielen všeobecný rozhľad, ale aj  prehľad vo výbere príchutí. K tým najlepším, ktoré sa však pravidelne menia, patria napríklad Sacher torta, svieža after eight, vegan sorbet z ryžového mlieka so stéviou, čili čokoláda, jablko-škorica, levanduľa či pistáciové pesto. K tomu nájdeš v gelaterii aj remeselné nanuky, makrónky či skvelé moderné zákusky. Zapiť to môžeš kávou či proseccom.

Koun, Bratislava

Všeobecne najobľúbenejšiu bratislavskú zmrzlinu nájdeš v Koune. Ten sa stará o to, aby mali zákazníci každý deň na výber zo skvostných príchutí pravého talianskeho gelata. Buď si istý, že si nikdy nebudeš vedieť vybrať. V portfóliu Kounu nájdeš napríklad ricottovú s figami, makovú, bazalkovú, vegan marcipán, speculoos, šípkovú, vanilkovo-kardamónovú či čokoládu s cereáliami, sladké drievko či matcha. Zoznam je nekonečný a každý deň iný. Navyše si zmrzku môžeš vychutnať vo vegan kornútkoch alebo brioške, tak ako to majú radi Taliani. Topkou sú aj zmrzlinové torty semifreddá.

Vymysli originálnu príchuť s Klarstein

Ak si stále nenašiel svoju vysnívanú príchuť, nezúfaj. Teraz máš príležitosť okoreniť zmrzlinový trh vlastným kreatívnym nápadom. Stačí sa zapojiť do Zmrzlinového battlu so značkou Klarstein a môžeš súťažiť o 13 zmrzlinovačov, s ktorými sa môžeš cítiť ako pravý majster zmrzlinár. Všetko čo treba spraviť je vymyslieť vlastnú originálnu príchuť zmrzliny s použitím suroviny typickej pre tvoj región a vyplniť formulár na stránke súťaže domacazmrzlina.sk.

Na všetko bude dohliadať odborná porota pod vedením Barbary Szalai, majiteľky už spomenutej gelatérie Koun. Víťazný recept Barbara zaradí ako limitovanú edíciu do ponuky svojej gelaterie. Pre hlasujúcich je v hre navyše ďalších 10 zmrzlinovačov. Tak čo, ideš zabojovať proti nudným príchutiam zamrznutým v čase?

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech